Co trzeba skończyć żeby być programistą cnc

mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: mdg » 16 gru 2009, 09:57

frenchdog napisał:

Generalnie robimy więc znacznie więcej niż się wydaje przeciętnemu mędrkującemu operatorowi. I zawsze z politowaniem patrze na takiego ,który odnajduje błąd w programie i wydaja mu się ,że zjadł wszystkie rozumy.
frenchdog pisze:ale nie jestem w stanie zrozumieć na jakiej podstawie oceniasz moje kwalifikację.
Twoje kwalifikacje oceniłem po stopniu przechwalania się (patrz twój post powyżej).
PS. Jeśli ktoś znajdzie błąd, który zrobiłem, i zwróci mi uwagę to jestem mu za to wdzięczny, nie patrzę na niego z politowaniem.

Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

Tagi:

pprzemo88
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pprzemo88 » 16 gru 2009, 15:26

frenchdog napisał:

Generalnie robimy więc znacznie więcej niż się wydaje przeciętnemu mędrkującemu operatorowi. I zawsze z politowaniem patrze na takiego ,który odnajduje błąd w programie i wydaja mu się ,że zjadł wszystkie rozumy.
Widac frenchdog ze nadal nie rozumiesz jak bezcenne jest miec małpke ktora odnajduje bledy w programie i nie dusi bezmyslnie guzika.....

wg tego co napisales to twoj psim obowiazkiem jest napisac DOBRZE program ,ustawiacz ustawic prawidlowo wszystko a malpka ma dusic tylko guzik...

Teraz rozumiem czemu pracodawcy chca operatora/programisty/ustawiacza w jednym stanowisku...
ps: jezeli przecietny operator odnajduje twoje bledy to dobry operator cie szybko udupi ...
Miej to na uwadze super technologu..
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

grawergift
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: grawergift » 16 gru 2009, 15:51

he, he
logika pasikonika

ja z racji znajomosci wszelkich programów graficznych oraz z racji tego ze jestem inzynierem robię czasem projekty wnętrz , mebli
ale takie nie tylko rysuneczki - kolorowanki jak adepci kursów projektowania czy nawet absolwenci ASP , ale taki z przygotowaniem na produkcje , rozkroje itp
czyli dokumentacja na tak zwany ,,warstat "
no i czasem sie machnę , bywa ( jak juz pisałem błąd kazdemu się moze zdarzyc )
tyle ze na produkcji jak wyłapią błąd , a łatwo to wyłapac jak jedno z drugim nie pasuje
to taki montazysta robi z tego aferę ze pan inzynier pierdyknął gafę
i słusznie
bo gafa to gafa , zajmuje czas , traci sie ( lub nie ) materiał
ale bywa
ale błędy się poprawia
jak za bardzo ujadaja to im proponuje zeby mnie ,,wygryzli "
skoro sa lepsi to niech sami zaczną projektowac , narysują w autocadzie , zrobia wizualizacje w 3dmaxie a ja postoje i poczekam

błedy się zdarzaja ale jak w ortografi tak i na produkcji ,,sieje poprawia "
nie idzie się w zaparte ze komu to przeszkadza
ano odbiorcy przeszkadza

wiec do tematu teraz
błąd łatwo wyłapać ale jeszcze tak nie było , nie ma i nie bedzie zeby koleś od przycisku czy od srubokręta zastąpił projektanta
,,sie nie da "

i to jest jedyna słuszna ,,tełoria"

frenchdog
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

Post napisał: frenchdog » 16 gru 2009, 18:42

mdg.Jak chcesz to możesz nawet operatora całować po stopach ,że ci błąd znalazł. Mnie to w ogóle nie przeszkadza. Najwyraźniej nie masz pojęcia o pewnych sytuacjach jakie się w życiu zdarzają. Hmm to ciekawe oceniać czyjeś kwalifikacje po stopniu przechwalania się. Może by tak zastosować to podczas naboru. hmm inspirujące. W takim wypadku nie wiem jak zostałeś programistą ,przecież nadajesz się na świętego.

[ Dodano: 2009-12-16, 18:51 ]
pprzemo88, pracodawca chce mieć zawsze pracownika uniwersalnego !!! Dlaczego ? Bo jest taniej. A małpka nie jest operatorem tylko małpką i nie jest w stanie znaleźć błędów. No chyba ,że taki ,gdy maszyna w ogóle nie wystartuję. Błędy może znaleźć osoba ,która ma chociaż mgliste pojęcie o tym jak maszyna pracuje a do takich małpka nie należy.

"wg tego co napisales to twoj psim obowiazkiem jest napisac DOBRZE program ,ustawiacz ustawic prawidlowo wszystko a malpka ma dusic tylko guzik... " takie są założenie (amerykańska koncepcja, nic nowego).Zszokowany ?.

"ps: jezeli przecietny operator odnajduje twoje bledy to dobry operator cie szybko udupi ... " biedactwo ,gdzie ty pracujesz ?

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: CNCRob » 16 gru 2009, 19:18

frenchdog, skoro już chcesz się do końca chwalić i taki z ciebie wielki programista to dlaczego głupiego cytatu nie potrafisz poprawnie wstawić?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

frenchdog

Post napisał: frenchdog » 16 gru 2009, 21:01

Draco. co ma piernik do wiatraka ?

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: CNCRob » 16 gru 2009, 21:09

to, że jak chodzisz po ulicy to nie lejesz po płotach? czy wręcz przeciwnie? w internecie również obowiązują pewne zasady, których programiści nie powinni łamać. no chyba, że ktoś jest taki programista jak z koziej d... :twisted:
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

frenchdog

Post napisał: frenchdog » 16 gru 2009, 21:59

DRACO
Draco pisze:w internecie również obowiązują pewne zasady, których programiści nie powinni łamać
proszę więc o link do źródła na które się powołujesz. Bo autor wątku pewnie powinien też poznać "dekalog" jaki obowiązuje programistów. No pierwsze przykazanie to podług cytatu "Używaj funkcji cytowania na forum by inni programiści nie uważali cię za programistę z koziej d... " . Fajowo. Przykazanie 2 "Nie ucz się, olej studia bo zostaniesz nie daj boże technologiem a tam na dole czekają tylko by pokazać że są lepsi i cię wygryźć " Fajowox2

marcin_888 zostań więc operatorem bo przecież według tego ,co piszą koledzy, naturalna drogą "prawdziwego!" programisty jest być najpierw operatorem ,który i tak kiedyś w końcu no musi stać się programistą ,bo przecież taki technolog programista no sam rozumiesz ,że do niczego jest.

mdg

Post napisał: mdg » 17 gru 2009, 08:26

Z tej dyskusji robi się jakaś masakra. A mi chodziło o to, żeby "frenchdog" miał większy szacunek do znajomych z pracy.
frenchdog pisze:Najwyraźniej nie masz pojęcia o pewnych sytuacjach jakie się w życiu zdarzają. Hmm to ciekawe oceniać czyjeś kwalifikacje po stopniu przechwalania się. Może by tak zastosować to podczas naboru
Pracuję już parę lat i znam różne sytuacje życiowe. Pracuję w firmie produkcyjnej jako technolog specjalista ds maszyn CNC, poza tym współpracuję z czterema innymi firmami (2 tak samo duże, jak ta w której pracuję). Dostałem propozycję współpracy nie dlatego, że się wszędzie chwaliłem że jestem "świętym programistą" (szczególnie na forum w pierwszym poście), ale dlatego, że "ludzie do guzików i operatorzy" zrobili mi reklamę w tamtych firmach. Ubiegnę pewną kwestię, nie pracuję po 12 godzin. Po prostu wpadnę tam od czasu do czasu i napiszę lub pomogę napisać jakiś program. To wszystko.
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 17 gru 2009, 14:51

frenchdog pisze:..... Mamy tu około 100 obrabiarek CNC na przeróżnych sterowaniach i w rozmaitych odmianach. Fanuki, Sinumeriki, Okumy, Mazatrole. Mamy też roboty przemysłowe KUKA w rozmaitych wersjach i to wszystko obsługuje 4 programistów. Jest rzeczą normalną ,że wszystkich niuansów nie da się spamiętać ,ale dajemy rade. Programy piszemy w notatniku używając kodu ISO. Jest to uzasadnione tym ,że łatwo jest takie programy przerzucać między różnymi sterowaniami.... Oprócz programowania mamy mnóstwo innych obowiązków ,żeby nie powiedzieć że nawet ostatnio programowanie z chodzi na bok :wink: . Prowadzimy własne projekty ,nowe uruchomienia, audyty, dokumentacja, korespondencja z klientami itd, wprowadzanie danych do systemów produkcyjnych i finansowych. Generalnie robimy więc znacznie więcej niż się wydaje przeciętnemu mędrkującemu operatorowi....
Witam
Mógłbyś mi wyjaśnić , w jaki sposób dajesz sobie radę w programowaniu ok. 25 obrabiarek w Swojej firmie używając notatnika i kodów ISO ? ... :roll: ... nie wspomnę już o innych obowiązkach o jakich Nam napisałeś ?.
Ostatnio , korzystając z CAD/CAM-a zrobiłem małe ćwiczenie (...uczę się programowania... :wink: ), narysowałem bryłę w 3D określiłem obróbkę i wygenerowałem program.
Po wczytaniu go do maszyny zedytowałem go dopisując mu numery bloków .... niewielka robota , a wyszło przeszło 25000 bloków. .... w notatniku bym sobie z tym tematem w ciągu 8 godzin nie poradził... :razz:
P.S.
Bloki numerowałem w ten sposób;
N10....
N20....
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”