Kolego
markcomp77, Ja zaczynałem od pentium III - to były czasy

Pierwszy OS to win95 hehe. Niestety z racji wieku, nie miałem dostępu wcześniej do tego typu sprzętu.
Jeden z moich "podopiecznych" - serwer dedykowany - śmiga bez przerwy kilka set dni i problemów brak

Dziś jak patrzyłem to jest dokładnie 293 dni hehe i nie jest to super maszynka. To jest kolejny plusik dla pingwina.
Zastanawiam mnie tylko pomysł, gdyby skompilować EMC2 razem z jądrem i przygotować system tylko pod tą pracę - jakie efekty by były

Muszę spróbować w ramach wolnej chwili

Taka prosta kompilacja powinna działać nawet na bardzo słabych maszynach a co za tym idzie, będzie można upchać to do czegoś małego (kosztowne rozwiązanie to coś a'la core i7 itp na płytce pod HC, lub też tanie rozwiązanie to dorwać coś z allegro (np. della - popularne są te jednostki - z procesorem na poziomie 1000 MHz) i wrzucić do czegoś małego/ekonomicznego. To tylko rozważania - ale od czegoś się zaczyna

hehe.
Debian to dobra dystrybucja. W miarę przystępna i łatwo konfigurowalna. Serwer początkowo właśnie stał pod debianem i sprawował się świetnie. Teraz stoi pod gentoo. Macierz RAID i wszystko ładnie lata
Co do AP, nie znam się na elektronice - ale myślałem o wykorzystaniu tego do sterowania zdalnego pracą maszyn. Jednak właśnie ograniczenia to blokują. Ale można pokombinować nad czymś rozsądnym i przydatnym do pracy

Choć myślałem już nad czymś w stylu zdalnego alarmu E-STOP?
Koniec wywodu

hehe.