Co wybrać?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
A ja myślałem, że temat dawno umarł.
A jak już pisze to pochwalę się kupnem imadła Bisona i oprawki do tulejek er32 w firmie Darmet. Cena imadła niższa niż te na allegro, a oprawki standardowa.
Zaintrygowała mnie natomiast budowa nakrętki do oprawki, a dokładnie taki niekoncentryczny pierścień. Po co on jest?
A jak już pisze to pochwalę się kupnem imadła Bisona i oprawki do tulejek er32 w firmie Darmet. Cena imadła niższa niż te na allegro, a oprawki standardowa.
Zaintrygowała mnie natomiast budowa nakrętki do oprawki, a dokładnie taki niekoncentryczny pierścień. Po co on jest?
-
Kto pyta nie błądzi. Jak robiłem testowe frezowanko to najpierw włożyłem frez w tulejkę, to do oprawki a na koniec nakrętka. Dziwiłem się że mogę zrobić tylko ze dwa obroty względem wrzeciona. Teraz pobiegłem do kanciapy obejrzeć i złożyć wg "przepisu" Bbuliego i... Widać i czuć, że teraz to pasuje do siebie.
Na szczęście nic się nie stało podczas próbnego frezowania. Dziwne jest natomiast, że frez był w osi pomimo błędnego montażu.
Na szczęście nic się nie stało podczas próbnego frezowania. Dziwne jest natomiast, że frez był w osi pomimo błędnego montażu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Frez był w osi bo stożek mocowania na tulejce go ustawił ale nakrętka dociskała tulejkę w jednym punkcie a nie na całej powierzchni. Zapewne mogłeś mieć problemy z wyciągnięciem tulejki z uchwytu. Jeżeli tulejka sprężysta jest prawidłowo zamocowana najpierw w nakrętce to przy wykręcaniu nakrętka ściąga ją z stożka.
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam,
Dokładnie po to jest na niecentryczna podkładka - ma wyciągnąć tulejkę z uchwytu - spróbuj wyciągnąć frez po poluzowaniu nakrętki (tak, żeby ta podkładka nie wyciągnęła koszyczka) - ciężka sprawa.
BTW - pamiętaj, że jeden uchwyt to jedna nakrętka - nie można ich zamieniać między uchwytami (bicie).
Dokładnie po to jest na niecentryczna podkładka - ma wyciągnąć tulejkę z uchwytu - spróbuj wyciągnąć frez po poluzowaniu nakrętki (tak, żeby ta podkładka nie wyciągnęła koszyczka) - ciężka sprawa.
BTW - pamiętaj, że jeden uchwyt to jedna nakrętka - nie można ich zamieniać między uchwytami (bicie).
-
To ciekawe, bo można kupić osobno nakrętki. Na razie nie przewiduję zakupu bo nowa wciąż jest nowa i dobra... Ale w przyszłości warto wiedzieć, choć nie bardzo wiem jak można wyważać nakrętkę mocowaną na gwincie, gdzie każde narzędzie dokręcimy inaczej.BTW - pamiętaj, że jeden uchwyt to jedna nakrętka - nie można ich zamieniać między uchwytami (bicie).