kolejna cenna rada, a ja już mam totalny mętlik:dluk1401 pisze:Moim zdaniem wystarczy profil 60x60x3. Robiłem ostatnio dwumetrowy stół warsztatowy z 40x40x2 i zero ugięcia jak stanę na środku. Na tym jest OSB 25mm.
mocowanie kształtownika chce zrobić następująco.
na przciwległych ścianach wywiercić 2 solidne otwory i solidnymi śrubami przykręcić równie solidny kątownik (niewielki odcinek, powiedzmy 10 cm.
do tego wszystkiego metodą prób i błędów idealnie dobrać długośc profilu, tak aby z trudem wszedł pomiędzy przeciwległe kątowniki i dodatkowo je rozpierał.
to zapewni mi jak najmniejsze wyrywanie śrub ze ściany i wyeliminuje do zera odchylenie kątowników, co samo w sobie byłoby już niebezpieczne.
Poza tym przedstawiam rysunek: (kliknij aby powiększyć)

Ten prostokąt po prawej to solidna szafa
profil musi być tak oddalony od lewej ściany ze względu na bariery architektoniczne
Płyty będa przykręcone do profilu od spodu, ze względów estetycznych (jak wyglądałby profil będący pod płytami..)
Tak jak widać te płyty i tak będą miały solidne podparcia, w postaci kątowników i szafy (do szafy płyty będą przykręcone)
Na ścianie GK nie umieszcze chyba zadnych kątowników, bo wytrzymałośc kątowników przykręconych na kołkach rozwierajacych się, do tak cienkiej płyty nie ma chyba zadnego sensu,.
A mocowanie samego profilu takie jak opisałem powinno być pewne, co będzie jeszcze przedmiotem testów.