Ploter frezujący z brama ruchomą

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kameleon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kameleon » 08 paź 2009, 21:54

kolego Rayford masz całkowitą racje ,nie trzeba być ekspertem żeby to stwierdzić ,dziwią mnie tylko wypowiedzi kolegów którzy budują ,projektują maszyny a nawet je sprzedają ,no ale może frezują tylko styropian :?: :grin:

Tagi:

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: paulg » 08 paź 2009, 22:23

Sztywność bramy nie ma nic tu do rzeczy. może być nawet odlana lub odkuta z jednego kawałka stali i nic tu nie pomoże...
Niestety to mogę potwierdzić w 100% - nawet brama o wadze 600kg , naprawdę sztywna , jest w stanie się dość znacznie przekosić przy napędzie 1 śrubą.

W maszynie o polu ciut większym , napędzanej 2 śrubami , podczas testów została założona tylko 1 śruba .
Owszem ładnie to jeździ , ale wystarczy lekko przyblokować 2 koniec bramy ( ten bez śruby ) i spokojnie można przekręcić śrubą o kilka( naście ) stopni , co daje nam już spore przekoszenie .... nie pomoże nic - sztywność itp .
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

Rayford
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rayford » 08 paź 2009, 22:34

kameleon pisze:dziwią mnie tylko wypowiedzi kolegów którzy budują ,projektują maszyny a nawet je sprzedają

... może o tym nie wiedzieli, ale jak się dowiedzieli dlaczego wciąż w zaparte idą że problemu niema?

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ma555rek » 08 paź 2009, 22:36

Nie ma co się dziwić - przecież to forum dla amatorów.
Pasjonat

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Leoo » 08 paź 2009, 22:51

Jedyne logiczne wytłumaczenie to mniejszy koszt śrub i nakrętek. Z tego powodu trzeba wybrać: albo dokładna i droga maszyna albo trochę tańsza i do niczego.
Forum faktycznie jest amatorskie ale "łowić" można te najlepsze rozwiązania.
Podobnie jest z układem prowadnic osi Z. Można zrobić ruchome prowadnice (wałki) lub ruchome wózki (łożyska) ale pierwsze rozwiązanie jest znacznie sztywniejsze. Jednak większość budowniczych nie dostrzega różnicy i idę o zakład, że właśnie teraz powstaje kolejna maszyna, której Autor wybiera gorsze rozwiązania, bo inni tak robią... :cry:
Ostatnio zmieniony 08 paź 2009, 22:59 przez Leoo, łącznie zmieniany 1 raz.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ma555rek » 08 paź 2009, 22:56

Rzecz nie w wiedzy czy mozliwościach tylko w charakterze budowniczego. W warunkach wręcz polowych też mozna zrobić rzecz z profesjonalnym sznytem ale amator, dysponujac nawet jakimś potencjałem technologicznym i tak ponownie skonstruuje bubla. Bo jest amatorem. Tu na forum nietrudno o przykłady.
Pasjonat

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 08 paź 2009, 23:07

Dla przykładu:
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 970,10.htm
Autor cierpliwie przeczytał wszystkie uwagi a brama oczywiście napędzana jedną śrubą, jednym z materiałów obrabianych będzie brąz...

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 09 paź 2009, 07:30

Praktycznie mamy komplet biorących często udział w tego typu dyskusjach na temat takich rozwiązań . Oczywiście zgodzę się z Wami w 100% że budowa maszyny o większym formacie z 1 śrubą kończy się wyżej opisanymi historiami. Tutaj mam mniejszy format maszyny a o tym polu budujemy maszyny z ruchomym stołem to teraz dlaczego idę w tą jedną śrubę .

A prawda jest taka na biurku leży projekt , który można kupić i został kupiony przez jednego z moich kolegów z forum a z myślą o budowie lecz po zagłębieniu w szczegóły doszedł do wniosku, że musimy go zmodyfikować.Wiadomo wyznacznikiem konstrukcji w pewnym sensie jest nasz portfel , dlatego staram się pogodzić wszystkie za i przeciw.
Leoo pisze:Jedyne logiczne wytłumaczenie to mniejszy koszt śrub i nakrętek. Z tego powodu trzeba wybrać: albo dokładną i droga maszyna albo trochę tańsza i do niczego.
Ale czy od razu do niczego ??
Może należny się przyglądnąć co jest powodem ??
Może nie wszystkiemu jest od razu winna jedna śruba ??
Może przy tej wielkości konstrukcji problemu nie będzie ??

itd...
ma555rek pisze:Nie ma co się dziwić - przecież to forum dla amatorów.
Bez tych amatorów nie było by tego forum , nie sądzę że ludzie którzy zawodowo na co dzień budują maszyny itd.. chętnie pokażą to co produkują,sprzedają .Co jest gorsze co lepsze czym wabią klienta .

Ale my amatorzy możemy sobie pozwolić na to i trochę popisać na te i rożne inne tematy.

A na dodatek jak napisał np: kolega
Rayford pisze:... może o tym nie wiedzieli, ale jak się dowiedzieli dlaczego wciąż w zaparte idą że problemu niema?
Dlatego mam pomysł jak tą konkretną maszynę sprawdzić podczas frezowania z czujnikiem np: w aluminium podczas przejazdu.
Co do całej osi Z jestem spokojny bo to już sprawdzone rozwiązanie a więc będzie identyczne jakie dotychczas robiłem .

Czasem mam wrażenie, że maszynę sprowadzacie do tego żeby przesuwała przymocowane materiały do stołu a chyba nie o to chodzi ??

Dodam jeszcze że jeden z kolegów pionierów tego forum , który odwiedził mnie podczas ukończenia pancernika powiedział słowa że maszyna ma skrawać a nie przesuwać materiał.
Zapytał też czy masz dobry frez,chłodzenie, dobrze dobrane parametry pracy maszyny , parametry dla frezu itd..

Czekam na dalsze wypowiedzi :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 09 paź 2009, 08:19

gmaro pisze:Może należny się przyglądnąć co jest powodem ??
Może nie wszystkiemu jest od razu winna jedna śruba ??
Może przy tej wielkości konstrukcji problemu nie będzie ??
Nie bardzo wiem jakich dowodów Kolega oczekuje?
Jestem człowiekiem od telefonów i pewnie dla tego moje słownictwo "mechaniczne" nie trafia do większości. Mimo to od lat piszę i staram się klarować "z polskiego na nasze", że główną przyczyną problemów ze sztywnością napędów jest niewłaściwy rozstaw wózków tj. za wąsko lub za szeroko. W wypadku ruchomej bramy rozstaw ten zawsze jest za mały, dla tego siła napędowa musi być przykładana z obu jej końców.
Pamięta Kolega ten wątek:
https://www.cnc.info.pl/topics60/ploter ... 1&start=10
Jeśli chodzi o prowadnice w osi Z, to też nie zrozumieliśmy się, układ Kolegi jest poprawny.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 09 paź 2009, 14:21

chodzi o to co w wątku było konstruktywne czy raczej ta cala klotnia dzieciaków ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”