A w którym miejscu ??BYDGOST pisze:Podstawowa sprawa to mieć pewność, że konik jest ustawiony w osi wrzeciona. Trzeba na początek to sprawdzić i ewentualnie ustawić prawidłowo. Na forum jest opisane jak to zrobić.
Ciągnie dziwny stożek
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Podstawowa sprawa to równoległość osi wrzeciona do ruchu sań tokarki - konik dopiero w drugiej fazie regulacji. Faktycznie , było na forum.BYDGOST pisze:Podstawowa sprawa to mieć pewność, że konik jest ustawiony w osi wrzeciona. Trzeba na początek to sprawdzić i ewentualnie ustawić prawidłowo. Na forum jest opisane jak to zrobić.
I ustawiamy bez wykorzystywania obróbki jako czynności pomocniczej. Tylko wałek i czujnik.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Np tu:gmaro pisze:A w którym miejscu ??
https://www.cnc.info.pl/topics89/lekka- ... k&start=30
Tu jest najlepiej wytłumaczone bo kolega poświęcił więcej czasu i porobił rysunki.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Po przyłożeniu siły (czyli złapaniu za koło od posuwu ręcznego
) do suportu wzdłużnego (tego który opiera się na łożu) i przyłożeniu czujnika do kawałka rurki miałem wahania na około 0.15mm. To samo było po przyłożeniu siły do imaka. Samo ruszanie suportu poprzecznego tak nie chwiało czujnikiem. Choć to dziwne, ponieważ ruszając za suport poprzeczny ruszam i wzdłużnym
Nawet po zablokowaniu suportu wzdłużnego śrubą wahania występowału choć były mniejsze.
Druga sprawa - jaki nóż składak wybrać - nachylony pod kątem 45° czy 90°. Oczywiście chodzi mi o skałdak 12x12 pafany do obtaczania zewnętrznego.

Druga sprawa - jaki nóż składak wybrać - nachylony pod kątem 45° czy 90°. Oczywiście chodzi mi o skałdak 12x12 pafany do obtaczania zewnętrznego.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
..DziękiBYDGOST pisze:Np tu:
https://www.cnc.info.pl/to...zujnik&start=30
Tu jest najlepiej wytłumaczone bo kolega poświęcił więcej czasu i porobił rysunki.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
wg tabel zużycia chociażby z poradnika tokarza z tego co pamiętam wychodzi taniej...ma555rek pisze:Noże lutowane można kupić za 10zł, z płytką coś tak koło 100zł.Tech4art pisze:taniej wychodzi i nie trzeba sie męczyć z ostrzeniem
Sama płytka gdy tania to 10zł i raptem najwyżej 6 krawędzi - nóz więcej razy można podostrzyć.
Ściernica diamentowa około 120mm - 50 zł
Czy więc taniej?
mi też wychodzi taniej...
nowy nóż pafany z lutowaną płytką kosztuje kolo 36zł bodajże.... jedna płytka niech będzie 10zl... ale za te 10zl mamy tak naprawde 4 powieszchnie skrawania... co prawda nie do ostrzenia ale wystarczają na dłużej a noży nie można ostrzyć w nieskonczoność...
z ogólnego rozrachunku mi też wyszlo taniej.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
A co sądzicie o tych luzach? W sumie zrobiłem te pomiary pobieżnie. Muszę jeszcze raz rozłozyć wszystkie sanki i po skręceniu kolejnych sanek sprawdzać luzy i kasować na bieżąco. Tak wogóle chciałem się dowiedzieć czy te luzy rzedu 0.15 to tragedia czy norma. W sumie luzy przy potrząsaniu rękami suportem są 0.15 jednak nigdy róznica w średnicy nie wychodziła mi większa niż 0.1
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów