Witam
Czy można sterować dwa serwo silniki przez dwa sterowniki z jednego wyjścia z komputera. Nie wiem czy jasno sie wyraziłem, teoretyczna sytuacja mam dwa silniki i chce żeby pracowały równocześnie oba są różne i mają oddzielne sterowniki ale sygnał step/dir z komputera rozdzielam na 2.
Sterowanie dwóch silników
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
nie znając więcej szczegółów można chyba napisać że sterownikowi jest " obojętne " skąd sygnał .
problemem może być wydajność wyjścia z lpt - chociaż powinien wydolić .
w ostateczności i dla bezpieczeństwa możesz zastosować bramki .
z lpt sterujesz jedną - z niej dwie następne i do sterowników .
pozdrawiam .
nie znając więcej szczegółów można chyba napisać że sterownikowi jest " obojętne " skąd sygnał .
problemem może być wydajność wyjścia z lpt - chociaż powinien wydolić .
w ostateczności i dla bezpieczeństwa możesz zastosować bramki .
z lpt sterujesz jedną - z niej dwie następne i do sterowników .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 2
Generalnie można, wszystko zależy przeznaczenia. W wypadku maszyny CNC z ruchomą bramą, napędzaną dwoma śrubami, takie rozwiązanie jest niewłaściwe. Podobnie w innych przypadkach, gdzie wymagany jest pełny synchronizm napędu.Maniek_22 pisze:Czy można sterować dwa serwo silniki przez dwa sterowniki z jednego wyjścia z komputera.
-
- Posty w temacie: 2
Będzie to możliwe, o ile rozdzielczość obu enkoderów jest taka sama lub o połowę mniejsza/większa.Maniek_22 pisze:tak żeby jeden kręcił sie np. dwa razy wolniej niż drugi i pomyślałem że moge to puścić z jednego wyjścia a w steroniku silnika zmienić mnożnik kroku.
Kolejny problem, to ewentualny najazd na krańcówki.