czujniki zbliżeniowe
-
krzysiekgrab
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 4
Mach jedzie osią przy bazowaniu, do momentu aż zmieni się stan na danym pinie, następnie cofa oś aż san logiczny powróci do pierwotnego(przed najazdem), i to właśnie ten punkt przyjmowany jest jako baza danej osi.
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja
Tagi:
-
krzysiekgrab

kręcenie śruby ręcznie aż zjedzie z krańcówki
Wystarczy użyć funkcji override, i będzie można wznowić pracę programu mimo aktywnej krańcówki limitowej.
Rozumiem że kolega ma przypisane do jednej krańcówki 2 funkcje(home i limit)?? może kolega spróbuje użyć funkcji debounce(confing/general parameters-prawy górny róg okna-zwiększyć wartość). U mnie to pomogło- też miałem podobne objawy przy bazowaniu- zadziałanie limitu.
Wystarczy użyć funkcji override, i będzie można wznowić pracę programu mimo aktywnej krańcówki limitowej.
Rozumiem że kolega ma przypisane do jednej krańcówki 2 funkcje(home i limit)?? może kolega spróbuje użyć funkcji debounce(confing/general parameters-prawy górny róg okna-zwiększyć wartość). U mnie to pomogło- też miałem podobne objawy przy bazowaniu- zadziałanie limitu.
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja
-
zacharius
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
tak, dokładnie tak 2 funkcje, ze względu przede wszystkim na rozmiary maszynki. w tej nowej jeszcze nie mam nic, ale takie coś mi dokuczało w wersji pierwszej maszynki do zabawy, więc planuję to wyeliminować
może to by i zdało egzamin
zobaczę. jak na razie planuje skończyć mała metalową maszynkę i siąść za rozgryzanie EMC
a kolega ma za to jubileuszowy punkt
może to by i zdało egzamin
a kolega ma za to jubileuszowy punkt
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
krzysiekgrab