Witam, na potrzebę szybkiej roboty zrobiłem sobie oś obrotową:
https://www.cnc.info.pl/topics60/os-obr ... iew=newest
Niestety z kilku powodów silnik ten nie sprawdził się. Chciałbym zastosować silnik krokowy do napędu osi. Wymagane obroty bardzo niskie, moment podobnie. Chcę na tym frezować bryły obrotowe ze styropianu. Chodzi mi o sposób konfiguracji macha, tak aby silnik od napędu osi obrotowej kręcił się ciągle w jedną stronę z regulowaną prędkością, i żeby można było w tym czasie sterować niezależnie od pozycji osi pozostałymi dwoma osiami frezarki. Czy da się to ustawić w zakładce ports&pins>Spindle setup? Jakie wtedy ustawić parametry pwm base freq. i min. pwm? gdzie można przypisać pin do enable tego wrzeciona?
Pozdrawiam
silnik krokowy jako napęd wrzeciona-konfiguracja/sterowanie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:

jako wrzeciono nie skonfigurujesz.
najprościej jest wziąć gotowy sterownik i dorobić do niego generatorek na 555 (koszt chyba około 10 zeta razem z pudełkiem) i powinno załatwić sprawę w ten sposób omija się zabawę w konfiguracji i również nie zabiera jednej osi
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Mach3 ma możliwość sterowania wrzecionem przy pomocy sygnałów kroku i kierunku, wchodzimy do confing/porty i piny/spindle setup i tu wybieramy use spindle control output, a nastepnie step/dir, zapisujemy ustawienia, i następnie przechodzimy do wyjścia silników, tutaj aktywujemy oś spindle, przypisujemy odpowiednie piny i porty dla kroku i kierunku, zapisujemy i przechodzimy, przechodzimy do motortuning i tu konfigurujemy oś spindle. Wartość Step per, określa ile impulsów generuje program na jeden obrót silnika. od razu piszę że nie testowałem tego, ale powinno to zadziałać, gdyż na tej zasadzie działa moduł spindlecontrol sponsora, a on na pewno działa więc i tu jest duża szansa:). powodzenia.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
robiłem tak jak opisujesz, jednak w parametrach spindle control jest jeszcze pwm base freq i max pwm. Poza tym nie wiem gdzie zdefiniować enable dla wrzeciona.
Tak teraz myślę że podłącze to jako oś A i przy każdej linii kodu będę musiał dopisać ileś tam obrotów tak aby wyszedł mniej wiecej taki sam posuw na obrót.
Tak teraz myślę że podłącze to jako oś A i przy każdej linii kodu będę musiał dopisać ileś tam obrotów tak aby wyszedł mniej wiecej taki sam posuw na obrót.
-
jak używamy step/dir to te dwa parametry (pwm..) nas nie obchodzą, co do enable to wydaje mi się że możemy tutaj wykorzystać ten sam sygnał co dla pozostałych osi.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
-