technologia drewna - potrzebna pomoc!

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
_dookie
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

technologia drewna - potrzebna pomoc!

Post napisał: _dookie » 27 paź 2009, 17:42

Witam!

Mam pytanie, czy posiada ktoś jakąś książke najlepiej w PDFie na temat technologi drewna? Potrzebuje wszelakich informacji dotyczacych obrabiarek konwencjonalnych jak i cnc do drewna, informacje dotyczace narzedzi(frezy, piły, wiertła itp).

w sumie to najlepsze byloby takie male kompendium wiedzy z obróbki drewna, bo pisze prace inzynierska a na uczelnie dopiero za 3 tygodnie bede jechał(kolejny zjazd) i chcialbym zaczac cos pisac juz teraz.

Tagi:

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: koala.g » 27 paź 2009, 18:03

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 28 paź 2009, 06:51

Nic nie piszesz o tym, na jakim to ma być poziomie? Technika, czy inżyniera? Jeśli technika, pewnie książki podane w linku wystarczą. Jeśli inżyniera - polecam bibliotekę na Wydziale Technologii Drewna w Warszawie, albo bibliotekę ogólną SGGW.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 28 paź 2009, 08:57

W tym temacie podałem linki do bardzo dobrych książek:
https://www.cnc.info.pl/topics56/kupie- ... htm#121587
Książki są dobre także dlatego, że podszkolisz angielski.

Autor tematu
_dookie

Post napisał: _dookie » 30 lis 2009, 18:10

Dzieki za pomoc, mam juz kilka fajnych ksiazek o obrabiarkach i narzedziach skrawających.

Co mnie w tej chwili interesuje nabardziej, to jakis wzór moze, albo jakis lagorytm, ktory pozwoli okreslic parametry obróbki. Posuwy, predkośc wrzeciona, itd. Wiadomo, że wszystkie te paramtery sa ze sobą ścisle polączone, i własnie szukam czegos takiego zeby na podstawie glebokosci frezowania, srednicy freza, twardosci materialu, ustalic jaki bedzie optymalny posów i predkosc obrotowa.

Naprawde szukałem duzo i nie moge znaleźc. Znalazlem duzo fajnych ksaizek, ale bardziej dotyczacych konstrukcji drewnianych itd.

podsumowujac, Czy jest ktoś kto ma jakies informacje w jaki sposób i na jakich podstawach okresla sie wartosci parametrów na obrabiace? Chodzi o zadade, bo czy jest to frezarka zwykla czy cnc to i tak te wartosci beda takie same.

pretorian2012

Post napisał: pretorian2012 » 08 gru 2009, 21:12

bede 18 grudnia na wtd jak chcesz to Ci podrzucę kilka ksiązek na ten temat. odezwij sie na PW.

pozdrawiam

Autor tematu
_dookie

Post napisał: _dookie » 04 sty 2010, 17:45

Odnawiam temat!!

Mam kłopot z określeniem posuwu. Mam te wzory wszystkie z poradnika frezera, tylko zastanawia mnie jedno, jak określic optymalny posuw i szybkosc skrawania dla danej głębkosci frezowania i szerokości freza?

Wiadomo, ze jak damy zbyt duzy posuw dla danej glebokosci, to frez sie złamie, albo drewno sie powyrywa. Tylko czy ktokowiek ma to w formie wzoru albo cos takiego?

Siedzie juz pare dni, mam kilka ksiązek tylko tego nei moge znalezc. Termin oborony sie zbliza a ja stoje w martwym punkcje, prosze pomóżcie!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”