Rury z amortyzatorów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Żeby wykręcić ten zawór musisz sobie wyspawać klucz z porządnych kątowników - żeby się nie rozchylały musisz pospawać z 4 stron. Przedłużenie 2 metry powinno załatwic sprawę. Samo przymocowanie butli też może być kłopotliwe - najłatwiej do słupa przy pomocy dwu pasów transportowych. Ja do rozkręcania tych butli wyciołem sobie w betonie kwadrat odpowiadający wielkością podstawy butli ( gaśnice CO2 ).
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Oczywiście że wiem o co kaman. Piszesz że masz pompki do PCA.Tylko że ja nie buduję PCA tylko pompkę do PCP. Że na pierwszy stopień się nadają. Ok. Tylko w PCA pompujemy przed każdym strzałem, i 80 bar wystarcza. Tu powietrza ciągle ubywa - 80 bar...troszkę mało. Drugiego stopnia brak, sam pomyśl jak z 80 bar zrobić 120. Ok. Zawory na pewno będą. Konstrukcje adaptujące pompkę PCA i drugi stopień też. Więc jeśli uważasz, że z gaśnicy, dziecinnie prostego pomysłu i tak g.... będzie, to po co rozpisujesz się i podsuwasz pomysły z pompkami z PCA skoro i tak zakładasz, że w moim wykonaniu i tak nic z tego nie będzie? Teraz dopiero nie rozumiem........
Uspawałem
klucz i pomogło. Zawór puscił jak złoto. Tylko okazało się, że zawór się nie nadaje, bo ma zły układ kanałów. Ale to nie problem, bo w butli siedzi gwint 3/4", więc z dorobieniem nowego "korka" o odpowiedniej budowie nie będzie problemu.
[ Dodano: 2010-02-23, 16:24 ]
Witam
Po dłuższej przerwie (szkoła
) pierwsze efekty zmierzającej mam nadzieję w dobrym kierunku pracy. Króciec gotowy do wkręcenia w butlę gaśnicy z odpowiednimi kanałami (syfon+ujście powietrza). Teraz wystarczy tylko pomyśleć nad nieskomplikowanym zaworkiem zwrotnym by utrzymywał 6bar w gaśnicy przez ok. 60 sek. i można przeprowadzać próby i wyciągać wnioski

[ Dodano: 2010-03-04, 09:55 ]
Teraz zawór trzymający ciśnienie 6 bar. Całość wystarczy teraz skręcić do kupy.

[ Dodano: 2010-03-22, 19:12 ]
Witam.
Aby w pełni kontrolować sprawę nabyłem taki oto manometr.

Sęk w tym, że nie mam pojęcia jaki panuje na nim gwint. Średnica zewnętrzna = 12mm, skok 1,5 mm lecz w typową nakrętkę "dwunastkę" nie da rady wkręcić. Czy może to być gwint 12x1,5 lecz nie 60° a 55°? Proszę o pomoc

Uspawałem

[ Dodano: 2010-02-23, 16:24 ]
Witam

Po dłuższej przerwie (szkoła

[ Dodano: 2010-03-04, 09:55 ]
Teraz zawór trzymający ciśnienie 6 bar. Całość wystarczy teraz skręcić do kupy.

[ Dodano: 2010-03-22, 19:12 ]
Witam.
Aby w pełni kontrolować sprawę nabyłem taki oto manometr.

Sęk w tym, że nie mam pojęcia jaki panuje na nim gwint. Średnica zewnętrzna = 12mm, skok 1,5 mm lecz w typową nakrętkę "dwunastkę" nie da rady wkręcić. Czy może to być gwint 12x1,5 lecz nie 60° a 55°? Proszę o pomoc