Uwaga! Oszustwa na niektórych transakcjach w dziale Giełda

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: skoczek » 18 lis 2009, 11:28

termit_tm pisze:ogólnie z rozmowy z tym Panem doszedłem do wniosku ze niewierze praktycznie w żadne jego słowo wszystko to sterta kłamstw.
Dzięki za odpowiedź. Ja też nie wierzę w jego słowa, po różnych bajkach które usłyszałem z jego ust oraz z tego co przekazali mi inni oszukani (normalnie poezja).

Mam niusa - ostatnią rozmowę telefoniczną (po kilku miesiącach milczenia z jego strony) odbyłem jakieś 2 tygodnie temu. Dziś spróbowałem się dodzwonić na podany przez niego numer by zapytać czy chce się jakoś dogadać z tymi należnościami wobec nas. O dziwo telefon został odebrany <szok>. Odebrała jakaś Pani, powiedziała że Pana Krzysztofa nie ma, że gdzieś pojechał. Zapytała czy dzwonię w sprawie śrub :). Powiedziałem w skrócie jak wygląda sprawa i dowiedziałem się że śruby zostały wczoraj posłane :mrgreen: tylko nie wie czy do mnie czy kogoś innego :mrgreen: :mrgreen: Dość trudno mi w to wierzyć bo przez ostatnie kilka tygodni wielokrotnie słyszałem jak to już paczka została wysłana, ale np. gdzieś utknęła na poczcie w Gnieźnie bo jakiś olej (skąd pochodził to nie wiem ale śrub w kąpieli olejowej nie zamawiałem) się wylał i list przewozowy był nieczytelny. No ale zobaczymy co teraz z tego wyjdzie... Prawdę mówiąc to wolałbym pieniążki odzyskać niż części...

Tagi:

Awatar użytkownika

M 52
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: M 52 » 18 lis 2009, 13:23

Odradzam Kolegom wszelkie próby wywierania presji :wink:
Wystarczy krótkie ultimatum z wyraźnym terminem zwrotu kasy i powołaniem się na konkretne zdarzenie - najlepiej pisemnie - i wniosek o ściganie do właściwej prokuratury. Pani uzyczająca konto to wspólniczka.
Mozliwa jest też droga poprzez wydział PG Policji, ale prokurator wydaje się skuteczniejszy i lepiej brzmi.
Generalnie warto zbierać wszelkie dowody: pisma, nagrywać rozmowy, gromadzić wydruki z allegro, gg, maili, zrzuty ekranu z forum itp.
Z reguły wystarcza samo pismo z wezwaniem i groźbą zgłoszenia przestepstwa. Taki handlarzyna zwykle nie płaci podatków i ma na sumieniu rozmaite szachrajstwa, więc po prostu boi się wszelakich "organów". A jeśli się nie boi, to tym bardziej nie ma na co czekać.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

Tomek155
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Tomek155 » 18 lis 2009, 15:23

skoczek pisze:Bo teraz pojawia się tu pod nickiem hirata (co jestem w stanie udowodnić, więc jak ktoś robi właśnie z Nim teraz jakiś biznes to radzę ostrożnie)
Jakieś 1,5 miesiąca napisał do mnie na GaduGadu wspomniany sprzedawca o nicku Hirata przedstawiając się że jest jakimś wybitnym specjalistą od serwonapędów firmy Hirata chwalił się że bywał na szkoleniach za granicą itp. itd a nie potrafi uruchomić serwonapędów które sprzedaje... Pisał że ma do sprzedania wszelakie rodzaje używanych prowadnic i śrub kulowych rexroth, THK. Nie miałem w planach kupna części ale zawsze lepiej się zorientować może ma cos ciekawego do zaoferowania więc powiedziałem mu żeby przysłał mi mailem jakieś zdjęcia opis prowadnic i elektrowrzecion. Czekam do dziś bez odpowiedzi ale to nawet lepiej bo nie zostałem kolejna ofiarą nieuczciwego sprzedawcy.

Tomek

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 18 lis 2009, 15:28

ko0lego sprawa z danymi wygląda tak żę jak podasz jego dane bądz cos o nim np fote jego auta ale nie zasłonisz rejstaracji to on poda cie do sądu poczytaj o ochronie danych osobowych ja miałęm taki problem dziewczyna przewprowadziłą sie niebyło gdzie stanac pod blokiem to na trawnik czy cos takiego i wypakowujemy żeczy podchodzi dziadek i napija o piastowskim miesci itp o wrocek chodzi w tąsobote widze fotke swojej bryki na trawniku tam gdzie zaparkowałem a pod nim że włąsciciel tego auta jese neandertalczykiem bezmuzgiem .... ogłoszenia zerwałem i teraz jak pojade znów to postawie tam go i bede filowałspecjalnie by typka capnąc jak robi foty i ogłoszenia rozkleja potem na policje czytyałem regulamin spułdzielni i nie ma w nim nic o parkowaniu poddzęwem na wyschnietej trawie typek przegioł ale jak wojna to wojna i pameitaj bez patyczkowania sie

ps jak chcesz jakies rady to pisz dziewczyna pracuje z dłużnikami wienc moge pomuc w przeprowadzeniu rozmowy
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Rayford » 18 lis 2009, 17:16

Miałem też takie zdarzenie z oszustem na allegro, coś kupiłem, kasę wpłaciłem a towaru nie zobaczyłem, jak się okazało naciąłem się na oszusta. Ja osobiście machnąłem ręką i nie zawracałem sobie głowy bo nie wielka kwota 80zl ale inni oszukani z tej samej aukcji zgłosili to na policję, wtedy wszystkich nas wezwali i przesłuchali, ważne było aby mieć jakieś dowody z transakcji oraz korespondencji...

Oszusta nie mogli dopaść bo uciekł za granicę i sprawę umorzyli, ale jedna z oszukanych nie darowała, po kilku miesiącach wznowiła sprawę i gościa zgarnęli odbyła się sprawa sądowa i gościu musiał oddać wszystkim plus koszta sadowe poniósł...

Także nie zastanawiać się sprawę zgłaszać ....

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: skoczek » 18 lis 2009, 17:17

M 52 pisze:Odradzam Kolegom wszelkie próby wywierania presji :wink:
Argument siły nie wchodził w rachubę, co najwyżej siła argumentów gdyby się do niego wybrać i porozmawiać szczerze o tej całej sytuacji.
Tomek155 pisze:Jakieś 1,5 miesiąca napisał do mnie na GaduGadu wspomniany sprzedawca o nicku Hirata
Ze mną też zaczęło się od rozmowy na gg. Co prawda parę miesięcy wcześniej wymieniliśmy wiadomości na PW i gg o tym co oferuje i na tym zakończyliśmy. Po paru miesiącach nagle się odezwał na gg, zdecydowałem się na zakup jakichś części a dalej to już mniej więcej znacie...
k-m-r1 pisze:ko0lego sprawa z danymi wygląda tak żę jak podasz jego dane bądz cos o nim np fote jego auta ale nie zasłonisz rejstaracji to on poda cie do sądu poczytaj o ochronie danych osobowych
Domyślałem się że tak to wygląda ale wolałem się upewnić. Sprawą po prostu albo On sam się zajmie i ureguluje swoje zobowiązania wobec osób którym jest coś winien albo sprawą zajmie się policja, tudzież prokurator (faktycznie to lepiej brzmi, a przy tym chyba bardziej zgryźliwy jest w swoich działaniach więc większe szanse powodzenia niż podczas działania policji).
Chciałem załatwić sprawę polubownie z tym Panem ale widać małą mam siłę przekonywania... Wolałbym jakby oddał mi pieniądze i mógłbym o całej sprawie zapomnieć bo nie lubię komuś robić koło ogona, ale niestety prośby od czerwca nie skutkują więc musiałem założyć ten temat...

Myślę że w tym momencie ma ten Kolega "pozamiatane". Gdyby był uczciwy to by miał niezły biznes nadal a w tym momencie to podejrzewam że mało kto będzie chciał robić z Nim interesy (no chyba że będzie wysyłał towary z opcją płatne przy odbiorze). Widać że nieuczciwość nie popłaca!

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kostner » 18 lis 2009, 20:52

A ja bym wzial ola i pojechalibysmy go oklepac. Podejrzewam ze na stanowcze prosze oddac kase kolo by zmiekl :)
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 18 lis 2009, 20:55

kostner,
no jak inaczej,
nic tak do rozsądku nie przemawia jak porządny wpier..... ;)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2009, 20:58 przez olo_3, łącznie zmieniany 1 raz.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kostner » 18 lis 2009, 20:57

Przy okazji bysmy juba odwiedzili :) i kasa na imprezke bybyla
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 18 lis 2009, 20:59

hehe i 2lata czasu na przemyślenia, za kreatywne podejście do sprawy
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”