Optoizolacja LPT... Proszę o Komentarze
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jedno pytanie - co to jest "OPTOISO4X"? Na liniach "STEP" masz wprawdzie szybkie transoptory ale jeśli zoszczędziłeś na "DIR" może się okazać że gubisz krok przy każdej zmianie kierunku. W instrukcji do mach3 wspominają o parametrach modyfikujących timingi tak aby wolne izolatory mogły nadążyć - niestety zakres regulacji nie jest zbyt duży (do mojego pierwszego izolatora okazał się niewystarczający - własnie robię nowy...).
W przypadku MACH3 impulsy "STEP" mają coś około 5us (z możliwością wydłużenia do 20us), "DIR" są niby wolnozmienne - ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji z jakim wyprzedzeniam są ustawiane.
Pozdrawiam
GRG
W przypadku MACH3 impulsy "STEP" mają coś około 5us (z możliwością wydłużenia do 20us), "DIR" są niby wolnozmienne - ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji z jakim wyprzedzeniam są ustawiane.
Pozdrawiam
GRG
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ja użyłem LTV827 (prawdopodobnie to samo co PC827). Tyle że dałem je również na linie STEP - na wyjsciu nie pojwiało się praktycznie nic. Mogłem "stepować" tylko przy pomocy DIR wymuszając w programie zmianę kierunku (chciałem się upewnić że układ wogóle działa). W tej chwili trawię płytke pod HCPL2630 (linie wyjściowe), LTV827 (zostało mi parę sztuk) dałem tylko na linie wejściowe - pod krańcówki. Twój układ prawdopodobnie będzie działać - tylko może gubić kroki przy zmianie kierunku, jeśli już go zbudowałeś - spróbuj zainstalować demo MACH3 i pobawić się ustawieniami. W menu konfiguracyjnym jest opcja opsana "Sherline 1/2 Pulse mode" - niby przeznaczona dla produktów Sherline ale pi razy oko wygląda jakby słuzyła do opóźniania impulsu STEP względem DIR.
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
W Mach3 parametr "Step Pulse" możemy ustawić w zakresie 1 do 5us i tu nie ma żadnych wątpliwości. Ciekawostką natomiast jest "Dir Pulse", którego wartość można zmieniać w zakresie 0 do 5. Raczej nie są to mikrosekundy, prędzej ilość impulsów a raczej czas trwania wymienionej ilości impulsów STEP po zmianie stanu DIR, zanim zaczną płynąć ipulsy STEP. Teoretycznie dla "Step Pulse" 5 i "Dir Pulse" 5 opóźnienie po zmianie kierunku powinno wynieść 25 lub 50us, w zależności czy Producent bierze pod uwagę czas trwania, czy okres impulsu STEP.
Mimo wszystko czas ten jest krótki. Najlepiej sprawdzić to oscyloskopem.
Mimo wszystko czas ten jest krótki. Najlepiej sprawdzić to oscyloskopem.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
Mały update. Zmieniłem opki na HCPL. Tak profilaktycznie, co by nie musieć składać tego po raz drugi.

[ Dodano: 2009-10-23, 13:31 ]
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy na wyjściach z transopów mogę zostawić zwykły pull-up czy jeszcze wstawić na wyjściach driver push-pull.
Teoretycznie jeśli będę składać i optoizolację i sterownik krokówki, to nie będzie problemu, ale jak z kompatybilnością z innymi sterownikami.

[ Dodano: 2009-10-23, 13:31 ]
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy na wyjściach z transopów mogę zostawić zwykły pull-up czy jeszcze wstawić na wyjściach driver push-pull.
Teoretycznie jeśli będę składać i optoizolację i sterownik krokówki, to nie będzie problemu, ale jak z kompatybilnością z innymi sterownikami.
- Załączniki
-
- lpt.pdf
- (292.64 KiB) Pobrany 556 razy