Witam.
Bazowanie bez zmian, ale nie poprawiłem home'ów wizardem.
Nie zrobiłem tego ponieważ gdy naciskam krańcówki w diagnostyce przy "home" lampki się zapalają .
Będę w domu to sprawdzę.
Może ważna jest kolejność najpierw porty a dopiero potem krańcówki. Nie wiem , bo nie ja ustawiałem macha od początku.
Nie wiem, czy oprócz ustawień w zakładkach dla "portów" i "krańcówek" należy jeszcze gdzieś odptaszkować możliwość bazowania.
oczywiście punkcik wczoraj poleciał - serdeczne dzięki
pozdrawiam
Piromarek
E-stop nie działa
-
krzysiekgrab
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 7
Z tego co pamiętam to samo zaznaczenie jako enable sygnałów home, wystarczy do włączenia bazowania danej osi(oczywiście podajemy nr portu i pinu, oraz active low). w homing/limits wybieramy czy dana współrzędna ma być zerowana, czy podstawiana dana wartość).
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl
www.steromat.pl
-
piromarek
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 8
Witam.
No prawie po sprawie.
Niestety maszyna miała błędnie przypisane przełączniki.
Sugerowałem się tym, że ten sam bit został przypisany zarówno do limitów jak i bazowania.
A tu niespodzianka. Automatyczny zapis to ujawnił.
Obecnie po zresetowaniu Macha i naciśnięciu bazowania osie dokonują zjazdu i zerują zegary.
Trochę miałem zabawy aby wpisać wartości do offsetów.
Jak to powinno w Machu3 wyglądać prawidłowo w kolejności - co powinno być wywoływane aby przypisać wartości do bieżącego offsetu roboczego ?
Jeszcze pytanie jak wywołać offset np G54 z programu ?
Wystarczy linia z G54 ? U mnie nic się nie dzieje, program jedzie dalej i wycina cośtam.
pozdrawiam
Piromarek
No prawie po sprawie.
Niestety maszyna miała błędnie przypisane przełączniki.
Sugerowałem się tym, że ten sam bit został przypisany zarówno do limitów jak i bazowania.
A tu niespodzianka. Automatyczny zapis to ujawnił.
Obecnie po zresetowaniu Macha i naciśnięciu bazowania osie dokonują zjazdu i zerują zegary.
Trochę miałem zabawy aby wpisać wartości do offsetów.
Jak to powinno w Machu3 wyglądać prawidłowo w kolejności - co powinno być wywoływane aby przypisać wartości do bieżącego offsetu roboczego ?
Jeszcze pytanie jak wywołać offset np G54 z programu ?
Wystarczy linia z G54 ? U mnie nic się nie dzieje, program jedzie dalej i wycina cośtam.
pozdrawiam
Piromarek
-
krzysiekgrab

-
piromarek
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 8
Witam.
Robiłem tak:
Włączam Macha a następnie sterownik.
Uruchamiam bazowanie - osie jadą do "home" i zerują zegary.
Za pomocą klawiatury dosuwam wrzeciono na brzeg materiału.
Przechodzę do zakładki offset. Tam na zegarach znajduje się aktualna pozycja maszyny.
I teraz klops.
Po kilku czarach udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której po przyciśnięciu zapisz aktualny offset w tabeli w wierszu G54 pojawiły się współrzędne.
Po zapisie:
Współrzędne pojawiły się w polach na lewo od pozycji maszyny - aktualny ofsset.
Przechodzę do zakładki programu, wczytuję jakiś program i modyfikuję, zapisując przed rysunkiem G54.
Odsuwam gdzieś osie na bok po za materiał.
Startuję program.
Niestety program przelatuje G54 i zaczyna wycinać kszałt zapisany po G54 bez zjazdu na skraj materiału.
Co robię źle ?
pozdrawiam
Piromarek
Robiłem tak:
Włączam Macha a następnie sterownik.
Uruchamiam bazowanie - osie jadą do "home" i zerują zegary.
Za pomocą klawiatury dosuwam wrzeciono na brzeg materiału.
Przechodzę do zakładki offset. Tam na zegarach znajduje się aktualna pozycja maszyny.
I teraz klops.
Po kilku czarach udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której po przyciśnięciu zapisz aktualny offset w tabeli w wierszu G54 pojawiły się współrzędne.
Po zapisie:
Współrzędne pojawiły się w polach na lewo od pozycji maszyny - aktualny ofsset.
Przechodzę do zakładki programu, wczytuję jakiś program i modyfikuję, zapisując przed rysunkiem G54.
Odsuwam gdzieś osie na bok po za materiał.
Startuję program.
Niestety program przelatuje G54 i zaczyna wycinać kszałt zapisany po G54 bez zjazdu na skraj materiału.
Co robię źle ?
pozdrawiam
Piromarek
-
krzysiekgrab

G54,G55 .... podstawiają wartości zapisane w oknie offsets(alt-5). To są offsety, a nie współrzędne do jazdy. wpisz z palca różne wartości (z + i -), następnie obserwuj dro poszczególnych osi jak będziesz zmieniał ofsety(współrzędne będą się zmieniać o wpisane wartości(maszyna fizycznie stoi w miejscu, program przyjmuje tylko inne wartości współrzędnych) Jeżeli chcesz zrobić sobie przycisk do jazdy na dany punkt to napisz do mnie na priva.
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl
www.steromat.pl