Rury z amortyzatorów
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Ciśnienie to bez problemu uzyskam z myjki ciśnieniowej. Daje schematyczny rys. jak ma to wyglądać. Pompa to myjka, zbiornik to gaśnica. Woda syfonem kieruje się na dno zbiornika, wypierając ku górze powietrze. Po napełnieniu zbiornika wodą mamy pewną ilość powietrza pod ciśnieniem równym ciśnieniu wody. Wystarczy teraz odwrocić butle do góry nogami by powietrze znalazło się przy dnie wokół syfonu, ktory odprowadzi je do kartusza. Można by to ominąć, tylko nie wiem czy kanał zaworka bezpieczeństwa jest połączony z syfonem czy nie.

-
-
-
- Posty w temacie: 5
Gdybyś miał dostęp do spreżarki i nabił wstępnie butlę do 6at ,to napęłnił byś za jednym razem . Niestety nie znam konstrukcji zaworu do gaśnicy.
Z tego www.supdroz.com.pl/files/katalog_supdroz.pdf wynika ,że jest połączony z syfonem ,bo nie bardzo jest miejsce na połączenie gdzie indziej
Z tego www.supdroz.com.pl/files/katalog_supdroz.pdf wynika ,że jest połączony z syfonem ,bo nie bardzo jest miejsce na połączenie gdzie indziej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Sory, ale myslę, że nie sobie dasz rady z tą konstrukcją.nowyciekawy pisze:.. Ma ona być pompką do pcp własnej konstrukcji.
Mojej pompki Gehmanna Ci nie odstapię, ale mam 2 szt pompek od PCA. Mianowicie przerabiałem sobie i kolegom LGM-2 z PCA na PCP i zostały mi gdzieś te elementy karabinków.

Jako pierwszy stopień pompki w zupełności wystarczą - dadzą Ci jakieś 70-75 bar. Pozostałe 15 bar będziesz musiał wykombinowac sam, i nie będzie łatwo!!. PCP 16,3J ma w zbiorniku max 300bar i poprzez regulator redukuje je do 82-88bar dla 17J-uwek lub kapkę niżej dla 8J. Pompa którą Ci oferuję wystaczy dla tych drugich. Jak pompniesz 2x i nie wywali oringów, to zbliżysz się go magicznej granicy 17J.
Możesz jeszcze poszukać moich postów w sieci na temat przeróbki karabinków Hammerli z energi 7,5J, na 17J. Jakbyś zdobył sprawną pompę od Hamerlaka, to miałbys problem z głowy. Uzyskiwałem przy potrójnym pompnięciu spokojnie ponad 17J, czyli musiałem "nabić" powietrza pod 90 bar.
To byłoby najlepsze rozwiązanie, poniewaz Hammerli stosuje pompowanie dwustopniowe dwoma pompkami w jednym cyklu pompowania. Piękna i niedoceniana konstrukcja.
Pozdrawiam
bakprint vel krisbak

PS. Dla ułatwienia: mój opis zasad działania i konstrukcji pompki w karabinku Hammerli 450

-
Jeśli uważasz kolego, że konstrukcje typu dwu- lub więcej stopniowej pompki z wieloma bądź co bądź zaworkami są prostrze w wykonaniu niż kilka naprawdę "prymitywnych" połączeń ciśnieniowych w "pompie" z gaśnicy, to naprawdę SORRY
Kol. zdzicho powstał problem: zawór siedzi w butli jak wspawany, a musze wykręcić. Jakiś sposób? Bo zwykłe klucze nie dają rady (serio
)
Acha: 6 bar nie stwarza dla mnie żadnego problemu (poczciwa 3JW60 postara się nawet o 7 bar)

Kol. zdzicho powstał problem: zawór siedzi w butli jak wspawany, a musze wykręcić. Jakiś sposób? Bo zwykłe klucze nie dają rady (serio

Acha: 6 bar nie stwarza dla mnie żadnego problemu (poczciwa 3JW60 postara się nawet o 7 bar)