Nietypowy solidny stół ślusarski w garażu

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: freerad » 24 paź 2009, 21:39

Kolega faktycznie chce zbudować naczepę do tira. Przy tych wymiarach co podałeś (ten stół wcale nie będzie taki wielki) ja bym to zrobił tak. Dwie podłużnice z profili zamkniętych 80X50 grubościenny długie na 3 metry, połączone w odstępie 60 cm tym samym profilem co 1 metr. Blat jeśli ma być super solidny to blacha 5mm przykręcany do ramy. Blat z blachy 10mm czy 20mm jak radzi kolega M 52 będzie ważył dużo ponad 0.5 tony. Może być deska ale deska desce nierówna chodzi mi o drzewo. Nogi z profil 100X100 zaślepione przy podłodze. Jeśli będzie za mało stabilny dla Ciebie to zrobić zastrzały od ramy nośnej do nóg. Do ściany kotwiony przy pomocy płaskownika wygiętego w kształt litery L za pomocą kołków rozporowych 12X120. Jeśli chcesz kowadło to na pewno nie na stole tylko na klocku drewnianym albo raczej klocu o średnicy około 50cm. Uderzając nawet młotkiem w blat z e stali będziesz mieć najlepszy w okolicy dzwon a z deskami wcale nie jest lepiej. Policz tylko ile to ustrojstwo będzie ważyć. Sam blat z blachy 5mm to około 115kg plus rama i nogi jakieś 50kg i to co wyjdzie albo wymyślisz przy budowie czyli ponad 170kg.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 24 paź 2009, 22:58

Dzięki , drogi Freered :)
Rzeczywiście, jak tak dłużej się zastanawiam, to nie ma takiej potzreby aby az takie mocne profile zastować. Próbowałem dzisiaj stawać na szynie stalowej dwuteowniku 100mmx50mmx5mm, podpartej na końcach w odległości 2m (została mi taka belka po budowie , miała 4m ale ją przeciełem na pół..szkoda, a może ją zespawać i wykorzystać?), ale ułożona płasko, tzn. na zginanie pracuje profil 50mm. Staję w śroku (100kg zywej wagi;)) i ugina sie nie za mocno, jak dodałbym drugi taki profil i zespawał razem, na to płytę wiórową skręconą a blat przykręcony do sciany to chyba byłoby OK. Z tego wniosek, wystarczy zastosować np. kilka równoległych kątowników np. 60x60x5 odpowiednio ze sobą zespawanych, na to blat, ale jednak dam z odpadów płyt blatów kuchennych , one sa grubości chyba 40mm. Jako nogi będa bale grewniane, a własnie imadło będzie dokładnie nad prawa nogą..jako słupek o którym mówisz. Blat z blachy grubej stalowej to świetna sprawa, ale to wszystko kosztuje, taka blacha to byłoby z 300-400zł...A to ma wyjść dobrze i tanio :)

Pozdrawiam i dziękuje.

Wiesiek
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Andrzej 40 » 05 lis 2009, 12:16

Witam. Jeśli chodzi o izolację akustyczną i konieczne jest mocowanie do ściany proponuję poduszki gumowe od zawieszenia silnika jakiegoś małego samochodu. Drewno nie jest za dobrym materiałem izolującym drgania. Tak samo można odizolować nogi i załatwi to sprawę wilgoci.
Pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika

Autor tematu
rudzik6
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 05 lis 2009, 16:56

Pomysł ciekawy , zastanowię się, może tak odizoluję sciany. Stół będzie ciezki więc i tak bedzie stabilny.

Dziekuję

Wiesiek

PS. Na razie utknełem, musze wymienic uszczelkę (ponownie) pod głowicą w silniku :(
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”