Zasilanie sterowników
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Zasilanie sterowników
Witam. Potrzebuję pomocy
Posiadam taki zestaw:
Płyta główna :SSK-MB , 3szt sterowników SSK-B01 , 3silniki krokowe Sanyo Denki Typ 103-771-1242 ( DC 3.9V / 1.35A )
Potrzebuje to jakoś uruchomić.
Mam w domu Zasilacz komputerowy : AT , zasilacz do żarówek halogenowych( elektroniczny 11,5V ZHL-105) , transformator toroidalny TT-100 12V i zasilacz drukarki HP (+32V 500mA / +15V 530mA)
Czy któryś z tych zasilaczy nada się do tego zestawu ?
Jeśli nic z tego się nie przyda, to czy mógł by mi ktoś napisać co konkretnie mam kupić ?
Zestaw ten chcę wykorzystać do budowy prostej maszynki CNC (do nauki)
Posiadam taki zestaw:
Płyta główna :SSK-MB , 3szt sterowników SSK-B01 , 3silniki krokowe Sanyo Denki Typ 103-771-1242 ( DC 3.9V / 1.35A )
Potrzebuje to jakoś uruchomić.
Mam w domu Zasilacz komputerowy : AT , zasilacz do żarówek halogenowych( elektroniczny 11,5V ZHL-105) , transformator toroidalny TT-100 12V i zasilacz drukarki HP (+32V 500mA / +15V 530mA)
Czy któryś z tych zasilaczy nada się do tego zestawu ?
Jeśli nic z tego się nie przyda, to czy mógł by mi ktoś napisać co konkretnie mam kupić ?
Zestaw ten chcę wykorzystać do budowy prostej maszynki CNC (do nauki)
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Imo transformator toroidany+mostek i kondensator. Sterowniki te nie mogą dostać napięcia wyższego od 45VDC. Natomiast próbowałem kiedyś i sterownik zaczął pracować już przy 9VDC(silnik się kręcił).
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
A to kolega czytal:
- http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... kowych.pdf
To co sie policzy wrzucic w prosty ukladzik na jakims np: 24 v trafie i bedzie latac. Oczywiscie do nauki - tudziez zabawy - moznaby nawet i to trafo 12 V wykozystac, jednak wowczas to chyba tylko sprawdzenie sterow wchodzi w gre. Krecic bedzie, ale jak ....
A szukajac wpisz "zasilacz" - duzo mozna znalezc.
Pozdrawiam.
- http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... kowych.pdf
To co sie policzy wrzucic w prosty ukladzik na jakims np: 24 v trafie i bedzie latac. Oczywiscie do nauki - tudziez zabawy - moznaby nawet i to trafo 12 V wykozystac, jednak wowczas to chyba tylko sprawdzenie sterow wchodzi w gre. Krecic bedzie, ale jak ....
A szukajac wpisz "zasilacz" - duzo mozna znalezc.
Pozdrawiam.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Poczytałem trochę forum i postanowiłem kupić :
Do zasilania silników:
Transformator toroidalny : o mocy 200VA , Napięcie zasilania: 230V , Napięcie wyjściowe: 24V (8,33A)
Mostek prostowniczy: około 20A
Kondensatory Elektroniczne: ok 20000mF / 32000mF (50V)
Co do zasilania płyty głównej sterownika to nie jestem pewny czy mógł bym użyć zasilacza z komputera : PC/AT (12V), czy taki zasilacz kompletnie sie nie nadaje ?
Przepraszam, ale wszystkiego na raz sie nie nauczę
Do zasilania silników:
Transformator toroidalny : o mocy 200VA , Napięcie zasilania: 230V , Napięcie wyjściowe: 24V (8,33A)
Mostek prostowniczy: około 20A
Kondensatory Elektroniczne: ok 20000mF / 32000mF (50V)
Co do zasilania płyty głównej sterownika to nie jestem pewny czy mógł bym użyć zasilacza z komputera : PC/AT (12V), czy taki zasilacz kompletnie sie nie nadaje ?
Przepraszam, ale wszystkiego na raz sie nie nauczę

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Przypadkiem Kolega nie znajdzie w szufladzie zasilacza wtyczkowego 12V 0,5A (1A)? Taki w zupełności wystarczy zamiast "puszki" po PC, która bez odpowiedniego obciążenia może pracować niestabilnie.ecikgti pisze:Co do zasilania płyty głównej sterownika to nie jestem pewny czy mógł bym użyć zasilacza z komputera : PC/AT (12V), czy taki zasilacz kompletnie sie nie nadaje ?
-
Witam ponownie. Po wielu kombinacjach udało mi się w końcu odpalić sterowniki, które kupiłem na allegro i które przysporzyły mi dużo kłopotów. Gdy podpiąłem zasilanie (wszystko wg. opisów z forum) cały czas mi paliło bezpieczniki zasilania silników. Jak podpinałem zasilacz 12V to działało(to znaczy silniki popiskiwały , nawet dawały się zakręcić ) ale jak podpinałem zasilacz 36V (zbudowany prze zemnie) to silnik zapiszczał i paliło bezpiecznik. Po jakimś czasie zauważyłem że sterowniki mają wlutowane kondensatory (C5) 2200uF/16V, a według instrukcji powinny być kondensatory 2200uF/50V. Znalazłem w domu kondensatory 2200uF/ 25v , wlutowałem i wymieniłem w zasilaczu trafo 24V na 12V do przetestowania, i wszystko hula. Z tego mi wychodzi że te kondensatory 16 voltowe robiły mi zwarcie, więc bede musiał kupic takie jak mają być i wtedy będę mógł podpiąć zasilacz 36V i powinno hulać
No i mam jeszcze jeden problem. Nie działała mi oś Y, okazało się że nie działa mi Step/Dir i nie wiem, czy ma port uwalony, czy to problem z płytą sterownika. Na razie skorzystałem ze złącza AUX( 2piny 14 i 15 ) i wszystko hula, ale musze poszukać przyczyny, czemu pin 4 i 5 nie działa. Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za pomoc.

No i mam jeszcze jeden problem. Nie działała mi oś Y, okazało się że nie działa mi Step/Dir i nie wiem, czy ma port uwalony, czy to problem z płytą sterownika. Na razie skorzystałem ze złącza AUX( 2piny 14 i 15 ) i wszystko hula, ale musze poszukać przyczyny, czemu pin 4 i 5 nie działa. Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za pomoc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam .
zamień osie miejscami - to proste .
jak się okaże że nadal nie dział oś po zmianie działa ( sterowna właściwie ) to znaczy że DAWNIEJ miałeś sprawny port LPT .
prawdę powiedziawszy to izolacja opto raczej jest " korzystna " .
co do kondorków to sprawa jasna - nie można stosować na napięcie mniejsze niż jest ( 16V - 25 V ) .
poza tym musisz brać pod uwagę to że silniki dają " zwrot napięcia " - więc lepiej dać kondorki na większe napięcie (35 V - 50 V ) tym bardziej że ceny aż tak się nie różnią .
pozdrawiam .
zamień osie miejscami - to proste .
jak się okaże że nadal nie dział oś po zmianie działa ( sterowna właściwie ) to znaczy że DAWNIEJ miałeś sprawny port LPT .
prawdę powiedziawszy to izolacja opto raczej jest " korzystna " .
co do kondorków to sprawa jasna - nie można stosować na napięcie mniejsze niż jest ( 16V - 25 V ) .
poza tym musisz brać pod uwagę to że silniki dają " zwrot napięcia " - więc lepiej dać kondorki na większe napięcie (35 V - 50 V ) tym bardziej że ceny aż tak się nie różnią .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Kupiłem ten zestaw na allegro, wyglądał na nowy oryginalny, nie zauważyłem że kondensatory są złe.
Cena kondorków jest nie ważna. Muszą być takie jak powinny być i takie będą.
Osie zamieniałem miejscami i za każdym razem to samo.
Pozdro
edit: 15.12.2009
Po wymianie kondensatorów stery hulają aż miło
teraz muszę wszystko poustawiać i można robić maszynkę 
Pozdrawiam
Cena kondorków jest nie ważna. Muszą być takie jak powinny być i takie będą.
Osie zamieniałem miejscami i za każdym razem to samo.
Pozdro
edit: 15.12.2009
Po wymianie kondensatorów stery hulają aż miło

Pozdrawiam