I słusznie, bo bardzo gustowne

Tomek.
Nie wiem, pewnie sa gdzies noty katalogowe.piwkot pisze:Chyba zerżne ten naped paskowy do Ciebie. Tylko nie wiem czy do drewna nie bedzie za delikatny. Ile wytrzymyja te paski?? Silniki daje 1,9 Nm.
Nie wykluczone, ze za jakis czas doloze redukcje w osiach X i Y - jak dobrze pomyslecmarkcomp77 pisze:taki napęd z osi silnika bezpośrednio na pasek - jest szybki i słaby
silnika krokowy nie wykorzystuje w pełni swoich możliwych prędkości
idealnie było by zastosować takie przełożenie redukujące prędkość obrotową silnika, aby prędkość maksymalna silnika (np. 5..10obr/sek) odpowiadała maksymalnej potrzebnej prędkości przesuwu - a to oznacza w przypadku paska zębatego (to samo przy listwie zębatej) redukcje obrotów min. 3 razy...
taka redukcja obrotów to jest niestety komplikacja
np. dodatkowy pasek zębaty i dwie zębatki do redukcji
ale dostajemy w zamian wzrost momentu równy redukcji obrotów
poprawia się kultura pracy silnika, bo uciekamy od rezonansów silnika (średnio pasmowych) rośnie rozdzielczość
jednak nawet przy bezpośrednim sprzężeniu może to spełniać swoje zadania... ale pozostaje świadomość nie wykorzystanego potencjału silniczka
Stol splanowanypiwkot pisze:Chyba zerżne ten naped paskowy do Ciebie. Tylko nie wiem czy do drewna nie bedzie za delikatny. Ile wytrzymyja te paski?? Silniki daje 1,9 Nm.
Tez o tym wczoraj pomyslalem, z tym ze nie mam plexitermit_tm pisze:ładnie to wszystko wygląda![]()
zastanawiam się tylko czy nie wygodniej było by zrobić ten odciąg z plexi ? tak aby było widać frez.
THXsmouki pisze:jak by był zorganizowany konkurs przez forum cnc na najlepszą frezarkę cnc
to w kategorii "drewniane" masz u mnie najwyższą notę
Na tej maszynce.pit pisze:Mam pytani eczy te elementy odciągu wiurów są frezowane na tej maszynce czy na jakiejś większej palone laserem?