Kolega BYDGOST ma rację jak chodzi o silnik, 0,55 kW chyba jest optymalny. Lepiej nie nadwyrężać tokarki, to tylko stołowa. Silniki 0,37 kW są jeszcze dostępne, ale 0,55 nie zaszkodzi. Ze względu na łożysko ślizgowe wrzeciona nie dawał bym silnika 2800 obr./min. i zostawił bym koła pasowe. Co o tym sądzi kolega BYDGOST ? Natomiast dołożył falownik. Mam takie coś z silnikiem na stole i mogę podesłać zdjęcie, ale później, bo mam je na drugim komputerze. Kupiłem już przerobioną, ja dołożyłem falownik. Silnik jest mocowany na płycie 5mm dokręconej do wanny, płyta ma wyfrezowane dwa rowki na śruby silnika (do ustawiania odlegości). To też trochę przerobiłem i dałem sanki z regulacją śrubą centralną. W związu z przeróbką doszły 4 nogi gumowe (wys. 2x3 cm i 2x3,5 cm o średnicy 5,5 cm).Gdybym to teraz robił dałbym 2 ceowniki zamiast płyty - występują drgania spowodowane nierównościami paska.
Po przeróbce lepiej założyć pasek 920 mm.
Jestem ciekawy, czy Koledze uda się znaleźć pasek samochodowy o takich wymiarach. Mam na myśli pasek klinowy z nacięciami od środka - na te same koła.
Powodzenia
Andrzej
Chyba narozrabiałem, ale po raz pierwszy załączam zdjęcie
Sorry
Andrzej
[ Dodano: 2009-10-25, 15:24 ]
Załączam zdjęcie napędu (jeśli się uda, bo mój dostawca internetu ostatnio robił mi kawały]
Wyciąłem pliki dublowanych zdjęć, mam nadzieję