Mapy plastyczne 3D
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Witam serdecznie.
To jest chyba dokładnie to o czym wspominałem tylko że nie pamiętałem gdzie mam zapisany adres do tych danych i nie pamiętałem tej nazwy. Dużo na ten temat można znaleźć tutaj: srtm
Pozdrawiam, skoczek.
To jest chyba dokładnie to o czym wspominałem tylko że nie pamiętałem gdzie mam zapisany adres do tych danych i nie pamiętałem tej nazwy. Dużo na ten temat można znaleźć tutaj: srtm
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Mapy plastyczne a klasyfikacja działalności gospodarczej
Witam ponownie.
Czy ktoś z Forumowiczów zajmuje się lub zajmował tematem zarobkowo.
Prawdopodobnie będę miał okazję sprzedać mapę plastyczną.
Aby to zrobić legalnie, musi to być zgodne z profilem mojej działalności gospodarczej.
Mam zarejestrowane usługi geodezyjne i kartograficzne.
Może to wystarczy, a może nie, bo klasyczna definicja mapy wyklucza globusy i właśnie mapy plastyczne. Jest komórka Łodzi która zajmuje się interpretacją PKD, ale odpłatnie,
a nie mam ochoty płacić za te biurakrotyczne bzdury.
Może znacie jakieś precedensy w tej sprawie?
MK
Czy ktoś z Forumowiczów zajmuje się lub zajmował tematem zarobkowo.
Prawdopodobnie będę miał okazję sprzedać mapę plastyczną.
Aby to zrobić legalnie, musi to być zgodne z profilem mojej działalności gospodarczej.
Mam zarejestrowane usługi geodezyjne i kartograficzne.
Może to wystarczy, a może nie, bo klasyczna definicja mapy wyklucza globusy i właśnie mapy plastyczne. Jest komórka Łodzi która zajmuje się interpretacją PKD, ale odpłatnie,
a nie mam ochoty płacić za te biurakrotyczne bzdury.
Może znacie jakieś precedensy w tej sprawie?
MK
-
Witam Kolego.
Mogę zapytać na AGH. Jeszcze studiuję tam, a dokładniej na Wydziale Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska i wiem że jest tam kilka Doktorów "maniaków" którzy zajmują się podobnymi zagadnieniami tyle że naukowo. Może uda mi się uzyskać jakieś informacje szczegółowe, może ktoś będzie potrafił udzielić mi informacji, ale pytać będę dopiero w maju. Wcześniej nie dam rady. Może ktoś inny z forum będzie znał odpowiedź...
Pozdrawiam, skoczek.
Mogę zapytać na AGH. Jeszcze studiuję tam, a dokładniej na Wydziale Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska i wiem że jest tam kilka Doktorów "maniaków" którzy zajmują się podobnymi zagadnieniami tyle że naukowo. Może uda mi się uzyskać jakieś informacje szczegółowe, może ktoś będzie potrafił udzielić mi informacji, ale pytać będę dopiero w maju. Wcześniej nie dam rady. Może ktoś inny z forum będzie znał odpowiedź...
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Witam, czy ktoś z forumowiczów potrafi zrobić z tych danych model 3D nadający się na CNC?skoczek pisze:Witam serdecznie.
Pozdrawiam, skoczek.
albo potrafi z czegoś innego wykonać (pomóc wykonać) model 3D terenów gór?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Zrobię programik do zamiany danych w formacie SRTM-3 (pliki z rozszerzeniem .hgt) na g-code z konfigurowanym skalowaniem (x-y i z).
Myślę, że znajdę czas w ciągu tygodnia.
Wyfrezuję teren Polski synowi, będzie miał (może na ścianie) ciekawszą mapkę do nauki geografii i planowania wycieczek.
Dzięki za link do ciekawych i darmowych danych.
Wyfrezuję teren Polski synowi, będzie miał (może na ścianie) ciekawszą mapkę do nauki geografii i planowania wycieczek.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Bardzo fajnie że potrafisz coś takiego zrobić, skoro to nie problem dla Ciebie to proszę o udostępnienie takie programu bo myślę że nie tylko mi by się to przydałoInf-el pisze:Zrobię programik do zamiany danych w formacie SRTM-3 (pliki z rozszerzeniem .hgt) na g-code z konfigurowanym skalowaniem (x-y i z).

Pozdrawiam
-
Witam serdecznie.
Wszystko fajnie chłopaki, to co chcecie zrobić nie jest trudne tym bardziej że wszystkie dane są wywalone kawa na ławę tylko musicie wziąć pod uwagę że te pliki trochę ważą
. Po przeróbce, jeżeli nie zmniejszycie dokładności odwzorowania (rozdzielczości) będą ważyć jeszcze więcej. To są rozmiary liczone w setkach MB. Nie zdziwię się jak Wam wyjdzie plik z G-codem który waży GB. Popatrzcie jakie rozmiary zajmują poszczególne obrazy.
"srtm-3-pl-318-60.tif [wielkość: 185 MB !!! )*] - Mapa rastrowa o 2-krotnie zredukowanej rozdzielczości do wydruku na ploterze wielko-formatowym (minimalna szerokość plotera: 60 cm)"
"srtm-3-pl-318-120.tif [wielkość: 561 MB !!! )*] - Mapa rastrowa o pełnej rozdzielczości zgodnej z SRTM-3 do wydruku na ploterze wielko-formatowym (minimalna szerokość plotera: 120 cm)"
Poza tym przerabianie jednak dość dużej ilości danych zajmuje sporo czasu. No chyba że ktoś chce kawałek mapy sobie wyfrezować... to co innego
.
Pozdrawiam serdecznie, skoczek.
Wszystko fajnie chłopaki, to co chcecie zrobić nie jest trudne tym bardziej że wszystkie dane są wywalone kawa na ławę tylko musicie wziąć pod uwagę że te pliki trochę ważą

"srtm-3-pl-318-60.tif [wielkość: 185 MB !!! )*] - Mapa rastrowa o 2-krotnie zredukowanej rozdzielczości do wydruku na ploterze wielko-formatowym (minimalna szerokość plotera: 60 cm)"
"srtm-3-pl-318-120.tif [wielkość: 561 MB !!! )*] - Mapa rastrowa o pełnej rozdzielczości zgodnej z SRTM-3 do wydruku na ploterze wielko-formatowym (minimalna szerokość plotera: 120 cm)"
Poza tym przerabianie jednak dość dużej ilości danych zajmuje sporo czasu. No chyba że ktoś chce kawałek mapy sobie wyfrezować... to co innego

Pozdrawiam serdecznie, skoczek.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
hgt 2 cnc
Zgodnie z obietnicą przedstawiam pierwszą (roboczą) wersję programiku do zamiany plików hgt na g-code.
- program wczytuje pliki binarne *.hgt do tablicy w pamięci ram komputera 1201x1201 (wysokość = 2 bajty => zakres -32768..32767)
- umożliwia podgląd i zapisanie w postaci obrazka bmp
- generuje prosty g-kod
Podgląd jest bardzo uproszczony - wkrótce wysokość będzie lepiej odwzorowana jasnością.
G-kod nie ma żadnej optymalizacji - zapisuje na żywca współrzędne i wartość Z.
Tak przygotowane pliki można następnie skalować, przesuwać w każdej osi osobno innymi programami, np. Vega DATA-View
Program do ściągnięcia hgt.zip (3.3MB z 2 przykładowymi plikami hgt)
Pliki binarne dla Polski można pobrać z katalogu http://netgis.geo.uw.edu.pl/srtm/Poland/
Tyle tymczasem.
Niestety tekst
Pliki te zawierają błędy, podobne do tych po skanowaniu laserem zbyt gładkich albo stromych powierzchni.
- program wczytuje pliki binarne *.hgt do tablicy w pamięci ram komputera 1201x1201 (wysokość = 2 bajty => zakres -32768..32767)
- umożliwia podgląd i zapisanie w postaci obrazka bmp
- generuje prosty g-kod
Podgląd jest bardzo uproszczony - wkrótce wysokość będzie lepiej odwzorowana jasnością.
G-kod nie ma żadnej optymalizacji - zapisuje na żywca współrzędne i wartość Z.
Tak przygotowane pliki można następnie skalować, przesuwać w każdej osi osobno innymi programami, np. Vega DATA-View
Program do ściągnięcia hgt.zip (3.3MB z 2 przykładowymi plikami hgt)
Pliki binarne dla Polski można pobrać z katalogu http://netgis.geo.uw.edu.pl/srtm/Poland/
Tyle tymczasem.
Niestety tekst
oraz moje spostrzeżenia na podstawie wygenerowanych bitmap i plików cnc trochę zniechęcają.Pomimo, ze prace nad tymi danymi będą jeszcze trwały długo, obecnie zostały udostępnione publicznie surowe, nie zweryfikowane i nie poprawione wersje SRTM-3 dla całego zasięgu skanowania.
Pliki te zawierają błędy, podobne do tych po skanowaniu laserem zbyt gładkich albo stromych powierzchni.
- Załączniki
-
- Pomniejszony wynik zamiany hgt na bmp
- n48e015.jpg (45.74 KiB) Przejrzano 1431 razy
-
- hgt2cnc.zip
- Konwerter plików hgt na bmp i cnc
- (189.87 KiB) Pobrany 280 razy