dobór silnika do tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
załatwiłem sobie silnik 7,5kw i chyba go wystawie bo on ma ośkę o średnicy 32mm a na przekładni w tokarce była ośka 29mm. tylko teraz mam pytanie bo ten silnik jest 3 fazowy a wychodzi z niego 5 kabli bo on pochodzi od zasilania dmuchawy do siana itp. (tak jak kiedyś robiono na wiosce jeden silnik na wózku do kilku urządzeń stosowany )tylko teraz moje pytanie jak go podłączyć bo z niego wychodzą przewody oznaczone zyxwv z tego co orientuje się to on ma dwie prędkość . Moim zdaniem zapas mocy nie powinien szkodzić w tym wypadku a wręcz przeciwnie, bo silnik nie będzie się grzał
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli jest to silnik dwu biego wy to dobra sprawa, ale podłączenie to zostaw komuś kto się na tym zna, do tego potrzeba styczniki i przęłącznik P/L i to wszystko musi grać.
A jak chcesz się tego podjąć sam to popytaj na Elektrodzie, lub Tu ktoś Ci to ładnie rozrysuje, ale to troszkę skomplikowane.
Życzę sukcesów z tokarką
A jak chcesz się tego podjąć sam to popytaj na Elektrodzie, lub Tu ktoś Ci to ładnie rozrysuje, ale to troszkę skomplikowane.
Życzę sukcesów z tokarką

-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
7,5kW wydaje mi się za duży do tej tokarki.
Z jedej strony mocy nigdy za wiele (patrz kol Bydgost i...praktyka innych kolegów) z drugiej: przypuszczam, ze paski beda sie slizgać jak przesadzisz z wiórem.
Nie wykorzystasz tej mocy bo konstrukcja tokarki nie pozwoli. Zresztą czy musisz brać wióra 5mm? Nie sądzę
Argument, że silnik większej mocy będzie sie mniej grzał jakos na tym forum mnie nie przekonuje bo...nikt na tym forum tej zasady nie stosuje. Sterowniki działaja na max, silniki też na max...
Ja też moge podesłać przykłady jak to przedmiot zamocowano supermocno, ustawiono wiór potężny i....poszło...ale czy o to chodzi? Bijemy rekordy czy pracujemy?
7,5kW wydaje mi się za duże jak na tokarke na takich paskach
Z jedej strony mocy nigdy za wiele (patrz kol Bydgost i...praktyka innych kolegów) z drugiej: przypuszczam, ze paski beda sie slizgać jak przesadzisz z wiórem.
Nie wykorzystasz tej mocy bo konstrukcja tokarki nie pozwoli. Zresztą czy musisz brać wióra 5mm? Nie sądzę
Argument, że silnik większej mocy będzie sie mniej grzał jakos na tym forum mnie nie przekonuje bo...nikt na tym forum tej zasady nie stosuje. Sterowniki działaja na max, silniki też na max...
Ja też moge podesłać przykłady jak to przedmiot zamocowano supermocno, ustawiono wiór potężny i....poszło...ale czy o to chodzi? Bijemy rekordy czy pracujemy?
7,5kW wydaje mi się za duże jak na tokarke na takich paskach
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Weźmy pod uwagę jeszcze jeden aspekt. Ta tokarka na pewno nie ma sprzęgła i pracując będziesz zmuszony co chwila załączać i wyłączać silnik. Wiąże się z trym wiele problemów. Przy takim obciążeniu oporami toczenia silnik będzie i tak mało obciążony, ale ma ograniczoną ilość załączeń na minutę. Poza tym na sam rozruch będzie pobierał tyle energii, że będą przygasać żarówki nie tylko w Twoim budynku, ale i u sąsiadów. Chyba, że masz warsztat i na tyle solidne zasilanie. Większy silnik nie oznacza od razu, że będzie lepiej.
-