moja pierwsza frezarka
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
halo halo kolego ale tak się nie da. wszystko zależy od tego jakie obroty beda osiagalne dla silnika zeby nie gubil kroków przy obróbce, to jest naprawde sporo liczenia i zalezy od wielu warunków takich jak: opory przy ruchu, opory skrawania, prądy, napięcia etc.
koledzy poprawcie jak się myle.
koledzy poprawcie jak się myle.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
posuw zależy również od skoku śruby jaką zastosujemy, jeżeli śruba o skoku 4mm to 650mm pokonamy w ok 162 obroty silnika(przy przełożeniu 1:1), teraz zależnie jaką prędkość dla silnika dasz to otrzymasz odpowiednie czasy. co do prędkości to jest to tak jak napisał kolega zacharius, dodatkowo "spasowanie mechaniki".
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
planuje kupic ten silnik na os x http://allegro.pl/item777226558_3_nm_3a ... k_vat.html czy darade ?
a do plaskorzezb czyba nie potrzeba duzych predkosci,czy sie myle?
z tym liczeniem chodzilo mi o to ze ktos na forum komus obliczyl jezeli jego brama wazy okolo 40 kg a os x ma dlugosc np;700mm i zastosowal on silnik np 2Nm to maszyna pokona te odleglosc bez skrawania (G0) okolo 1 minuty
czy u mnie tez tak bedzie czy szybciej? (przy zalozeniach ze wszystko chodzi leciutko)
a do plaskorzezb czyba nie potrzeba duzych predkosci,czy sie myle?
z tym liczeniem chodzilo mi o to ze ktos na forum komus obliczyl jezeli jego brama wazy okolo 40 kg a os x ma dlugosc np;700mm i zastosowal on silnik np 2Nm to maszyna pokona te odleglosc bez skrawania (G0) okolo 1 minuty
czy u mnie tez tak bedzie czy szybciej? (przy zalozeniach ze wszystko chodzi leciutko)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Wydaje mi się że te silniki będą jak najbardziej odpowiedni. Nigdy nie mialem do czynienia z frezarkami z ruchomą bramą, ale wydaje mi się, że przy śrubie 16x4 i tym silniku to 1,5-2m/min w przelocie powinieneś śmiało osiągnąć. Przy pracy trochę mniej.
Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić
krzysiek
Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić

krzysiek
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ja swoją bramę napędzam silnikiem 3Nm a jest zdecydowanie bardziej masywna niż twoja link do owej maszyny zapewne widziałeś ale gdyby https://www.cnc.info.pl/topics60/ploter ... iew=newest więc ten silnik powinien śmiało sobie poradzić u ciebie .
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
witam po przerwie
mam takie pytanie odnosnie tych silnikow http://allegro.pl/item881497069_3_nm_3a ... k_vat.html czy moge je sprawdzic jakims domowym sposobem np;bateryjka (jaka) i jakie kolory pod nia podlaczyc (jakie pod + a jakie pod -).
dzieki.
mam takie pytanie odnosnie tych silnikow http://allegro.pl/item881497069_3_nm_3a ... k_vat.html czy moge je sprawdzic jakims domowym sposobem np;bateryjka (jaka) i jakie kolory pod nia podlaczyc (jakie pod + a jakie pod -).
dzieki.