grafika do grawerowania

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

qoptics
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: qoptics » 13 lis 2009, 02:02

skąd że znowu obrażać ale niech Pan sobie poczyta co ktoś tam pisze powyżej o stole i pentium oraz regulacjach itp .
kolejna sprawa to widzę że kolega również niezbyt zorientowany zafascynowany trotekiem (do którego nic nie mam ogólnie bo również zastanawiałem się nad jego zakupem) ROLKI TEFLONOWE BYŁY W SPIRICIE a nie w EXPLORERKU nawet w jedynce już obydwie osie były od razu na łożyskowanych liniówkach, a soczewka w troteku chroniona jak w chińczyku - jeśli nie wie Pan jak chronić bardziej soczewkę GCC ma na to sposób.
pozycjonowanie oczywiście fajna sprawa jak w chińczyku to mi się podoba bo takie rozwiązanie właśnie w chińczyku posiadam jednak plusy i minusy tej komunikacji można by również wymieniać
Prowadnica Y nie piszę o dostępie tylko o właśnie teflonowych rolkach. No i test godzinny u znajomego tu się Pan pomylił bo tydzień spędziłem w wawie na testach we wszystkich firmach jak i w trotecu tak i w Grafkomie i również u przedstawiciela epiloga.
No i jak tam stół przelotowy? wycinać trzeba formatki dalej .
No i szkoda ze od czasu do czasu Pan nie smaruje tych łożysk (trochę materiałoznawstwa) bo po takim czasie bez smarowania pewnie bardzo dokładny jest ten laser :lol:
moje 4 lasery i frezarka PRACUJĄ również po 2 zmiany i wiem co to czyszczenie soczewek i smarowanie łożysk , jest takie przysłowie "kto smaruje ten jedzie"
i szkoda mi tego kogoś kto za rok kupi używanego troteka speddy 300 z wyrąbanymi liniówkami

no i cytując kolegę "Skąd Pan wie, jakie on ma doświadczenie w pracy z laserami. Być może długie lata pracował w innej firmie, która miała lasery i zna się na rzeczy"
I która kolegę wyszkoliła, a on się zwolnił i zrobił im konkurencję :lol:

sorry za to ostatnie ale no musiałem jako pracodawca to zaznaczyć.

co do cyt "Jeśli chce Pan coś pisać proszę być obiektywnym i nie obrażać innych!!! "

nie zauważył Pan że w całym opisie +- i porównaniu było powiedziane obiektywnie i wcale tam nie wychwalałem żadnego z modeli, po prostu wybrałem z doświadczenia najlepszy pod pewnymi opisanymi względami jeden z trzech prezentowanych modeli i nawet nie namawiałem w ostatnim zdaniu do zakupu akuratnie wybranego prze-zemnie modelu właśnie EXPLORERKA II

kolega tak specjalnie się zarejestrował żeby tu zamienić kilka słów ?

Tagi:

wojtekdgprint
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: wojtekdgprint » 13 lis 2009, 08:53

po pierwsze kolego qoptis dotacje są od tego by z nich korzystać i przepraszam zazdrościsz czy co bo nie rozumiem? A swoją drogą to osobiście (NIESTETY) nie mogłem skorzystać z dotacji a pieniążki wyłożyłem ze swoich oszczędności. Druga sprawa Panie qoptics nie pracowałem w firmie która laser posiadała, a nawet jeśli ktoś by się zwolnił i zrobił konkurencję to co z tego? Wolny rynek. Pan chyba z wywodzi się z czasów komuny, gdzie wiekszosc pracodawcow z Pana epoki narzeka tylko jak to jest zle... a dużo mi podopowiedziano w kwestii lasera, wysłuchalem ludzi z doswiadczeniem i to sprawdza się w praktyce i obejrzałem też dużo maszyn przed wyborem. Tuby laserowe w gcc i trotecu są pewnie takie same synrada... ale reszta podzespołow i konstrukcja to już przepaść. Na temat Troteca można naprawdę pisać wiele, a co Pan powie na opcję do wykonywania pieczątek wielokolorowych? zrobi Pan to na explorerze? TO w gra"f"comie własnie siedza handlowcy, a w trotecu specjalisci. Trotec ma najlepsze wsparcie serwisowe i nie jest to moja opinia ani opinia marketingowca tylko ludzi z zewnątrz. M.in. rozmawialem z przedstawicielem Synrada ze stanów mailowo co prawda i opinię wydał jak Pan myśli jaką o trotecu? Co z tego że mam 12W - od czegoś trzeba zacząć, ale niech Pan sobie wierzy nadal w to że tanie alternatywy są najlepsze, i tesco się ucieszy że będzie mógł Pan kupować u nich zamienniki.

P.S. Co do pozycjowania, to prosze napisać jak w takim explorerze to działa...

"Wracając do regulacji częstotliwości to każdy z nich ma te same oprogramowanie tylko różni się oprawą graficzną" Pan sobie teraz zaprzeczył :) mam painta i corela to przeciez kolo moge narysowac tu i tu

Awatar użytkownika

qoptics
Kontakt:

Post napisał: qoptics » 13 lis 2009, 22:06

Witam,
nie zazdroszczę bo sam nie korzystałem z dofinansowania tylko zaczynałem kilka lat dobrych temu zapierdzielając w zieleni miejskiej przez 3 lata studiów grabiąc liście kosząc trawkę i skuwając lód z chodników potem dorabiałem się handlując na bazarku owockami i trochę lakierowałem następnie zajmowałem się światłowodami, a co za tym kamerami, alarmami i przesyłem danych uczestnicząc na wielu targach TELE-INFO w Poznaniu i Łodzi, następnie byłem jednym z większych operatorów internetowych na Opolszczyźnie , sprzedając całość udziałów kase ulokowałem na kontach a niewielką część postanowiłem zainwestować i zarabiać pracując na obrabiarkach CNC od 2002 r. kończy-wszy na laserach i tak zostało i mam nadzieje już nie zmieniać branży bo to mi się podoba. To tak po krótce kolego o tej mojej komunie więc wybacz niedoświadczony człowieku, że czasem potępiam i ganiam tych co nie potrafią nic poza wzięciem szybkiej kasy i niszczeniem rynku, jednak to przecież nie portal życiorysowy :mrgreen:
jak już pisałem nie mówię ze trotec jest najgorszy itd .. wymieniłem trzy liczące się na rynku firmy z których wybrałem po szczegółowym wglądzie i testach najlepiej MI odpowiadającą maszynkę do której kupna nie namawiam nikogo.
My się tu nie zrozumieliśmy , ja opisałem moje spostrzeżenia i wady które ktoś może sobie porównać, a Pan od razu wyskakuje z tym ze porównuję pentium do athlona choć swego czasu był wydajniejszy od drogiego przereklamowanego Pent. itd. NIE nie porównywałem chińczyka do naszych laserków jak Pan już zauważył pewnie .
Wiem o możliwości napełniania pieczątek itp. jak już pisałem porównywałem dokładnie wszystkie trzy lasery.
Kolejna sprawa to te tesco tak jak media nie dla idiotów, a sprawdzał Pan producenta prowadnic w nich jak również silników bo to, że mają te same tuby to już pan wie?

Nie chce mi się już drążyć tematu i odpowiadać na głupie zapytajki i docinki zwyczajnie szkoda mojego czasu na przemądrzanie się z Panem.
Proszę sobie poczytać na forach o pozycjonowaniu parametrach zastosowanych rozwiązaniach EXPLORERKA II EPILOGA I TROTECA
Pozdrawiam serdecznie zapraszając do lektury.

TEMAT ZAMKNIĘTY SĄDZĘ

arkadek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: arkadek » 17 lis 2009, 00:57

Witam
Z uwagi na brak czasu zwykle ograniczam się do przeglądania forum. Czytając ten wątek postanowiłem jednak dodać kilka słów od siebie. Nie będę tryskał jadem i krzyczał drukowanymi literami :) – po prostu klika własnych spostrzeżeń i sprostowań dla przedmówców.

Obecnie pracujemy między innymi na Speedy 300: 60W (ponad 2 lata) – to jeden z sześciu systemów. O nim chcę napisać. Przed zakupem kolejnego systemu dużo czasu poświęciłem na porównanie ofert różnych dostawców w kraju oraz na targach Laser 2007 (Monachium) – polecam.

Priorytetem była przede wszystkim szybkość, precyzja i funkcjonalność oraz pozbycie się rolek, które wyrąbywały się w oka mgnieniu w starym systemie (nie wspomnę o pasku &#8211; nie będę szkalował producenta, w każdym razie nie chińczyk ...). W Trotec-u bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie kilka cech (pominę wzorcową jakość wykonania), o których jak dotąd nikt nie wspomniał &#8211; oprogramowanie Job Control to czysty majstersztyk: zarządzanie kolejkowaniem zadań, dziecinna łatwość pozycjonowania graweru w dowolnym punkcie stołu, możliwość zmiany parametrów on-line czy zamiany osi X z Y (przyśpiesza pracę w niektórych przypadkach) sprawia, że mamy do czynienia z systemem, a nie &#8222;drukarką&#8221;. Dużo szerszy (niż u konkurencji) pasek napędowy z wewnętrznym kordem stalowym &#8211; nie ząbkuje się pomimo dużych przyśpieszeń jakie generuje system. Idealna płaskość stołu (<0,01&#8221;) &#8211; ta sama jakość graweru w dowolnym punkcie.

Dziwi mnie, że zabudowanie prowadnicy przed osadzaniem się produktów spalania, smoły, osadu gumy, polimeru pleksi postrzega się jako wadę ???? czegoś tu nie rozumiem. Łatwość (szybkość) sprzątania maszyny to też pieniądz. Wykorzystuję często maksymalną prędkość i nie uważam, aby na maszynie były jakieś drgania &#8211; materiał trzeba mocować &#8211; coś za coś (polecam magnesiki neodymowe &#8211; świetnie trzymają na stole ferromagnetycznym).

Jeden z przedmówców pisze o złudzeniu cytuję: &#8222;Hej pamiętajcie o jednym 2m/s nie oznacza że im szybciej tym "szybciej"... tzw. złudzenie optyczne, zrobiłem pomiar na trotecu i z 10% spadkiem szybkości na mniejszych elementach uzyskałem 6 sekund na plusie...&#8221;

To tak naprawdę zaleta. Według moich informacji jedynie Trotec stosuje tzw. różny wybieg dla różnych prędkości (trzy zakresy &#8211; inni tylko jeden). Większa prędkość = większa siła bezwładności = większy wybieg = ochrona napędów oraz optymalizacja osiągów = niezawodność. Dzięki temu przy małych prędkościach wybieg może być bardzo mały. Jeśli ktoś jednak ustawi zadanie z prędkością nieco poniżej pierwszego progu, zmierzy czas, a następnie nieco zwiększy prędkość wchodząc w wyższy zakres (większy wybieg) może przy małych przedmiotach wydłużyć czas wykonywania zadania. To norma, a nie złudzenie. Trochę doświadczenia i nie ma z tym problemu.
Pozdrawiam,

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”