74hc244

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
mag32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 21 lut 2006, 08:08

co do prądów to HC mają prąd wpływający - 20mA na bramkę co daje 60mA na całość, a wyjściowy ( dla bus-driver )35mA na bramkę - powinno wystarczyć .

Wystarczy, liczyłem, one się przełączają już przy 1/3 tego prądu.

co do wspułpracy to jedyniePCB ( z procków jestem cienias ) . pozdrawiam !! -są to oczywiście parametry graniczne

Mam problemy z PCB, więc jestem zainteresowany.

Na jaki prąd projektujesz ten sterownik i jakie napięcie zasilające będzie to może określimy wielkość potrzebnego radiatora na tranzystory.

Chcę go na razie sprawdzić na około 4 do 10 A przy napięciu zasilania koło 30 V, w tej chwili dysponuje takimi właśnie elementami. W wersji końcowej chciałbym aby mógł pracować nawet na 30 A przy napięciu zasilania 120 V.
Są to dane przykładowe, chodzi o to, aby był to sterownik na którym przećwiczymy wszelkie możliwości, i na jego podstawie zbudujemy maszynę, jaką ? Mam kilka pomysłów ale o tym później, w każdym razie nie chjodzi tu o zabawkę, z tąd takie parametry.

Nic tylko robić .

Też tak sądzę, a robić już zacząłem, tzn, wstępne PCB zrobiłem i polutowałem, jest na nim pełno błędów. Właśnie je poprawiam.

Na obecną chwilę, tak by to wyglądało, poprawcie jeśli uważacie, że jest coś nie tak.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”