Pobór narzędzi MAZARTOL M30
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
problem z narzędziem rozwiązany, przy okazji to mam jeszcze jeden problem, podczas próby pomiaru długości narzędzia (sondą) wyskakuje niebieski komunikat o nr. 436 (outil designe non mesurable-po francusku:), jeżeli zmienie na wiertło mogę zmierzyć ale inne narzędzie już nie. Próbowałem już chyba wszystkiego ale dalej nic.
kto pyta-ten nie błądzi.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Bo na mazaku tą sondą do długości narzędzia w trybie automatycznym można mierzyć tylko narzędzia osiowe - wiertła gwintowniki, rozwiertaki nawiertaki itp..
jeżeli mierzysz frez palcowy albo głowice.. wywołujesz narzędzie w mdi.. podjeżdżasz nad sonde ręcznie tak żeby trafiła w nią, i wybierasz pomiar półautomatyczny.. bodajże M198 i maszyna zjeżdża w dół.. mierzy i wraca na daną pozycję..
Inaczej nie zmierzysz..
jeżeli mierzysz frez palcowy albo głowice.. wywołujesz narzędzie w mdi.. podjeżdżasz nad sonde ręcznie tak żeby trafiła w nią, i wybierasz pomiar półautomatyczny.. bodajże M198 i maszyna zjeżdża w dół.. mierzy i wraca na daną pozycję..
Inaczej nie zmierzysz..
-
refalxfiles dzięki za pomoc problem rozwiązany, przy okazji to dziś pojawił sie probelem tego typu że wyleciała oprawka wraz z frazem z głowicy:( okazuje sie że oprawka gdy jest w głowicy ma delikatne luzy, nie jest zaciśnięta prawidłowo czy w tej sytuacji pozostaje tylko serwis?
[ Dodano: 2010-01-12, 19:57 ]
a i jeszcze jedno pytanko, jak szybko i sprawne pomierzyć punkt zerowy przedmiotu, ja robię to w ten sposób że ustawiam na POSITION łapię styk przepisuje współrzędne odejmuje badź dodaje promień np. freza i wpisuje w program.
[ Dodano: 2010-01-12, 19:57 ]
a i jeszcze jedno pytanko, jak szybko i sprawne pomierzyć punkt zerowy przedmiotu, ja robię to w ten sposób że ustawiam na POSITION łapię styk przepisuje współrzędne odejmuje badź dodaje promień np. freza i wpisuje w program.
kto pyta-ten nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Z tym narzędziem to sam nie wiem... jeżeli grzybek jest taki jak ma być to trzeba szukać winy w dociągu narzędzia.. czyli trzeba by zobaczyć co tam się dzieje we wrzecionie..
A co do punktu zerowego to nie wiem jak jest na starszym sterowaniu czy tam też można dla każdego programu ustawić bazę w samym programie (mazatrol) jako PZD. czy tylko g54...??
A co do punktu zerowego to nie wiem jak jest na starszym sterowaniu czy tam też można dla każdego programu ustawić bazę w samym programie (mazatrol) jako PZD. czy tylko g54...??
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Z ISO w Mazaku jest roznie, na pewno w sterowaniu m640 fusion ISO jest opcja ekstra platna, w Matrixie ISO jest w standardzie czyli wszystkie Matrixy maja ISO. Musisz wejsc w menu opcje i zobaczyc czy pozycje EIA/ISO masz podswietlona czy nie (najczesciej byla to opcja nr 1). Co do narzedzia to zobacz czy dzieje sie to tylko na tej konkretnej oprawce czy na wszystkich, sprawdz grybki czy sa dokrecone i najlepiej sprawdzic sile zacisku w SK40 powinno byc ponad 8 [kN] (to znaczy dobre sprezyny) ponizej 6 [kN] moga juz wypadac narzedzia.
Pozdrawiam
Z ISO w Mazaku jest roznie, na pewno w sterowaniu m640 fusion ISO jest opcja ekstra platna, w Matrixie ISO jest w standardzie czyli wszystkie Matrixy maja ISO. Musisz wejsc w menu opcje i zobaczyc czy pozycje EIA/ISO masz podswietlona czy nie (najczesciej byla to opcja nr 1). Co do narzedzia to zobacz czy dzieje sie to tylko na tej konkretnej oprawce czy na wszystkich, sprawdz grybki czy sa dokrecone i najlepiej sprawdzic sile zacisku w SK40 powinno byc ponad 8 [kN] (to znaczy dobre sprezyny) ponizej 6 [kN] moga juz wypadac narzedzia.
Pozdrawiam
-
-
- Posty w temacie: 1
dawno nie moerzyłem narzędzi w ten sposób i wyszło mi z głowy.rafalxfiles pisze:Bo na mazaku tą sondą do długości narzędzia w trybie automatycznym można mierzyć tylko narzędzia osiowe - wiertła gwintowniki, rozwiertaki nawiertaki itp..
Inaczej nie zmierzysz..
Wybieram narzedzie, dokonuje pomniaru pół automatycznego, dźwięk sygnalizuje, że pomiar został dokonany.
I co dalej?
Problem dotyczy 15 letniego mazaka na mazatrolu t plus. Monitor( kineskop) jest tam wycinkiem kuli, monochromatyczny - bardzo nieczytelny także mam problem się w tym odnaleść.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"