'sensowna' wiertarka stołowa do 800 zł

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

unix
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: unix » 26 gru 2009, 14:38

Kup sobie a bedziesz zadowolony i mi jeszcze browara postawisz ;)

Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Autor tematu
ahabich
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: ahabich » 26 gru 2009, 20:00

Zaufam Koledze i zamówie stojak z tej strony klik :smile:
Jak ma się sprawa mocowania wiertarki do uchwytu? Nigdy nie przyglądałem się takim stojakom, są problemy aby zamocować prostopadle wiertarkę?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

unix

Post napisał: unix » 26 gru 2009, 20:08

Jak masz gdzieś blisko Castoramę to podejdź sobie bo one tam były/są w sprzedaży za 180 zł z tego co pamiętam ;)

W zasadzie to nie masz wpływu na kąt montażu wiertarki gdyż wkładasz wiertarkę w uchwyt, dokręcasz i na tym koniec ;)

To jest dobrej jakości uchwyt, zaufaj mi lub sam sobie oblukaj w Casto ;)

Pozdr
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukadyop » 26 gru 2009, 20:48

Qrcze tak patrze na ten stolik i muszę przyznać że to dość dobry wybór, choć troszkę mi się nie podoba współpraca z wiertarką chodzi o włącznik aby nie wyskakiwał.

Autor tematu
ahabich

Post napisał: ahabich » 27 gru 2009, 17:21

Statyw kupiony :wink:
270 zł w LM. Po dokręceniu wszystkich śrubek praktycznie nie ma żadnych luzów, więc jestem zadowolny :smile: Jutro sprawdzę jak idzie wiercenie :wink:
Dziękuję za rady!

Marcin Żary
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Marcin Żary » 29 gru 2009, 09:46

witam

jeśli można wrzucić swoje "5 groszy".. widzę że już kolega nabył statyw i temat rozwiązał, jednak ja bym w tej cenie poszukał jakiegoś używanego WS-a który posłuży następne 50 lat, a nie oglądał się na chińskie produkty które za kilka lat trafią na złom, miałem już stojak do szlifierki PROMA - porażka, rozkręcał się podczas cięcia, nawet po dokręcaniu śrub z klejem do gwintów i tak działał jakby miał się rozlecieć, o dokładniejszym cieciu nie było mowy. A co do wiertarek, miałem styczność z chińską - nową, ze sklepu, chyba za 600 zł, wiercę otwór, niby wiertło schodzi a otworu nie ma, co jest, dopiero kolega stojący z boku uświadomił mnie że słup od wiertarki się wygina - odchyla, podczas próby wejścia wiertła w metal - ręce opadają. Na dzień dzisiejszy mam starą wiertarkę słupową - którą wyremontowałem - wiertła wchodzą w metal jak w masło, polecam sprzęty stare, solidne:

http://www.allegro.pl/item857240683_wie ... ml#gallery lub podobne, zakup starego WS-a moim zdaniem 100 kroć lepszym rozwiązaniem anizeli chińszczyzny w podobnej cenie.

ale to tylko moje zdanie, i nie trzeba się z nim zgadzać.... pozdrawiam

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: m.j. » 29 gru 2009, 11:10

Sprawa rozbija się o pieniądze - niestety mogłem kupić wiertarkę tylko na raty, a kto mi sprzeda używanego WS-a na raty? Może gdyby ktoś miał taką wiertarkę na chodzie za 300zł to jakoś bym pożyczył pieniądze ale sprawny WS to koszt około 1000zł :sad: Ja nie mam warsztatu zarobkowego i moje maszyny na siebie nie pracują. Nie stać mnie najzwyczajniej w świecie na dobry jakościowo sprzęt i do moich sporadycznych robót chińczyk musi wystarczyć. Niestety taki sam problem miałem z tokarką - czaiłem się na TSB20 lub TSB16 jednak te nie wymagające większego wkładu finansowego kosztowały najbiedniej 2x tyle co mój chińczyk. Nie mam takiego parku maszynowego ani wiedzy aby naprawić 30-letnią maszynę w razie czego. Tak mam 2-letnią gwarancję i jeśli coś ma pójść to pójdzie w ciągu tych dwóch lat.
rozumiem, że w większości przypadków zaglądają i piszą tutaj osoby mające własne warsztaty lub pracujące w dobrze wyposażonych warsztatach gdzie dorobienie brakującej części nie stanowi problemu. Ja miałem problem nawet z wywierceniem w miarę prosto otworu i jego nagwintowaniem. Dlatego kompletuje swój park maszynowy starając się dostosować go do moich potrzeb zarówno pod względem tego co chcę robić jak i niestety pod względem finansów.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clipper7 » 29 gru 2009, 16:16

m.j. pisze:miałem problem nawet z wywierceniem w miarę prosto otworu i jego nagwintowaniem
Niestety, kiepskim, tanim sprzętem tak to wychodzi. Też mam chińskiego Nutoola 550, ale jest chyba wyjątkiem potwierdzającym regułę ( oczywiście, używam go amatorsko, ale jestem zadowolony). Mam też WS15 i muszę przyznać, że pracuje się na niej super, jakość i łatwość wiercenia bez porównania ze statywem ( mam też takowy, porządnej firmy).
Może jednak warto było trochę poczekać i kupić coś takiego :

http://allegro.pl/item868262799_wiertar ... _ws16.html
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

unix

Post napisał: unix » 29 gru 2009, 18:33

Pod warunkiem, ze ma sie warsztat żeby gdzies taki sprzęt postawić ;)

Autor tematu
ahabich

Post napisał: ahabich » 29 gru 2009, 18:36

Hej
Ja jestem zadowolony ze statywu :smile:
Bez problemu mogę wiercić wiertłem 1 mm do 1 cm w głąb stali jak i wiercić płaskowniki wiertłem 12 mm. Wiertarka jakiej używam to zwykła makita 650W
WS-16 na pewno byłby lepszym zakupem ale problem byłby z miejcem dla wiertarki - statyw mogę bez problemu przenosić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”