Sterownik silnika krokowego na ULN2003

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 28 lut 2010, 21:01

Leoo: dygresja czy tam cokolwiek ale ewidentnie na schemacie LCD jest :)

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Leoo » 28 lut 2010, 21:06

zacharius pisze:Leoo: dygresja czy tam cokolwiek ale ewidentnie na schemacie LCD jest :)
Człowieku, to jest gotowy moduł badaniowy (ewaluacyjny) do testowania aplikacji. Obsługa wyświetlacza będzie tylko przeszkadzała w generowaniu fali sterującej. Efekt będzie taki, że silnik dostanie czkawki a przy większych prędkościach będzie gubił krok.

Autor tematu
satch
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: satch » 01 mar 2010, 08:16

Co do wyświetlacza LCD, przemyślałem temat dokładnie i stwierdziłem że nie bedzie potrzebny. W zamian dodałem układ MAX232 do komunikacji szeregowej. Jeżeli kolega Leoo mógłby nie sugerować mi, ze jestem leniem i pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po wygenerowaniu schematu było dodanie wątku na tym forum. Nie jestem specjalistą od bondingu anodowego, jednakże mój stan wiedzy z tego zakresu przewyższa moją wiedzę na temat CNC, zatem logiczne wydawało mi się zasięgnąć opini u osób siedzących w temacie od lat. Co do schematu, doczytałem się w nocie katalogowej ULN2803, że równoległe połączenie tranzystorów Darlingtona (czyli pinów) zwiększy max prąd jaki może przenieść jeden tranzystor. Oczywiście wówczas schemat wyamagał by zastapienia ULN2003 na ULN2803.
Czy rozmumiem że wówczas wydajność prądowa układu wzrosła by do 1A. Jeżeli sie mylę proszę mnie skarcic :-)

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adalber » 01 mar 2010, 10:20

Tu jest jeden z tysięcy przykładów stosowania ULN2803 zwracany przez googla.
http://graigroup.wordpress.com/2008/04/ ... se-basics/

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 01 mar 2010, 11:08

Leoo zastanawia mnie czy w ogole czytasz co pisza inni?

zauwaz - ani slowa nie pisalem na temat generowania fal i tp, i malo mnie to obchodzi.
moj komentarz byl do tego jak sie moze zachowywac LCD z atmega na pare przy 5V. chyba nie bedziesz zaprzeczal ze na przedstawionym schemacie jest. do kolegi Satcha nalezy decyzja czy go uzyje czy nie. wiec nie rozumiem dlaczego komentarz o czkawkach silnika jest kierowany do mnie. ja sie w ULNy nie bawie od kilku lat.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Autor tematu
satch

Post napisał: satch » 01 mar 2010, 14:55

Poczyniłem małe zmiany w schemacie. Ponieważ wyświetlacz LCD kilku osobom spędzał sen z powiek w związku z tym został on usunięty :). W zamian dodałem komunikacje po RS232 oraz połączyłem układ ULN2803 wg. powyższego linka w celu podwojenia max prądu jaki może układ obsłużyć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”