Witam,
Mam taki oto problem:
Robię tabliczkę w Artcam Pro9, czcionka Arial Black, np. numer '4'. Po stworzeniu tego napisu, wektory się przecinają.
Oczywiście wiem jak poprawić to ręcznie, ale chciałbym użyć narzędzia multiplate do wygenerowania dużej ilości numerów.
Wtedy niektóre ścieżki (toolpaths) są ok, a w tych, które mają jakieś przecięcia, pętelki, jest źle (np. jest komunikat 'Failed to calculate centerline', co jest zrozumiałe ponieważ wektory mają przecięcia). Dzieje się tak z różnymi czcionkami, i jasne jest, że jeżeli czcionka widoczna na ekranie ma przecinające się litery, to wektory tez będa miały przecięcia (szczególnie czcionki odręczne, ozdobne). Ale Arial Black nie ma przecięć...
Czy jest jakiś sposób, żeby używając tej czcionki (Arial Black) nie było tych przecięć? Dlaczego np. w cyfrze "4" Artcam robi błąd, a w innych znakach nie?
Proszę o pomoc...
pzdr
Piotr
Przecinające się wektory w czcionkach
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam,
Dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc liczyłem właśnie na Ciebie:)
Poradziłem sobie inaczej: zmieniłem skrypt z Western na inny. Wszystkie czcionki są ok, poza Western.
Mam jeszcze jeden problem:
Przy użyciu narzędzia multiplate, robie ileś tam tabliczek, wzór (czyli zmienna np. {{numer}}) jest wycentrowana. Model ma rozmiar 120x80mm, i w opcji tekstu zaznaczam centrowanie, a na dole wybieram limit by box, i okreslam box jako 120x80 i w pionie centrowanie. I tu pojawia się problem: po użyciu multiplate, tekst nie jest wycentrowany.
Jest jakiś sposób na to?
Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
Dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc liczyłem właśnie na Ciebie:)
Poradziłem sobie inaczej: zmieniłem skrypt z Western na inny. Wszystkie czcionki są ok, poza Western.
Mam jeszcze jeden problem:
Przy użyciu narzędzia multiplate, robie ileś tam tabliczek, wzór (czyli zmienna np. {{numer}}) jest wycentrowana. Model ma rozmiar 120x80mm, i w opcji tekstu zaznaczam centrowanie, a na dole wybieram limit by box, i okreslam box jako 120x80 i w pionie centrowanie. I tu pojawia się problem: po użyciu multiplate, tekst nie jest wycentrowany.
Jest jakiś sposób na to?
Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Oczywiście że jest.
Trzeba zrobić tak jak napisałeś, czyli w trakcie tworzenia tekstu wycentrować w pionie i w poziomie z opcją limit by box (gdzie 'box' to rozmiar płytki, czyli w twoim wypadku 120x80), zakończyć edycję tekstu, a następnie wycentrować tekst na wektorze płytki za pomocą funkcji 'wyśrodkuj wektory.
Pozdr
Trzeba zrobić tak jak napisałeś, czyli w trakcie tworzenia tekstu wycentrować w pionie i w poziomie z opcją limit by box (gdzie 'box' to rozmiar płytki, czyli w twoim wypadku 120x80), zakończyć edycję tekstu, a następnie wycentrować tekst na wektorze płytki za pomocą funkcji 'wyśrodkuj wektory.
Pozdr
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam,
Właśnie tak robię. Niestety po wygenerowaniu tabliczek narzędziem multiplate, tekst jest nieznacznie przesunięty.
Potem jak zaznaczę tekst na tabliczce i kliknę centruj wektory, tekst się nieznacznie przesuwa.
pzdr
Piotr
Załączam zdjęcie na którym dorysowałem prostokąt, który jest wycentrowany względem tekstu (cyfry 1). Cyfra 1 zostąła wygenerowana narzędziem Multiplate, ze zmiennej {{a}}.
Tekst był przygotowany tak: centrowanie poziome oraz centrowanie pionowe z opcją Limit by Box.
Zauważyłem ciekawą rzecz:
Jeżeli przy generowaniu tekstu damy center w pionie i poziomie, to tekst teoretycznie powinien być w centrum ramki (linia przerywana, widoczna podczas edycji tekstu). Jeżeli wyjde z edycji takstu, wcisnę centruj wektory i potem jeszcze raz wejdę do edycji tkastu, okazuje się, że ramka nie jest na środku arkusza (sheet). Dlaczego?
Moim zdaniem tu tkwi problem, tylko jak to rozwiązać?
Pozdrawiam
Piotr
Załączam zdjęcie, jak wygląda to przesunięcie.
Właśnie tak robię. Niestety po wygenerowaniu tabliczek narzędziem multiplate, tekst jest nieznacznie przesunięty.
Potem jak zaznaczę tekst na tabliczce i kliknę centruj wektory, tekst się nieznacznie przesuwa.
pzdr
Piotr
Załączam zdjęcie na którym dorysowałem prostokąt, który jest wycentrowany względem tekstu (cyfry 1). Cyfra 1 zostąła wygenerowana narzędziem Multiplate, ze zmiennej {{a}}.
Tekst był przygotowany tak: centrowanie poziome oraz centrowanie pionowe z opcją Limit by Box.
Zauważyłem ciekawą rzecz:
Jeżeli przy generowaniu tekstu damy center w pionie i poziomie, to tekst teoretycznie powinien być w centrum ramki (linia przerywana, widoczna podczas edycji tekstu). Jeżeli wyjde z edycji takstu, wcisnę centruj wektory i potem jeszcze raz wejdę do edycji tkastu, okazuje się, że ramka nie jest na środku arkusza (sheet). Dlaczego?
Moim zdaniem tu tkwi problem, tylko jak to rozwiązać?
Pozdrawiam
Piotr
Załączam zdjęcie, jak wygląda to przesunięcie.
- Załączniki
-
- Artcam.jpg (22.1 KiB) Przejrzano 1012 razy