Maszyna na ultradźwięki ! pomocy

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
lepert
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Maszyna na ultradźwięki ! pomocy

Post napisał: lepert » 12 sty 2010, 00:16

Witam, posiadam maszyne do produkcji opraw okularowych a dokładniej omawiana maszyna musi rozgrzać mały metalowy element tak aby wtopił się on w surowiec .

Niestety omawiana maszyna popsuła się szukam w okolicy Szczecina kogoś kto potrafił by ją naprawić bądź wymienił oprzyrzadowanie na nowe .

Głównym problem maszyny jest bardzo słabe rozgrzewanie metalowego elementu, można by powiedzieć że wogułe go nie rozgrzewa. Znajomy elektronik sprawdził oscyloskopem i wedługo niego nie działa głowica, która rozgrzewa metalowy element, natomiast wedłgu niego generator działa prawidłowo. Na zdjęciach przedstawie dokładniej o co mi chodzi. Proszę o pomoc - czy taką głowicę mogę gdzieklowiek dokupić, maszyna ma 20 lat zastanawiam się czy można by ową głowicę i generator zastąpić czymś nowszym ...

Metalowa element wtapiany w oprawek
Obrazek

Głowica:

Obrazek

Głowica w której włożony jest metalowy element :
Obrazek

Obrazek

Zdjęcie generatora :

Obrazek

Tagi:

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

zgrzewanie

Post napisał: wt » 13 sty 2010, 01:57

Ja bym uważał, że to elektronika, a nie przetwornik, może końcowy stopień mocy, albo strojenie. W W-wie pewnie jeszcze są instytucje, które by przetwornik zrobiły, albo elektronikę naprawiły. Jeszcze niedawno u nich bywałem. Tu bardzo by był przydatny schemat elektroniki i wymiary ceramiki w przetworniku. Ja przy naprawie okularów używam zwykłej grzałki, która ma tę niewielką wadę, że ją trudno tak od razu wyłączyć.

Autor tematu
lepert
Posty w temacie: 2

Post napisał: lepert » 16 sty 2010, 12:47

Witam,

Bardzo dziękuje za kontakt napewno zkorzystam - aczkolwiek na dzień dzisiejszy udało mi się maszynę naprawić - przeczyściłem głowice .

Pozdrowienia Paweł Lepert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”