Maszyna by KAPaGo

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 04 sty 2010, 13:18

Pozazdrościć takich klocków lego :wink:

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: rena » 04 sty 2010, 16:04

Trochę cicho w tym wątku - czyżby dech zaparło, czy może szok cenowy? . Jak dla mnie powstaje piękna maszynka z niezłą instrukcją how to. Chyba warto było się klockami Lego bawić w dzieciństwie. Poza tym bardzo miły kontakt z autorem projektu

Awatar użytkownika

Autor tematu
KAPaGo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: KAPaGo » 05 sty 2010, 13:25

A dziękuje ,dziękuje za miłe słowa ...
Zapodaje kolejne zdjęcia tym razem oś Z .Waga osi to co widać na zdjęciu 12 kg .

Na przedstawionych zdjęciach oś jest niekompletna brakuje mocowania na wrzeciono Kress bo takie sobie tez dorobiłem w razie "w" jak i uchwytu na wrzeciono Elte
.
Uchwyt na Elte to zwykła prostokątna formatka z otworami mocującymi.
Na tej kształtnej formatce osi Z są przeznaczone 4 otwory z gwintem do jej mocowania .
Załączniki
os z tył.jpg
os z tył.jpg (49.65 KiB) Przejrzano 707 razy
os z tył2.jpg
Z tyłu formatki widać szereg otworów są miedzy innymi do mocowania wózków X.
os z tył2.jpg (48.07 KiB) Przejrzano 695 razy
os z3.jpg
os z3.jpg (60.33 KiB) Przejrzano 700 razy
os z2.jpg
os z2.jpg (48.11 KiB) Przejrzano 701 razy
os z1.jpg
os z1.jpg (47.72 KiB) Przejrzano 718 razy

Awatar użytkownika

pacyfic_77
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: pacyfic_77 » 05 sty 2010, 21:33

Trochę cicho w tym wątku - czyżby dech zaparło, czy może szok cenowy?
Jak dla mnie amatora :mrgreen: cena faktycznie powala z nóg :mrgreen: Ale na przyszły rok myślę że dam rady :grin: Do każdej inwestycji trzeba dojrzeć :arrow: choć w moim przypadku to trochę czasu upłynęło :arrow:
Jeszcze nic nie zbudowałem (choć nie do końca ), ale tak jak niektórzy pisali na forum, trzeba je poczytać, żeby nie popełnić błędu podczas budowy, która jak widać powyżej a i nie tylko, mało nie kosztuje :razz:

Pozdrawiam wszystkich tych budujących i na chwile obecną podglądających :wink:
:P jak pomogłem to wciskaj pomógł to nic nie kosztuje :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
KAPaGo

Post napisał: KAPaGo » 05 sty 2010, 21:50

Cena ceną ,ale jak pisałem ja to też nie od-razu wszystko naraz kupiłem.Amatorem jestem w 100% jeśli chodzi o te sprawy CNC.Czytam i czytam i jeszcze raz czytam nasze forum .Proponuje tak : odłożyć pieniążka i sobie kupić jakieś elementy ...odłożyć do szafy i niech czekają ...przynajmniej serce nie zaboli jak człowiek wyda tyle kasy na wszystko naraz .
Myślę ze to najodpowiedniejszy system zakupów dla hobbystów którzy nie mają lub nie mogą przeznaczyć tyle środków na swoje hobby.

Pól biedy jak ktoś sobie odliczy vat z tych zakupów ...a jak nie ma jak ? tyle pieniędzy przepłacone.

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Kontakt:

Post napisał: rena » 05 sty 2010, 22:21

Jeśli mogę zapytać - ile czasu poświęciłeś na projekt w Solidzie i jaki model maszyny był dla ciebie inspiracją ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
KAPaGo

Post napisał: KAPaGo » 05 sty 2010, 22:35

Czasu na projekt poświeciłem naprawdę sporo kilkadziesiąt godzin to lekko powiedziane . Nie inspirowałem się żadnym projektem.Spodobały mi się po prostu na niemieckich stronach maszyny z profili aluminiowych .Najwięcej czasu zajmuje rozplanowanie otworów i spasowanie ze sobą elementów tych z projektu szkieletu do tych co są w rzeczywistości czyli rożne podzespoły [ wózki, obsady itp,itd]
Później dałem rysunki panu frezerowi i mi dorobił elementy.

Wpierw wstępnie szkicowałem sobie w sketchup-ie ale później przeszedłem na solid-a

Awatar użytkownika

Morswinnik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Morswinnik » 05 sty 2010, 22:38

Ooooo, jakie ładne :) Ja ostatnio w ogóle nie mam czasu dla swojego projektu plotera z profili :/

Fajnie, że kolega tak szybko sobie radzi ze swoim projektem, dzięki temu będę mógł podpatrzeć niektóre rozwiązania, mam nadzieję że kolega dorzuci wyniki pomiarów niedokładności ruchów i jakieś filmy pokazujące funkcjonowanie maszyny.

Widzę na zdjęciach, że kolega zdecydował się zastosować po dwa wózki dla każdej prowadnicy, też ostatnio o tym myślałem: jako podstawę bramy zastosować profil 160 mm x 40 i dzięki temu móc zawiesić bramę łącznie na 4 wózkach. Ciekawe jakie są różnice w przekaszaniu się bramy przy zastosowaniu 4 lub 2 wózków.

Widzę również tylko jedną śrubę napędową do napędu bramy, po poczytaniu forum zastanawiam się nad zastosowanie dwóch równoległych śrub. Czekam na opinię kolegi dot. sprawowania się jednej śruby, to pomoże mi podjąć ostateczną decyzję.

Awatar użytkownika

Autor tematu
KAPaGo

Post napisał: KAPaGo » 09 sty 2010, 00:20

No czy tak szybko to nie wiem :)...... ślamazarze się z tym już "kawaaaał " czasu.
Poza tym wczesniej nakupowałem zestaw prowadnic na wałkach i zamknietych łożyskach lecz zrezygnowałem z tej koncepcji .
Po 2 wózki bo i tak z praktyki forumowej wynika , a nie da się ukryć że tak jest najlepiej

Na opinie kolega będzie musiał jeszcze poczekać bo sam nie znam dnia i końca ukończenia maszyny :wink: . a tak bardzo już bym chciał sobie "małe co nieco " powycinać.

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Kontakt:

Post napisał: rena » 14 sty 2010, 16:58

złączka wewnętrzną - przekopałem cały katalog i nie znalazłem, może kolega poda symbol nr katalogowy wtedy polecenie find rozwiąże sprawę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”