FastCam
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Można sobie poradzić z tym tak, że trzeba sobie już w czasie rysowania rysunku zrobić fasolkę lub otwór i powiększyć o wartość którą trzeba dobrać doświadczalnie podczas palenia.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Witam.
Temat stary , ale może odpowiedź moja będzie pomocna.
Po narysowaniu detalu w Fastcam , zrób kompensację.
Zmierz o ile mm zmniejszył ci się element w trakcie palenia , podziel to na 2 i to będzie rozmiar kompensacji.
Temat stary , ale może odpowiedź moja będzie pomocna.
Po narysowaniu detalu w Fastcam , zrób kompensację.
Zmierz o ile mm zmniejszył ci się element w trakcie palenia , podziel to na 2 i to będzie rozmiar kompensacji.
ThermalDynamics AutoCut 200 chłodzony cieczą , Sterownik AVE , AutoCAD , Fastcam , Fastnest , Fastplot
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam,
Tak jak napisał wcześniej bartek97 musi być gdzieś możliwa opcja kompensacji. Najlepiej dla różnych materiałów, grubości z tablic maszyny wydobądź jej odpowiednią wartość i wprowadź w systemie. Pamiętaj tylko aby włączyć odpowiedni kierunek kompensacji. Czyli lewostronna dla otworów ciętych CCW i konturów zewnętrznych CW.
Można oczywiście także powiększyć rysunek o wartość kompensacji, ale to już zależy od Ciebie.
Pozdrawiam
Tak jak napisał wcześniej bartek97 musi być gdzieś możliwa opcja kompensacji. Najlepiej dla różnych materiałów, grubości z tablic maszyny wydobądź jej odpowiednią wartość i wprowadź w systemie. Pamiętaj tylko aby włączyć odpowiedni kierunek kompensacji. Czyli lewostronna dla otworów ciętych CCW i konturów zewnętrznych CW.
Można oczywiście także powiększyć rysunek o wartość kompensacji, ale to już zależy od Ciebie.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale ja, robiąc programy w fastcamie nie podaję wartości kompensacji. Ustawiam ją w sterowniku maszyny i jest OK. Myślę, że to jest lepsze rozwiązanie, gdyż nie trzeba wtedy przerabiać programów wraz z dostawą nowego tlenu, czy też po ustawianiu palnika gdzie nagle mogą się zmienić parametry płomienia itp...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Jeśli wykonujesz element w którym znajduje się fasola, a przy prawidłowo dobranej kompensacji (na maszynie) wychodzi Ci gabaryt zewnętrzny prawidłowy natomiast fasola jest pomniejszona (zakładam, że gabaryt zewnętrzny oraz fasola narysowane w programie fastCAM mają wymiar prawidlowy tzn. taki jak ma wyjść w rzeczywistości a nie sztucznie powiększany lub pomniejszany) - w takim przypadku kierunek prowadzenia ścieżki fasoli jest nieprawidłowy i musi być zamieniony na przeciwny w stosunku do kierunku prowadzenia ścieżki zarysu zewnętrznego - dla programu fastcam będzie to dla elementów wewnętrznych - przeciwny do kierunku wskazówek zegara, zewnętrzny zgodny. I nie ma opcji aby fasola wyszła pomniejszona, przy prawidłowo dobranej kompensacji oraz rysunku narysowanym w skali rzeczywistej. Choć ja i tak wszystkie fasole i otwory dla wycinarek sztucznie powiększam, bo praktyka w produkcji pokazuje, że należy takie elementy wykonywać zawsze większe, a do tego minimalizuje się w ten sposób ryzyko zmniejszenia wymiaru uniemożliwiającego montaż, ze względu na zukosowanie krawędzi cięcia.
maciek
maciek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja robię to samo, otwory daję powiększone o jakieś 0,3, a zastanawiam się, czy nie zacząć dawać 0,5. Bo faktycznie, potem wychodzą jaja przy montażu jak się zrobi otwory niby "na zero". Ostatnio musiałem rozszlifowywać 200 otworów, bo okazało się, że niby suwmiarka pokazywała prawidłowy wymiar, to wałek kontrolny nie chciał wejść. Swoją drogą dzięki tej wpadce dostałem nową suwmiarkę