problem ze zrobieniem otworów na bryle w part modeler
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 9
problem ze zrobieniem otworów na bryle w part modeler
Witam, mam narysowaną w Part modeler bryłę i na jego obwodzie śr, fi 300 chce narysować 12 otworów fi 16 co 30stopni przykładowo zaznaczam płaszczyznę na jego obwodzie rysuję okrąg i wyciągnięcie przez odejmowanie wychodzi jeden otwór i teraz co dalej żeby przekopiować go na następne ? albo jakaś inna metoda próbowałem przez obrót 3D ale wychodzą wtedy zaślepione jeżeli ktoś z was robił takie rzeczy to proszę o pomoc w narysowaniu tego chętnie podeślę moje złożenie do przeglądu.
Jeszce jedna rzecz narysowanie ślimaka przez wyciągnięcie po krzywej jak to się robi?
Pozdrawiam Czarek
Jeszce jedna rzecz narysowanie ślimaka przez wyciągnięcie po krzywej jak to się robi?
Pozdrawiam Czarek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Żeby nie dostać kolejnego opierdzielu od kolegi jak to było na pewnym forum w pewnym poście szybko biorę się za odpisywanie kombinując po drodze jak koledze pomóc...
Co do pierwszego tematu kopiowania otworów to dołącz plik bo za bardzo nie widzę jak to ta Twoja bryłka wygląda i gdzie mają być te otwory. Wrzuć jakiegoś poglądowego jpg i pomyślimy.
Co do ślimaków... W przykładzie użyłem wałka D100, długość 800mm. Heliksa ma 900mm ponieważ rozpocząłem ją 50mm przed czołem i zakończyłem 50mm poza wałkiem żeby podczas wyciągnięcia po krzywej były ładne wejścia i wyjścia. Aby nie pisać długo kilka rysunków poniżej.
Pozdrawiam

Co do pierwszego tematu kopiowania otworów to dołącz plik bo za bardzo nie widzę jak to ta Twoja bryłka wygląda i gdzie mają być te otwory. Wrzuć jakiegoś poglądowego jpg i pomyślimy.
Co do ślimaków... W przykładzie użyłem wałka D100, długość 800mm. Heliksa ma 900mm ponieważ rozpocząłem ją 50mm przed czołem i zakończyłem 50mm poza wałkiem żeby podczas wyciągnięcia po krzywej były ładne wejścia i wyjścia. Aby nie pisać długo kilka rysunków poniżej.
Pozdrawiam

-
Bryłka
cześć, no odpowiedź na medal właśnie takich rzeczy ludzie szukają i za takie są wdzięczni.
Postaram się zamieścić jpg poglądowo o co mi dokładnie chodzi tylko kiedyś chciałem wstawić załącznik ale nie udało się.
Tak jak na rysunku zacząłem robić otwór, tylko tu zaznaczyłem płaszczyznę na oko ale chcę o konkretnej wartości załóżmy że od brzegu 50mm( obojętnie którego) 12 otworów co 30stopni
Postaram się zamieścić jpg poglądowo o co mi dokładnie chodzi tylko kiedyś chciałem wstawić załącznik ale nie udało się.
Tak jak na rysunku zacząłem robić otwór, tylko tu zaznaczyłem płaszczyznę na oko ale chcę o konkretnej wartości załóżmy że od brzegu 50mm( obojętnie którego) 12 otworów co 30stopni
- Załączniki
-
- zacząłem robić otwór i na tej średnicy chce otwory
- zmieniacz.jpg (24.21 KiB) Przejrzano 1089 razy
-
Kolego wykonując otwory niezależnie od tego gdzie się one znajdują proponuję używać opcji "Cecha otwór". Wydaje mi się, że jest to lepsze podejście do zadania niż okrąg i wycięcie. Jak zobaczysz w przykładzie okno cechy daje możliwość stworzenia parametrycznych otworów o różnych kształtach... Żeby narzędzie było widoczne musisz wstawić wcześniej punkt reprezentujący środek otworu. Co do Twojego tematu to szybka instrukcja poniżej w jpg...
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

-
bryła
no teraz to już sobie poradzę bardzo mi pomogłeś wielkie dzięki jesteś w tym bardzo dobry ja pracuje już 25lat na obrabiarkach ale od roku na cnc , sam pisze programy i rysuje detale do toczenia ale muszę radzić sobie sam.
Pozdrawiam i wielkie dzięki materiały też pewnie przydadzą się innym, ślimak mi wyszedł jestem zadowolony
Napisz mi jeszcze jak zaczynasz rysować przez wyciągnięcie obrotowe wałek to w jakiej płaszczyźnie rysujesz?
Jesteś wielki wszystko poszło ok
Pozdrawiam i wielkie dzięki materiały też pewnie przydadzą się innym, ślimak mi wyszedł jestem zadowolony
Napisz mi jeszcze jak zaczynasz rysować przez wyciągnięcie obrotowe wałek to w jakiej płaszczyźnie rysujesz?
Jesteś wielki wszystko poszło ok
-
bryła
Jak będziesz w okolicy Pruszkowa daj znać na e-maila stawiam Ballantinesa bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-03-05, 19:39 ]
Jeżeli nie nadwyrężę twojej cierpliwości to napisz mi czy można z rysunku 2D plik DWG-DXF wstawić do Part modelera i z niego po obcięciu w osi zrobić bryłę za pomocą opcji obrotu , wczytuję plik z auto cada i nic z nim nie mogę zrobić czy muszę go zapisać jako szkic rysunku ?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-03-05, 19:39 ]
Jeżeli nie nadwyrężę twojej cierpliwości to napisz mi czy można z rysunku 2D plik DWG-DXF wstawić do Part modelera i z niego po obcięciu w osi zrobić bryłę za pomocą opcji obrotu , wczytuję plik z auto cada i nic z nim nie mogę zrobić czy muszę go zapisać jako szkic rysunku ?
- Załączniki
-
- DWG
- rys DWG.jpg (18.49 KiB) Przejrzano 1086 razy
-
Kolego oczywiście, że się da wykorzystać DXF/DWG do dalszej pracy w PartModeler. Jak wczytasz swój detal to zauważ, że automatycznie program stworzył sobie dodatkowe płaszczyzny które odpowiadają warstwom stworzonym np w Autocad. Jeżeli nie klikniesz sobie konkretnej płaszczyzny to nie będziesz mógł edytować wybranych krawędzi. Tak samo jak modelujesz od początku, zrobisz kostkę i chcesz dalej rysować kieszeń ---> wskazujesz lico kostki na której będziesz wykonywał szkic bo inaczej wszystkie opcje PartModeler są nieaktywne. Analogicznie w Twoim przypadku wskazujesz płaszczyznę ---> edytujesz to co na niej jest narysowane. Dobrze byłoby gdyby krawędzie do dalszej edycji były na tej samej warstwie bo wtedy będziesz mógł wygodnie pracować. Wczytane krawędzie możesz edytować w dowolny sposób, dokładnie tak samo jakbyś je rysował od początku w PartModelerze. Jak znajdę jakiegoś tokarskiego DXF to pokarzę Ci jak bym to zrobił... Puki co szukam i nie mogę znaleźć...
Pozdrawiam
Pozdrawiam