Odlewy

Dyskusje dotyczące odlewania.

bogus105
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bogus105 » 04 mar 2006, 09:33

a propos tych fiolek z których robią PET'y. Bylem w tamtym roku w rozlewni muszynianki, ogladalem linie produkcyjna, ktora jak zapewnial facet oprowadzajacy mnie do rozlewni jest naj- badz jedna z najnowoczesniejszych w swiecie...nie wazne. Zaciekawilo mnie urzadzenie ktore dmuchalo z tych fiolek butelki. podobne do wielkiego bebenka z rewolweru tylko na oko bylo tam ponad 25 komór zamykajacych sie w ksztalcie docelowej butelki. Fiolki przechodzily przez sekcje promiennikow (jak w lakierni) ktore rozgrzewaly je do temp okolo 70 st C a nastepnie zamykane w formie, dmuchane byly powietrzem pod cisnieniem 4 bar. proces "dmuchania" jednej butelki trwal moze 3 sekundy...rozlewnia produkuje dziennie 500 000 butelek 1,5L wody. obsluga okolo 10 osob na hali...(taka ciekawostka :wink: )

Tagi:

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 11 mar 2006, 15:59

wszystko pieknie ladnie ale wiadomo ze zaleznie od skladu stopu alu, stop ten ma rozna wytrzymalosc i roznie sie go obrabia. jezeli wymieszamy rozne stopy alu stopimy i odlejemy jakie wlasciwosci bedzie mial nasz detal. jak to sprawdzic.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

lankoff
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: lankoff » 12 mar 2006, 11:42

a dokladnie nijak,domowym sposobem.
skladnikiem "aluminium" odlewniczego jest krzem 7-11% na odlewach czesto pisze co to jest czyli np AK 11(11% krzemu) jest to stop popularny i wykonuje sie z niego glowice ,bloki silnikow spalinowych po przelaniu
%krzemu prawie sie nie zmieni ,jedyna trudnosc jest w otrzymaniu drobnego ziarna na przelomie ,ale to juz patrz wyzej jest do tego chemia.Do zastosowan normalnych ,gdzie raczej nie potrzeba nadmiernych jakosci odlewu (szczelnosc,duza odpowiedzialnosc zwiazana z zamontowaniem czesci np samoloty,samochody) to wzupelnosci wystarcza jako dobry material do obrobki i konstrukcji.Jedak narzedzia bardziej sie tepia na odlewach niz na materialach walcowanych badz wyciskanych jak np profile Al co wynika z innej budowy struktury naterialu i tak odlew grawitacyjny po obrobce zawsze bedzie matowy,amaterial poddany obrobce plastcznej moze sie blyszcec.Niemniej polecam odewanie bo ulatwia zycie konstruktota,a odlewac mozna nie tylko metale zywice,silikony :wink: tez

rep003
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: rep003 » 17 maja 2006, 10:11

lankoff napisales ze forme mozna wykonac z gipsy dentystycznego a ja mam pytanie czy mozna z jakiegos innego lub gdzie mozna dostac gips dentystyczny i ile mniej wiecej kosztuje ??

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Wodzu » 20 sie 2006, 02:03

Możesz zrobić z jakiego kolwiek gipsu, z tego co pamiętam to dolewa się jakiejś farby dla wzmocnienia wiązań, ale dokładnie nie pamiętam czy to akrylowa, czy kredowa, muszę popytać i się odezwę. Tak po za tym ostatnio zbadano procent użycia odlewnictwa w powstawaniu wyrobów okazało się że jest to wartość ok. 80% w stosunku do takich obróbek jak skrawaniem, walcowaniem itp. Myślę że największy kawałek tych 80% zajmują huty, w których powstaja praktycznie każdy metal.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

lankoff
Posty w temacie: 7

Post napisał: lankoff » 20 sie 2006, 13:38

czesc
najlepszy jest dentystyczny,sztukatorski,chirurgiczny
gipsy budowlane raczej sie nie nadadza ,a szpachlowki w ogole!!!
gips dentystyczny to w sklepach dla dentystow cena jest raczej przystepna opakowania 1kg i wieksze
mozna go wzmocnic klejem Wikol(do drewna bialy krem) rozrabia sie to z woda dolewana do gipsu 1-2 lyzeczki na szklanke wody, woda ma konsystecje rozwodnionego mleka ,wikol mozna w takiej postaci uzywac do szybkiego odrebiania
tkanin (po wyschnieciu barwa tkaniny sie niezmienia) kroji sie po wyschnieciu.

przed zalewaniem metalu forma musi byc suszona (woda bedzie powodowala kipienie metalu,a w rezultacie BRAK)
jak to sprawdzic czy forma jest wilgotna ?
podgrzewamy ja do okolo 60st i kladziemy na papierze jak papier puchnie tak jak by polac go woda to znaczy ze jeszcze nie jest suche suchy gips w dotyku przypomina krede tablicowa i ladnie sie piluje np papierem sciernym bez zalepiania struktury

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: 251mz » 25 sie 2006, 23:33

Wodzu pisze:Możesz zrobić z jakiego kolwiek gipsu, z tego co pamiętam to dolewa się jakiejś farby dla wzmocnienia wiązań, ale dokładnie nie pamiętam czy to akrylowa, czy kredowa, muszę popytać i się odezwę. Tak po za tym ostatnio zbadano procent użycia odlewnictwa w powstawaniu wyrobów okazało się że jest to wartość ok. 80% w stosunku do takich obróbek jak skrawaniem, walcowaniem itp. Myślę że największy kawałek tych 80% zajmują huty, w których powstaja praktycznie każdy metal.
najlepiej dodac takiej farby co sie maluje sufity. moj ojciec kiedys zmieszal gips z farba zeby nie musiec malowac zeby czas zaoszczedzic i du**, bo to cholerstwo takie twarde ze kątówka trzeba bylo szlifowac;/

Bujny
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Bujny » 26 gru 2006, 14:36

Potrzebuję informacji o masie formierskiej gdzie można ją dostać albo jej składniki :roll: :roll: :roll: :?:

po za tym upojnego Sylwka :lol:

Walter

Post napisał: Walter » 26 gru 2006, 23:04

Co chcesz lać Bujny :?:

wojciech szanek
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: wojciech szanek » 10 lut 2007, 02:32

Witam wszystkich!!!
Jestem nowym bywalcem tego forum i pilnie proszę o wszelką pomoc potrzebną do samodzielnego zbudowania pieca do odlewania brązu i mosiądzu.
Jestem zainteresowany laniem metalu do form z mułku lub gliny odpowiednio przygotowanej. W formach będzie wosk lub odciśnięty szablon elementu.
Dodam iż poszczególne elementy będą miały wagę do 0,3 -0,4 kg.
Mam kilka pytań, na które liczę znaleźć odpowiedź przy waszej pomocy.
1 - z czego budować palenisko, jaka forma i jak duże?
2 - czym opalać, propan z butli , gaz z instalacji, czy węgiel drzewny? jeśli gazami jak wykonać palniki i dysze?
3 - jakie tygle i gdzie je kupić najlepiej?
4 - jaki materiał na odlewy i czy są potrzebne jakieś dodatki (uszlachetniacze lub topniki)?
Rozwiązanie tych spraw jest teraz dla mnie najważniejsze gdyż większa część postów wysłanych do profesjonalnych odlewni nie doczekała się odzewu,
nie liczne zaś dały ceny nie do przyjęcia dla tej ilości sztuk które mogą mi być potrzebne.
Będą to elementy do białej broni, czyli głównie jelce i głowice, najczęściej wykonywane po kilka sztuk
Obecna dyskusja utwierdziła mnie iż ten temat jest w dużej mierze warty przedyskutowania i podjęcia się wykonania takiego pieca z całym zapleczem do odlewania
detali o małych wagach.
Czekam na wszelkie wiadomości i uwagi za które będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Wojtek
wojciech szanek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Odlewnictwo / Topienie Metali”