"Ręczne" sterowanie przy użyciu NE555
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
tak rysowałem co mi do głowy przyszło - jakim napięciem chcesz zasilić układ ? potrzebuję tą wiadomość do wyliczenia rezystorów.
[ Dodano: 2010-03-17, 11:57 ]
co do diody i tranzystorka to tak jak piszesz - dioda dowolna prostownicza (chyba, że shotkiego to odejdą dwa rezystory) a tranzystorek dowolny npn małej mocy np bc547 itp.
[ Dodano: 2010-03-17, 11:58 ]
i jakim napięciem zasilasz 555 - w sumie to najłatwiej zasilić tym samym napięciem wszystko...
[ Dodano: 2010-03-17, 11:57 ]
co do diody i tranzystorka to tak jak piszesz - dioda dowolna prostownicza (chyba, że shotkiego to odejdą dwa rezystory) a tranzystorek dowolny npn małej mocy np bc547 itp.
[ Dodano: 2010-03-17, 11:58 ]
i jakim napięciem zasilasz 555 - w sumie to najłatwiej zasilić tym samym napięciem wszystko...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
dzięks, tak na marginesie na górnym obrazku 1N4841
ten co się nie zna to się naszuka takiej diódki. a jaki tryb 555 był by najlepszy do tego typu sterowania? pewnie zwykła opcja astabilna z regulacja częstotliwości na potencjometrze była by ok ale wole się upewnić

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Kontakt:
Re: "Ręczne" sterowanie przy użyciu NE555
TAK JAKOŚ ŹLE MI SIE NAPISAŁO - MA BYĆ DIODA 4148 (lub DOWOLNA inna prostownicza) ale to chyba nawet niekumaci się zorientują.
To nie musi być wcale 555 - może to być dowolny generator o zadawalającej WAS częstotliwości po prostu zasugerowałem się pierwszym postem i dla autora staram sią udzielić odpowiedzi :
To nie musi być wcale 555 - może to być dowolny generator o zadawalającej WAS częstotliwości po prostu zasugerowałem się pierwszym postem i dla autora staram sią udzielić odpowiedzi :
zaqaq pisze:Witam,
chcę do mojego "drewniaka cnc" dorobić możliwość ręcznego sterowania (czasami chce się coś tam podregulować i nie trzebaby włączać komputera) zmontowałem prosty układzik na ne555 (z galerii kolegi Leoo), działa ok
-
- Kontakt:
swoją drogą to przydało by się jeszcze dorobić rozpędzanie / hamowanie
częstotliwość wyliczyć musisz sam - F [Hz] = ilość kroków na obrót * ilość obrotów na sekundę
A może lepiej mikroprocesor za 3 złote z groszami kupić, który zastąpi układy dla wielu osi i 555 również? Elementy zewnętrzne to tylko przyciski i potencjometr

częstotliwość wyliczyć musisz sam - F [Hz] = ilość kroków na obrót * ilość obrotów na sekundę
A może lepiej mikroprocesor za 3 złote z groszami kupić, który zastąpi układy dla wielu osi i 555 również? Elementy zewnętrzne to tylko przyciski i potencjometr

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
tą droga dojdziemy do jakieś atmegi i potencjometrów sterowanych na 1wire albo na I2Cprokopcio pisze:swoją drogą to przydało by się jeszcze dorobić rozpędzanie / hamowanie![]()
zdaję się że skóra nie warta wyprawki chyba że ktoś chce fajny gadżet

jak na mnie do joga i drobnego sterowania maszyna to potencjometr wystarczy jako rozpędzanie hamowanie
choć w sumie użycie atmegi guzików nastawnych na docelową prędkość i wewnętrznych procedur rozpędzania by atmega było by też niegłupie, tylko ze kontrolerów tykałem ostatnio ojoj jak dawno

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły