Jak zmusić Macha3 do pobieranai ofsetów narzędzi przy ręczne
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Jak zmusić Macha3 do pobieranai ofsetów narzędzi przy ręczne
Jak zmusić Macha3 do pobierania ofsetów narzędzi przy ręcznej wymianie frezów w oprawkach?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
masz w menu konfiguracja magazyn narzędzi, tam możesz zdefiniować narzędzie,(jego srednicę oraz długość), a następnie musisz wybrać narzędzie w swoim gkodzie.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Kurcze Olo no nie wiem u mnie działa tylko przez M606 a potem oczywiście g41 albo 42 i g43 lub 44.Tablica offsetów w Mach u mnie dotyczy tylko numerów narzędzi a nie numerów korekcji i dlatego nie wiem jak wywołac wymianę narzedzia 5 z korekcją 50 według mnie to jest automatycznie narzędzie numer 50 no chyba że się mylę 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
nie potrafię koledze konkretnie odpowiedzieć, bo przyjęło się ze do narzędzia 50 korekcja zapisana w tabeli pod nr 50.
teoretyzując powinno działać tak jak mówisz,
nie mam macha (maszyny) pod ręka by to sprawdzić, ale jak faniron zrobi tak jak napisałem to będzie działać - przynajmniej u mnie działa- kiedyś też męczyłem się godzinami ( z korekcja), aż w końcu popatrzyłem do instrukcji macha
jeśli chodzi o korekcje to w s3 wywołuje się tak samo, w s8 korekcja to parametr D ... (z tym ze korecka ważna aż do zmiany narzędzia, po zmianie należny wywołać lub odwołać.
wiec nic nowego taki zapis jaki użyli w machu
teoretyzując powinno działać tak jak mówisz,
nie mam macha (maszyny) pod ręka by to sprawdzić, ale jak faniron zrobi tak jak napisałem to będzie działać - przynajmniej u mnie działa- kiedyś też męczyłem się godzinami ( z korekcja), aż w końcu popatrzyłem do instrukcji macha

jeśli chodzi o korekcje to w s3 wywołuje się tak samo, w s8 korekcja to parametr D ... (z tym ze korecka ważna aż do zmiany narzędzia, po zmianie należny wywołać lub odwołać.
wiec nic nowego taki zapis jaki użyli w machu
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
W programie dla tokarki M6 T0101 działa poprawnie. Natomiast we frezarce nie. Interpretowane jest jako narzędzie nr 101.
Prawidłowo działa komenda M6 T1, ale żeby program pobrał ofset długości narzędzia do makra M6start o treści:
tool = GetSelectedTool()
SetCurrentTool( tool )
dodałem:
Code "G43 H"&Tool
Teraz już jest OK
Prawidłowo działa komenda M6 T1, ale żeby program pobrał ofset długości narzędzia do makra M6start o treści:
tool = GetSelectedTool()
SetCurrentTool( tool )
dodałem:
Code "G43 H"&Tool
Teraz już jest OK