Jak podrecic silniki aby byly szybsze
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Przyszło mi coś do głowy... co prawda nie mam oscyloskopu żeby to sprawdzić, ale czy nie było by takiego efektu jakby impulsy były zbyt krótkie ? W sensie że trwają krócej niż czas ustalenia się pozycji wirnika silnika, albo w sensie że jest pewien czas że nie ma napięcia na żadnym z uzwojeń.(rys)
Narysowałem jak to sobie wyobrażam
Na górze rysunek jak powinno być. Na dole rysunek jak nie powinno byc
Pozdrawiam
Narysowałem jak to sobie wyobrażam
Na górze rysunek jak powinno być. Na dole rysunek jak nie powinno byc

Pozdrawiam
- Załączniki
-
- przebieg.GIF (3.02 KiB) Przejrzano 1528 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Wtam wszystkich!
Właśnie niedawno testowałem sterownik+silniki serii 34PM Minibea z Macha i zauważyłem, że bardzo ważne jest ustawienie rozpędzania i hamowania. Im dłużej tym lepiej. W pracy pełnokrokowej silniki są bardziej podatne na gubienie kroków podczas gwałtownego rozpędzania niż w pracy półkrokowej.
Sterowanie już zrobiłem i testuje program i silniki na stole i powoli biorę się za konstrukcje i mechanike. Mam nadzieje, że coś ciekawego z moich planów wyjdzie.
Właśnie niedawno testowałem sterownik+silniki serii 34PM Minibea z Macha i zauważyłem, że bardzo ważne jest ustawienie rozpędzania i hamowania. Im dłużej tym lepiej. W pracy pełnokrokowej silniki są bardziej podatne na gubienie kroków podczas gwałtownego rozpędzania niż w pracy półkrokowej.
Sterowanie już zrobiłem i testuje program i silniki na stole i powoli biorę się za konstrukcje i mechanike. Mam nadzieje, że coś ciekawego z moich planów wyjdzie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
http://www.automatykaonline.pl/poradnik ... .php?id=49
ten link pozwoli nieco dokladniej zrozumiec zaleznosci miedzy pradami, predkosciami silnika i jak to jest z kluczowaniem napiecia przez uklad sterujacy,itp... polecam, ciekawe:)
ten link pozwoli nieco dokladniej zrozumiec zaleznosci miedzy pradami, predkosciami silnika i jak to jest z kluczowaniem napiecia przez uklad sterujacy,itp... polecam, ciekawe:)