Wyfrezowanie twarzy Jaki program?

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: bildder » 07 sty 2010, 16:11

Chcesz to robic masowo?
Czy jednostkowa sprawa...?

Odwzorowanie twarzy ze zdjecia aby czlek byl rozpoznawalny jest b. trudne, moze zdolny grafik w 3dmaxie lub blenderze czy rhino jest w stanie to wykonac, ale tanio nie bedzie.

BTW, czy ktos moze robil cos podobnego w AlphaCamie?

Ja modelowalem jakis czas temu twarz > zalacznik. Pokusilbym sie o stwierdzenie, ze jestem w stanie na podstawie zdjecia wykonac dowolny model ale w SolidWorks nie bedzie to ani latwe ani niestety tanie - plusem jest w peni edytowalny model CAD nadajacy sie do frezowania lub czegokolwiek, z konwersja siatki (pochadzacych z programow graficznych) roznie bywa

Obrazek
Załączniki
twarz.zip
Przywróć wygaszony folder po rozpakowaniu!
(1.25 MiB) Pobrany 369 razy

Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Tagi:

Awatar użytkownika

toshi
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: toshi » 13 sty 2010, 11:10

W Artcam jest face wizard ktory robi ze zdjecia z profilu zanaczasz 3 punkty i viola:)

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 18 sty 2010, 22:06

A swistak siedzi i zawija...

To pochwal sie co uzyskales ze zdjecia - chetnie ocenimy efekt :wink:
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: podrzeźbi » 18 sty 2010, 22:54

A wiecie, że mocniejsze kodeki MPEG-7 i MPEG-21 będą opierać się na meta-danych. I najczęstszy obraz to postać i twarz ludzka. Komputer będzie już rozumiał, że to człowiek i przez to mógł łatwo zrzucić obraz jako 3D. To już karty graficzne od lat rozpoznają twarz ludzką.

RAJMUND
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RAJMUND » 19 sty 2010, 11:22

Otworzyłem ten model w SW2009 i troszkę mi mniej ostry(bryła jest bardziej łagodna) wygląda niż na zdjęciu powyżej.
ale tak czy siak pobawiłem się trochę i w mastercamie po obróbce , raczej szybkiej(z braku czasu )niż dokładnej wychodzi to tak:
P.S.
Witkacy8 daj zdjęcie twarzy którą chcesz zrobić, ale niech będzie to samo zdjęcie twarzy i jeszcze lepiej by było gdyby było czarno białe to zobaczę co da się z tym zrobić...
Załączniki
twarz2SW.JPG
twarz2SW.JPG (7.35 KiB) Przejrzano 2797 razy
twarz2.JPG
twarz2.JPG (57.5 KiB) Przejrzano 2802 razy

Awatar użytkownika

toshi

Post napisał: toshi » 19 sty 2010, 15:36

tak jak wspominałem z artcama można generować przyzwoite płaskorzeźby z foto profilu poniżej efekt 3 minut pracy ze zdjęciem pozdro, jeśli komuś ta informacja jest przydatnaObrazekObrazek

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 19 sty 2010, 20:02

Nie pisalem tego zlosliwie...oczywiscie, ze sie da zrobic - ale plaskorzezby, a nie model trojwymiarowy. Jest tutaj jakby subtelna roznica. Dlaczego zawsze w Artcamie w przypadku twarzy sa ich profile a nie widok od przodu? Dlaczego nie da sie tak zrobic z pierwszym lepszym zdjeciem?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy na podstawie takich renderow tez bedzie tak pieknie generowal plaskorrzezbe czy moze tylko na podstawie specjalnie oswietlonych zdjec?

Juz poprzednicy napisali, ze temat jest ciezki a plaskorzezba to model tylko fragmentarycznie pokazujacy trzeci wymiar.
RAJMUND pisze:Otworzyłem ten model w SW2009 i troszkę mi mniej ostry(bryła jest bardziej łagodna) wygląda niż na zdjęciu powyżej.
- bo obiekt zostal przeskalowany aby przypominal plaskorzezbe.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Awatar użytkownika

toshi

Post napisał: toshi » 19 sty 2010, 21:44

wiadomo artcam to nie SW2009 poza tym to artystyczny a nie inżynierski program, jak każdy wie pełnego 3d w nim nie uświadczysz, w ściśle określonych zadaniach spełnia swe funkcje, popiołem się pod temat tak czysto informacyjnie:) pozdro dla wszystkich początkujących w temacie

Awatar użytkownika

artmachining
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 19 sty 2010, 23:52

Kolego Bildder,
tak jak kolega toshi zauważył, ArtCAM nie jest programem do zastosowań inżynierskich. Twarze z profilu powstające w ArtCAMie w tak krótkim czasie wynikają z tego, że istnieje specjalny Kreator pozwalający na wyciągnięcie takiej twarzy w kilku prostych krokach. Zdjęcia 'en face' które przedstawiłeś można również przedstawić w trójwymiarze, wymaga to jednak większej praktyki w programie. W pełni trójwymiarowy model głowy też jest możliwy do stworzenia w AC, nie jest jednak to już tak bardzo intuicyjne jak w programach pracujących w pełnym trójwymiarze (polecałbym użycie programu pracującego na powierzchniach do stworzenia bazy głowy i nadawania samych szczegółów w AC). Solidworks (jak większość CADów) to modeller powierzchniowo - bryłowy, ArtCAM działa na zupełnie innej zasadzie.
Pozdrawiam
Adam

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 20 sty 2010, 10:02

Koledzy,
Mam pewne doswiadczenie dlatego pozwolilem sobie na delikatna polemike z tym, ze w Artcamie to z dowolnego zdjecia program wygeneruje w mgnieniu oka 3D.
Akurat robilem kiedys taki model plaskorzezby, gdzie wymagalo to recznego modelowania, zaden Artcam i inne podobne programy czytajace ze zdjec nie generowaly poprawnie geometrii gdyz zdjecie nie bylo odpowiednio przygotowane.

Osoby, ktrore robily takie projekty wiedza o ograniczeniach. Niestety innym sie wydaje - tutaj przytocze post "Diablicy", ze ze zdjecia plodu dziecka nagle jej wyskoczy trojwymiarowy model...porazka - ludzie sa nieswiadomi w tej kwestii.

Pelne 3D to wylacznie skaner i to nie raz wymaga wielu skanow.
A Solidworks nie jest programem przewidzianym do takich projektow, mozna w nim zrobic zaawansowane modele powierzchniowe, ale ma to sens tylko w niektorych przypadkach (np. jezeli musze utrzymac min. pochylenie 3 lub 5 stopni) w innych o wiele lepszym rozwiazaniem bedzie uzycie Rhino, 3dmaxa czy Blendera.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”