pozycjonowanie tloka siłownika
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
pozycjonowanie tloka siłownika
koledzy pomózcie znaleść info na temat
czujnika ruchu tloka silownika pneumatycznego
googlam juz trzeci dzień i się pogubilem
potrzebuje zrobić dosyć precyzyjne pozycjonowanie tłoka siłownika ale nijak nie wiem co zastosowac
sa co prawda czujniki na allegro ale z danych wynika że to jakieś dziwne napięcia
tak sobie kombinuje że czujnik to tylko część układu
tam chyba jest zamieszana jakaś skomplikowana elektronika
kombinowałem z krańcowkami -niestety za mało precyzyjne
jak ktos wie coś na ten temat to proszę o informacje
czujnika ruchu tloka silownika pneumatycznego
googlam juz trzeci dzień i się pogubilem
potrzebuje zrobić dosyć precyzyjne pozycjonowanie tłoka siłownika ale nijak nie wiem co zastosowac
sa co prawda czujniki na allegro ale z danych wynika że to jakieś dziwne napięcia
tak sobie kombinuje że czujnik to tylko część układu
tam chyba jest zamieszana jakaś skomplikowana elektronika
kombinowałem z krańcowkami -niestety za mało precyzyjne
jak ktos wie coś na ten temat to proszę o informacje
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Siłowniki pneumatyczne które były przystosowane do pracy z czujnikami położenia miały w tłoczysku wbudowany magnes i czujniki były niczym innym jak kontaktronami.
http://www.smc.pl/products/signalgeber.htm
http://www.smc.pl/products/signalgeber.htm
-
no wlasnie z tymi czujnikami nie moglem dojśc o co tu chodzi
mam stary siłownik i pewnie nie ma tego magnesu
więc te czujniki odpadają
precyzyjne pozycjonowanie to mam na mysli 0.5-1.0 mm
chodzi o to aby silownik nie wysunął się za daleko
no poszukam jeszcze czegoś innego bo te z wobitu pewnie by się nadały ale trzeba by kredyt wziąc czy cóś
:)
znalazlem coś takiego --> http://www.schmersal.pl/produkty/pozycyjne.php
jest napisane że są to wyłaczniki pozycyjne ale.......sam nie wiem czy da się ustawić wyłaczenie elektrozaworu tak prezycyjnie ?
mam stary siłownik i pewnie nie ma tego magnesu
więc te czujniki odpadają
precyzyjne pozycjonowanie to mam na mysli 0.5-1.0 mm
chodzi o to aby silownik nie wysunął się za daleko
no poszukam jeszcze czegoś innego bo te z wobitu pewnie by się nadały ale trzeba by kredyt wziąc czy cóś

znalazlem coś takiego --> http://www.schmersal.pl/produkty/pozycyjne.php
jest napisane że są to wyłaczniki pozycyjne ale.......sam nie wiem czy da się ustawić wyłaczenie elektrozaworu tak prezycyjnie ?
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Nie rozumiem dlaczego z góry zakładasz że tłoczysko w siłowniku nie ma magnesu-sprawdzałeś? Magnesy do pozycjonowania to żadna fanaberia i w większości są w standarcie. Zakładając że siłownik pracuje z powtarzalną prędkością i obciążeniem czujniki kontaktronowe zapewniają dość dokładne pozycjonowanie , napewno o niebo z większą dokładnością niż mechaniczne. Jeśli tłoczysko nie ma faktycznie magnesu to cóż za problem przykleić go na zewnętrznej części tłoczyska?
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
kwestia precyzji odczytu polozenia - to o co pytal kolega Kostek ma istotne znaczenie -
w standardowych silownikach ( z wbudowanym magnesem) to ok. -+5 mm ( Proma) -> stosowalem jako bezpieczniki polozenia krancowego rdzeni formujacych napedzanych pneumatycznie w formach wtryskowych.
Jesli chodzi o dokladny odczyt ( +- 0,1 - 1 mm), to wg mnie, bez linalow nie da rady...
w standardowych silownikach ( z wbudowanym magnesem) to ok. -+5 mm ( Proma) -> stosowalem jako bezpieczniki polozenia krancowego rdzeni formujacych napedzanych pneumatycznie w formach wtryskowych.
Jesli chodzi o dokladny odczyt ( +- 0,1 - 1 mm), to wg mnie, bez linalow nie da rady...
Pozdrawiam
Gregory
Gregory
-
A co myślisz o sprzęgnięciu z tłokiem siłownika suwmiarki elektronicznej (może z wyjściem do komputera). Kupisz taką już od kilkudziesięciu zł. Trzeba tylko pomyśleć o jej zewnętrznym zasileniu jeżeli przewidujesz pracę w dłuższym czasie. Tłok siłownika nie przemieszcza się z prędkością rakiety więc szybkość przetwarzania układu liczącego suwmiarki powinien "wyrobić"
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
A nie mozna by tego silownika wysuwac do ustawialnego zderzaka, na ktorym jednoczenie bylby mikrus potwierdzajacy. Zderzak zagwarantuje ( oczywiscie jezeli to nie jest jakis potezny cylinder, bo zdaje sie ze to nie zostalo podane), ze tlok nie wysunie sie dalej ani o pol milimetra, a sygnal z mikrusa wykorzystasz jak chcesz.., np do przesterowania elektrozaworu. Oczywiscie potrzeba jeszcze odpowiedniej prowadnicy ze skala, aby mozna bylo ustawiac zderzak i go na niej zaciskac.
Mysle, ze przy takim rozwiazaniu odpada kilka problemow jak: zmienna predkosc tloka, zmienna sila, itp.
Wydaje mi sie ze zastosowanie linialow, czy czujnika polozenia i tak nie zapobiegnie "przejechaniu" tloka o ten milimetr czy dwa w momencie przesterowania elektrozaworu. A to jest juz za duzo jak na twoje potrzeby prada?
Pozdrawiam
Mysle, ze przy takim rozwiazaniu odpada kilka problemow jak: zmienna predkosc tloka, zmienna sila, itp.
Wydaje mi sie ze zastosowanie linialow, czy czujnika polozenia i tak nie zapobiegnie "przejechaniu" tloka o ten milimetr czy dwa w momencie przesterowania elektrozaworu. A to jest juz za duzo jak na twoje potrzeby prada?
Pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
witam po przerwie
a więc musiałem nieco przemyslec konstrukcję bo z postów wynika że za duzo oczekuje ( dokładnośc 1 mm ) bez profesjonalnych czujników
a więc poszedłem w inną stronę
tak jak napisał kolega @gelo ( mozna powiedzieć że wpadlem na ten sam pomysł ) zrobiłem zderzak z mikrowyłacznikiem z myszki
to maleństwo ma bardzo mały ruch jalowy
ale generalnie chodzi o to że tlok dojeżdża do oporu czyli zderzaka
zderzak jest tak zamocowany aby sie cofnąć ni mniej ni więcej tylko o 1 mm i uruchomić mikrowyłacznik
narazie to działa -zobaczymy za pół roku jak wykona jakieś 1 mln cykli
siłownik jest olbrzymi Fi 300 mm skok 700 mm cisnienie 10 atm więc zderzak pewnie nie za długo potrzyma choć jest to część wstarego wykrojnika -więc pewnie to stal NC czy cos podobnego
dzięki wszystkim za wyprostowanie toku rozumowania
nie da się tanio i dobrze
albo tanio i tak sobie
albo dobrze i drogo
a więc musiałem nieco przemyslec konstrukcję bo z postów wynika że za duzo oczekuje ( dokładnośc 1 mm ) bez profesjonalnych czujników
a więc poszedłem w inną stronę
tak jak napisał kolega @gelo ( mozna powiedzieć że wpadlem na ten sam pomysł ) zrobiłem zderzak z mikrowyłacznikiem z myszki
to maleństwo ma bardzo mały ruch jalowy
ale generalnie chodzi o to że tlok dojeżdża do oporu czyli zderzaka
zderzak jest tak zamocowany aby sie cofnąć ni mniej ni więcej tylko o 1 mm i uruchomić mikrowyłacznik
narazie to działa -zobaczymy za pół roku jak wykona jakieś 1 mln cykli

siłownik jest olbrzymi Fi 300 mm skok 700 mm cisnienie 10 atm więc zderzak pewnie nie za długo potrzyma choć jest to część wstarego wykrojnika -więc pewnie to stal NC czy cos podobnego
dzięki wszystkim za wyprostowanie toku rozumowania

nie da się tanio i dobrze
albo tanio i tak sobie
albo dobrze i drogo