http://pl.wikipedia.org/wiki/Przek%C5%82adnia_obiegowa
poczytaj sobie o przełożeniach
PROJEKT PRZEKŁADNIA PLANETARNA
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
ok ja mam zalozony wiariant 3 kolo z zazebieniem wewnetrznym mam unieruchomione a naped jest przekazywany z kola slonecznego na jarzmo za posrednictwem satelit i wzor na przelozenie mam taki z1/(z3+z1) czyli 12/72 i przelozenie bedzie mi wychodzic ulamkiem i jak na moje oko zawsze bedzie ulamkiem a o ile wiem musi byc liczba calkowita
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
po pierwsze i w zasadzie ostatnie
koło centralne musi miec liczbę zebów minimum 14, to jest graniczna lizczba zebów, ponizej są koła korygowane, których zazwyczaj sie unika
jezeli i=8 to 8=z1(z3+z1) tylko że z1 to ilość zebów kola zewnetrznego a nie satelitki patrz na rysunek i numerki które koło jest ktore
koło centralne musi miec liczbę zebów minimum 14, to jest graniczna lizczba zebów, ponizej są koła korygowane, których zazwyczaj sie unika
jezeli i=8 to 8=z1(z3+z1) tylko że z1 to ilość zebów kola zewnetrznego a nie satelitki patrz na rysunek i numerki które koło jest ktore
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 2
Kolejność jest taka: najpierw liczy się przełożenia ,potem dobiera konstrukcję przekładni.
[ Dodano: 2010-01-03, 23:35 ]
[ Dodano: 2010-01-03, 23:38 ]
[ Dodano: 2010-01-03, 23:35 ]
ten wzór dotyczy innego przypadku niz Twój. Ty masz przeniesienie napedu z jarzma na koło słoneczne(wariator),a przyjąleś wzór na reduktor. Poszukaj w innych źródłach. Prawdopodobnie będzie i=z3+z1/z1(sprawdź).bartuss1 pisze:po pierwsze i w zasadzie ostatnie
[ Dodano: 2010-01-03, 23:38 ]
Na początku pisałes inaczej.Marcin23WSM pisze:ok ja mam zalozony wiariant 3 kolo z zazebieniem wewnetrznym mam unieruchomione a naped jest przekazywany z kola slonecznego na jarzmo za posrednictwem satelit i wzor na przelozenie mam taki z1/(z3+z1) czyli 12/72 i przelozenie bedzie mi wychodzic ulamkiem i jak na moje oko zawsze bedzie ulamkiem a o ile wiem musi byc liczba calkowita
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1