Maszyna by KAPaGo
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
A dziękuje ,dziękuje za miłe słowa ...
Zapodaje kolejne zdjęcia tym razem oś Z .Waga osi to co widać na zdjęciu 12 kg .
Na przedstawionych zdjęciach oś jest niekompletna brakuje mocowania na wrzeciono Kress bo takie sobie tez dorobiłem w razie "w" jak i uchwytu na wrzeciono Elte
.
Uchwyt na Elte to zwykła prostokątna formatka z otworami mocującymi.
Na tej kształtnej formatce osi Z są przeznaczone 4 otwory z gwintem do jej mocowania .
Zapodaje kolejne zdjęcia tym razem oś Z .Waga osi to co widać na zdjęciu 12 kg .
Na przedstawionych zdjęciach oś jest niekompletna brakuje mocowania na wrzeciono Kress bo takie sobie tez dorobiłem w razie "w" jak i uchwytu na wrzeciono Elte
.
Uchwyt na Elte to zwykła prostokątna formatka z otworami mocującymi.
Na tej kształtnej formatce osi Z są przeznaczone 4 otwory z gwintem do jej mocowania .
- Załączniki
-
- os z tył.jpg (49.65 KiB) Przejrzano 707 razy
-
- Z tyłu formatki widać szereg otworów są miedzy innymi do mocowania wózków X.
- os z tył2.jpg (48.07 KiB) Przejrzano 695 razy
-
- os z3.jpg (60.33 KiB) Przejrzano 700 razy
-
- os z2.jpg (48.11 KiB) Przejrzano 701 razy
-
- os z1.jpg (47.72 KiB) Przejrzano 718 razy
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jak dla mnie amatoraTrochę cicho w tym wątku - czyżby dech zaparło, czy może szok cenowy?

Jeszcze nic nie zbudowałem (choć nie do końca ), ale tak jak niektórzy pisali na forum, trzeba je poczytać, żeby nie popełnić błędu podczas budowy, która jak widać powyżej a i nie tylko, mało nie kosztujeDołączył: 2007-04-05, 10:00

Pozdrawiam wszystkich tych budujących i na chwile obecną podglądających

-
Cena ceną ,ale jak pisałem ja to też nie od-razu wszystko naraz kupiłem.Amatorem jestem w 100% jeśli chodzi o te sprawy CNC.Czytam i czytam i jeszcze raz czytam nasze forum .Proponuje tak : odłożyć pieniążka i sobie kupić jakieś elementy ...odłożyć do szafy i niech czekają ...przynajmniej serce nie zaboli jak człowiek wyda tyle kasy na wszystko naraz .
Myślę ze to najodpowiedniejszy system zakupów dla hobbystów którzy nie mają lub nie mogą przeznaczyć tyle środków na swoje hobby.
Pól biedy jak ktoś sobie odliczy vat z tych zakupów ...a jak nie ma jak ? tyle pieniędzy przepłacone.
Myślę ze to najodpowiedniejszy system zakupów dla hobbystów którzy nie mają lub nie mogą przeznaczyć tyle środków na swoje hobby.
Pól biedy jak ktoś sobie odliczy vat z tych zakupów ...a jak nie ma jak ? tyle pieniędzy przepłacone.
-
Czasu na projekt poświeciłem naprawdę sporo kilkadziesiąt godzin to lekko powiedziane . Nie inspirowałem się żadnym projektem.Spodobały mi się po prostu na niemieckich stronach maszyny z profili aluminiowych .Najwięcej czasu zajmuje rozplanowanie otworów i spasowanie ze sobą elementów tych z projektu szkieletu do tych co są w rzeczywistości czyli rożne podzespoły [ wózki, obsady itp,itd]
Później dałem rysunki panu frezerowi i mi dorobił elementy.
Wpierw wstępnie szkicowałem sobie w sketchup-ie ale później przeszedłem na solid-a
Później dałem rysunki panu frezerowi i mi dorobił elementy.
Wpierw wstępnie szkicowałem sobie w sketchup-ie ale później przeszedłem na solid-a
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Ooooo, jakie ładne
Ja ostatnio w ogóle nie mam czasu dla swojego projektu plotera z profili :/
Fajnie, że kolega tak szybko sobie radzi ze swoim projektem, dzięki temu będę mógł podpatrzeć niektóre rozwiązania, mam nadzieję że kolega dorzuci wyniki pomiarów niedokładności ruchów i jakieś filmy pokazujące funkcjonowanie maszyny.
Widzę na zdjęciach, że kolega zdecydował się zastosować po dwa wózki dla każdej prowadnicy, też ostatnio o tym myślałem: jako podstawę bramy zastosować profil 160 mm x 40 i dzięki temu móc zawiesić bramę łącznie na 4 wózkach. Ciekawe jakie są różnice w przekaszaniu się bramy przy zastosowaniu 4 lub 2 wózków.
Widzę również tylko jedną śrubę napędową do napędu bramy, po poczytaniu forum zastanawiam się nad zastosowanie dwóch równoległych śrub. Czekam na opinię kolegi dot. sprawowania się jednej śruby, to pomoże mi podjąć ostateczną decyzję.

Fajnie, że kolega tak szybko sobie radzi ze swoim projektem, dzięki temu będę mógł podpatrzeć niektóre rozwiązania, mam nadzieję że kolega dorzuci wyniki pomiarów niedokładności ruchów i jakieś filmy pokazujące funkcjonowanie maszyny.
Widzę na zdjęciach, że kolega zdecydował się zastosować po dwa wózki dla każdej prowadnicy, też ostatnio o tym myślałem: jako podstawę bramy zastosować profil 160 mm x 40 i dzięki temu móc zawiesić bramę łącznie na 4 wózkach. Ciekawe jakie są różnice w przekaszaniu się bramy przy zastosowaniu 4 lub 2 wózków.
Widzę również tylko jedną śrubę napędową do napędu bramy, po poczytaniu forum zastanawiam się nad zastosowanie dwóch równoległych śrub. Czekam na opinię kolegi dot. sprawowania się jednej śruby, to pomoże mi podjąć ostateczną decyzję.
-
No czy tak szybko to nie wiem
...... ślamazarze się z tym już "kawaaaał " czasu.
Poza tym wczesniej nakupowałem zestaw prowadnic na wałkach i zamknietych łożyskach lecz zrezygnowałem z tej koncepcji .
Po 2 wózki bo i tak z praktyki forumowej wynika , a nie da się ukryć że tak jest najlepiej
Na opinie kolega będzie musiał jeszcze poczekać bo sam nie znam dnia i końca ukończenia maszyny
. a tak bardzo już bym chciał sobie "małe co nieco " powycinać.

Poza tym wczesniej nakupowałem zestaw prowadnic na wałkach i zamknietych łożyskach lecz zrezygnowałem z tej koncepcji .
Po 2 wózki bo i tak z praktyki forumowej wynika , a nie da się ukryć że tak jest najlepiej
Na opinie kolega będzie musiał jeszcze poczekać bo sam nie znam dnia i końca ukończenia maszyny