luk_asz01 pisze:czy pierw tworzymy warsty a dopie pozniej dodajemy obiekty do tej warstwy?
Warstw tworzyć nie musisz. Po prostu zaznaczone obiekty kopiujesz/przenosisz na dowolna warstwę, a jest ich właściwie dowolnie dużo.
Tak samo jest z ustawianiem warstwy roboczej. Ustawiasz odpowiednią i po problemie.
luk_asz01 pisze:- czy kontur ograniczajacy obrobke, ktory utworzyles na oddzielnej warstwie powstal poprzez odsuniecie?
Tak. Skopiowałem powierzchnię o 25/50 mm w "zecie" (nie pamietam już dokładnie ile), po czym utworzyłem krawędzie na całej powierzchni. Powierzchnię usunąłem, a powstały kontur odsunąłem, chyba o 15 mm.
luk_asz01 pisze:-jesli mc to program powierzchniowy to dlaczego w cwiczeniach na stronie mc , prezentacje sa na bryle. nikt nic nie mowi na temat powierzchni.
A dlaczego książki Zalco nie sa dostosowane do europejskiego systemu miar i wszystkie przykłady są podane w calach?
To pytanie nie do mnie.
Mc radzi sobie zarówno z bryłami jak i z powierzchniami, przy czym większość potrzenych rzeczy na bryłach nie zrobisz. Choćby stworzenie konturu ograniczającego (może zrobisz to inaczej, ale nie tak, jak w przykładzie).
Dwa, jeżeli wykorzystujesz różne strategie obróbki, to wskazujesz POWIERZCHNIE robocze, kontrolne itd. Nie wiem w jaki sposób np konturowanie można zrobić na obiekcie, który jest bryłą. Ja zawsze z parasolida robię powierzchnie.
luk_asz01 pisze:swiezbi by odpalic mc. szczegolnie w weekend.
Ale żeś się uparł

Niedługo bedziesz wiedział o co chodzi w MC