mini tokarka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ma555rek » 24 paź 2009, 10:12

Tech4art pisze:a jaki jest sens kupowania takiego samego badziewia które ... pewnie kosztują jakies grosze... a jak już ktoś planuje zakup takiej maszyny to przy uszkodzeniu kół lepiej je wymienic na metalowe... przynajmniej nie będzie stresu że znów sie połamią...
jasne . Wtedy połamie się już coś droższego. Ale "naprawiona" przekładnia za grosze z pewnością wytrzyma.
Wypada rozóżniać zużycie od uszkodzenia.

Pasjonat

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: BYDGOST » 24 paź 2009, 11:16

buchacha pisze:kolega WT w odpowiedzi na moj inny temat dotyczacy wyrabiania zebatek napisal:

"Tokarki, nawet małe jeśli mają napęd na koła zębate to są koła metalowe, albo jest przekładnia pasowa. Koła plastikowe napędzają śrubę pociągową, gdzie opory są małe i koła wytrzymają. Nie ma obawy o brak mocy."

Czy ma on racje?
Wie ktos,czy tokarka podana w temacie także posiada plastikowe kola tylko do napedzania sruby pociagowej,a obroty z silnika do szczek sa przekazywane czyms solidniejszym?
:???:
To jest tak: napęd posuwu przenosi bardzo małą moc a co za tym idzie obciążenia jakie koła zmianowe z tworzywa muszą przenieść są mniejsze. Były jednak sygnały, ze po pewnym czasie ulegają zniszczeniu i nie ma się co dziwić bo są wykonane naprawdę byle jak.
Natomiast koła w napędzie wrzeciona ( druga część Twojego pytania ) w modelu pokazanym w pierwszym poście tego tematu są na pewno z tworzywa, o czym już wspominałem i ulegają zniszczeniu przy byle okazji. Wiem co piszę bo to przerabiałem. nie ma się co łudzić. Ta tokarka nadaje sie tylko do bardzo lekkich prac!
Przeglądałem allegro i było tam kilka tokareczek używanych oczywiście, w cenie do 2000 zł a ich możliwości są o niebo lepsze.

Autor tematu
buchacha
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7

Post napisał: buchacha » 24 paź 2009, 15:24

Dzisiaj na allegro pokazala sie nowa oferta:
http://www.allegro.pl/item791191055_tok ... vario.html
Ma ktos ten model lub cos o nim wie?
Czy jest to lepsza opcja od tej z poczatku tematu? :
http://www.allegro.pl/item785331309_tok ... 350mm.html
A moze to samo badziewie?

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lukadyop » 24 paź 2009, 17:19

Te tokarki nie różnią się praktycznie niczym, dla mnie to jest to samo badziewie.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: BYDGOST » 24 paź 2009, 18:50

Krótko to można ująć tak: jeśli jest taka sama cena i z wyglądu jest to samo, to nie ma cudów: tam nie ma nic nadzwyczajnego co by stanowiło o wyższości tej tokarki nad poprzednią.

januszs0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Mini tokarka

Post napisał: januszs0 » 26 paź 2009, 08:43

Witam Kolegów

Tak jak pisali poprzednicy w tych tokarkach praktycznie 95% zębatek jest zrobionych z tworzywa. Ja w mojej znalazłem tylko 1 lub 2 metalowe. Cały napęd wrzeciona pracuje na kołach plastikowych, tak samo posuwy. W mojej tokarce zmieniłem koła w wrzecienniku. Znajomy dorobił mi takie koła na drutówce. Jak poskładam maszynę to będę mógł powiedzieć jak to rozwiązanie będzie się sprawowało w praktyce. Ogólnie jest to delikatna maszyna i tylko do drobnych prac dlatego zdecydowałem się na kolejny zakup i kupiłem TSA16. Myślę że za kilka tygodni będę miał porównanie która maszyna jest lepsza. Narazie w mojej ocenie TSA 16 to lepszy sprzęt.

Janusz

pioter82
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Re: mini tokarka

Post napisał: pioter82 » 09 lis 2009, 09:15

buchacha pisze:Witam,
Jestem zainteresowany kupnem mini tokarki do majsterkowania.
zastanawialem sie nad ta:
http://www.allegro.pl/item785331309_tok ... 350mm.html
Jednak mam watpliwosci :(
Czy takie tokarki w ogole nadaja sie do toczenia w stali,chocby drobnym wiorem?
Spytalem sie sprzedawcy,czy kola zebate w niej sa wykonane ze stali.
Sprzedawca odpowiedzial ze we wszystkich tokarkach tego typu zebatki sa z tworzywa :(
Czy jest to prawda? ile moze kosztowac wymiana kol na stalowe? :cry:
Witam mam identyczną tokarke. Przy toczeniu stali koła łamią się po paru godzinach pracy. Z metalowymi kołami niema problemów. KOszt takich kół to 200zł podaje tel gdzie można kupić te koła 888 589 507.

[ Dodano: 2009-11-09, 09:32 ]
ma555rek pisze:
Tech4art pisze:a jaki jest sens kupowania takiego samego badziewia które ... pewnie kosztują jakies grosze... a jak już ktoś planuje zakup takiej maszyny to przy uszkodzeniu kół lepiej je wymienic na metalowe... przynajmniej nie będzie stresu że znów sie połamią...
jasne . Wtedy połamie się już coś droższego. Ale "naprawiona" przekładnia za grosze z pewnością wytrzyma.
Wypada rozóżniać zużycie od uszkodzenia.
Mam pytanie, co może się połamać droższego??? Pasek za 45zł, koło pasowe silnika max 50zł??? Jedynie silnik się zatrzyma i nic pozatym. Kolego z całym szacunkiem do ciebie ale nie pisz propagandy.
pioter82

Quattrofolium

Post napisał: Quattrofolium » 09 lis 2009, 22:39

Witam, posiadam jedną z tych małych tokarek, o których mówicie. Mój model posiada wyświetlacz obrotów (jej zdjęcia już się przewijały u was). Moc silnika 400W.

Mam problem:

Wióry z toczenia aluminium dostały się do silnika i zrobiły zwarcie. Po ich usunięciu tokarka dalej pracowała, jednak nie osiągając już maksymalnych obrotów. Jakiś czas temu wióry wkręciły się po raz drugi. Teraz tokarka w dalszym ciągu pracuje ale jej moc i maksymalna prędkość obrotowa znowu spadły. Tym razem, do wartości nie pozwalającej na toczenie.

Czy macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

P.S.(W mojej tokarce, plastikowe koła zębate poszły po kilu godzinach pracy)

dawid-ziomek

Post napisał: dawid-ziomek » 10 lis 2009, 21:28

WItam -- jestem nowy

prosze o opinie o tej takarce;

zaznaczam ze mam mały warsztat samochodowy i potrzebna mi do przetoczenia wałka badz jakiejs tulejki czy wirnika podkladki, stożka, wywiercenia otworu itp.. nic zarobkowego na duża skale.:P

ma ktos takie cudo??
http://www.allegro.pl/item806104108_tok ... _gwar.html

chodzi mi czy nie padnie mi po kilku miesiacach...bo to jednak troszke pieniazków jest..

dzieki za info. pozdrawiam wszystkich david

Awatar użytkownika

M 52
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: M 52 » 19 lis 2009, 21:40

http://www.mini-lathe.com/Mini_lathe/Ca ... lities.htm

http://littlemachineshop.com/products/p ... t=G&Last=G
Wreszcie miałem czas poszukać linków. Znalazłem i wrzucam.
Osoby zainteresowane minitokarkami mogą sobie pomyszkować po stronach z podanych wyżej linków. Trochę wysiłku i wszytsko będzie wiadomo.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”