BASS migomat
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
10 blachę tak czy siak się ukosuje, jednak książkowo trzeba dużo więcej prądu i kilka ściegów. Sam wiem że spawałem uchwyt do pługa 5 razy migomatem 160A i się urywał od razu ( blacha 8 ). Niedawno pospawałem prądem ok 300A i nic się nie dzieje. Chyba musi dobrze jednak blachę rozgrzac a taka 10mm ma szybsze rozprowadzanie ciepła i więcej energi potrzebuje żeby dojśc do swojej temperatury.
Dlatego piszę że blachę 4 mm mogę spawac jakościowo mniejszym migomtem.
Marian napisz mi dla prądu 500A jaki npowinien byc drut - podajnik mam do drutu do 2,4 mm a na migomacie max 2mm jest opisany. Pomijając że nie mogłem takiego drutu kupic na próbę to czy jest wogóle sens szukac drutu grubszego niż 1,2mm ?
Dlatego piszę że blachę 4 mm mogę spawac jakościowo mniejszym migomtem.
Marian napisz mi dla prądu 500A jaki npowinien byc drut - podajnik mam do drutu do 2,4 mm a na migomacie max 2mm jest opisany. Pomijając że nie mogłem takiego drutu kupic na próbę to czy jest wogóle sens szukac drutu grubszego niż 1,2mm ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Hej
Ja mam spawarke Shermana (oczywiscie chinka
) i jestem zadowolony. Kupilem ten model link i sprawuje sie okej, dużo nim nie spawam ale dotychczas nie mialem zadnej "awarii". Jedyny problem to uszczelnienie reduktor - elektrozawór (fabrycznie połączenie było nieszczelne, a ostatnio znów słychać ulatujący gaz). Jak kolega chce, moge zrobić zdjecie "wnętrzności"
Pozdrawiam
Ja mam spawarke Shermana (oczywiscie chinka

Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
te migomaty z chińskich sobie ludzie chwalą :
http://www.allegro.pl/item823873798_mig ... y_4x4.html
http://www.allegro.pl/item823873798_mig ... y_4x4.html
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam to że w każdej spawarce chińskiej jest uzwojenie aluminiowe mnie nie dziwi, z czegoś trzeba cenę zbić, ale nie uważam też aby był to jakiś kiepski sprzęt a wręcz przeciwnie, dla domowego warsztatu godny polecenia,ahabich pisze:Hej
Rozbebeszylem jedną izolacje uzwojenia, w srodku aluminium![]()
Pozdrawiam
Ja mam ESAB i uzwojenie alu i co spawałem kilka dni ostro
prawie cały tydzień po około 8 h i nie wyłączył się ani nie był gorący.