Zależy mi na jednym efekcie - przygotować taki render elementu który będzie dostatecznie podobny do polerowanej stali nierdzewnej (niemal lustro), jakieś odbicia otoczenia. itp. Zakładam że będę musiał przygotować całą scenę.
Bawiłem się dziś renderingiem w AutoCadzie 2010, ale w odróżnieniu od 2006 jest tak pozmieniany że szok. Nie ma np biblioteki materiałów. I ta wstążka naprawdę się nie sprawdza.
O ile w wordzie gdzie korzystamy z 20 poleceń się sprawdza to w cadzie gdzie potrzeba 60 i więcej poleceń mieć pod ręką to wstążka nie wydala. No i najnowszy acad jest wolny.
----
Edit:
Co do tego Autocad'a 2010 i renderingu - jakoś udało mi się przebrnąć przez całe niedogodności, zrobiłem nawet ładny render. Przyszła kolej na następny element. Narzędzie "naciśnij/pociągnij" nie poradziło sobie z konturem (ani splajn, ani flatten do polilinii, ani explode na pojedyncze obiekty) - za żadne skarby nie mogę zrobić bryły.
[ Dodano: 2010-03-23, 13:04 ]
Póki co AutoCad
efekt
[ Dodano: 2010-03-25, 08:03 ]
Dalej brnę w ACad'a
trzecie podejście
[ Dodano: 2010-03-25, 08:07 ]
Blendera sobie odpuściłem, jego interfejs jest oszałamiająco odstraszający (wersja 2.5 jest co prawda krokiem w dobrą stronę ale brak chyba tam kreatorów/wizardów), a po drugie mimo ściągania z pewnych źródeł od razu dostałem komunikat: "brak konwertera dwg/dxf". Więc jak tylko siedzę na kompie z pełnym AC2010 to korzystam.