Praktycznie mamy komplet biorących często udział w tego typu dyskusjach na temat takich rozwiązań . Oczywiście zgodzę się z Wami w 100% że budowa maszyny o większym formacie z 1 śrubą kończy się wyżej opisanymi historiami. Tutaj mam mniejszy format maszyny a o tym polu budujemy maszyny z ruchomym stołem to teraz dlaczego idę w tą jedną śrubę .
A prawda jest taka na biurku leży projekt , który można kupić i został kupiony przez jednego z moich kolegów z forum a z myślą o budowie lecz po zagłębieniu w szczegóły doszedł do wniosku, że musimy go zmodyfikować.Wiadomo wyznacznikiem konstrukcji w pewnym sensie jest nasz portfel , dlatego staram się pogodzić wszystkie za i przeciw.
Leoo pisze:Jedyne logiczne wytłumaczenie to mniejszy koszt śrub i nakrętek. Z tego powodu trzeba wybrać: albo dokładną i droga maszyna albo trochę tańsza i do niczego.
Ale czy od razu do niczego ??
Może należny się przyglądnąć co jest powodem ??
Może nie wszystkiemu jest od razu winna jedna śruba ??
Może przy tej wielkości konstrukcji problemu nie będzie ??
itd...
ma555rek pisze:Nie ma co się dziwić - przecież to forum dla amatorów.
Bez tych amatorów nie było by tego forum , nie sądzę że ludzie którzy zawodowo na co dzień budują maszyny itd.. chętnie pokażą to co produkują,sprzedają .Co jest gorsze co lepsze czym wabią klienta .
Ale my amatorzy możemy sobie pozwolić na to i trochę popisać na te i rożne inne tematy.
A na dodatek jak napisał np: kolega
Rayford pisze:... może o tym nie wiedzieli, ale jak się dowiedzieli dlaczego wciąż w zaparte idą że problemu niema?
Dlatego mam pomysł jak tą konkretną maszynę sprawdzić podczas frezowania z czujnikiem np: w aluminium podczas przejazdu.
Co do całej osi Z jestem spokojny bo to już sprawdzone rozwiązanie a więc będzie identyczne jakie dotychczas robiłem .
Czasem mam wrażenie, że maszynę sprowadzacie do tego żeby przesuwała przymocowane materiały do stołu a chyba nie o to chodzi ??
Dodam jeszcze że jeden z kolegów pionierów tego forum , który odwiedził mnie podczas ukończenia pancernika powiedział słowa że maszyna ma skrawać a nie przesuwać materiał.
Zapytał też czy masz dobry frez,chłodzenie, dobrze dobrane parametry pracy maszyny , parametry dla frezu itd..
Czekam na dalsze wypowiedzi