Sterownik silnikow dc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Zgadza sie to jest temat szkolny. Będzie to stanowisko laboratoryjne do programowania PLC jeżeli uda mi sie to zrobić następnie będe mógł się zabrać za wizualizacje stanowiska. Chciałem się czegoś nauczyć dlatego się tego podjąłem i widze że wyjdzie mi to na dobre. Wracając do projektu nie mam narzuconych żadnych założeń całość zależy od moich możliwości albo wyobraźni. Stanowisko ma stać w pionie dlatego na poczatku chciałem zrobic 2 taśmociagi ale było by to troche za proste dlatego wymyślilem 2 windy oraz 3 taśmociągi po których będzie transportowana jakaś paczka.
Jeżeli chodzi o elektronike narazie mam dylemat odnośnie sterowania ty silników, paulg podał mi rozwiązanie ale koszty (Whale 3 +generato x 5) to jednak sporo niestety musze się z całościa zmieścić kolo 1000 zl.
Jeżeli chodzi o elektronike narazie mam dylemat odnośnie sterowania ty silników, paulg podał mi rozwiązanie ale koszty (Whale 3 +generato x 5) to jednak sporo niestety musze się z całościa zmieścić kolo 1000 zl.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Poszukałem trochę opisów ale nie znalazłem konfiguracji wyjść przekaźnikowych w tym sterowniku (przełączne, wspólny biegun, w grupach). Normalnie do sterowania silnikiem DC (zmiana kierunku) wykorzystuje się mostek H (na elem. dyskretnych albo gotowe układy). Na Twoim miejscu (nie wiem ile masz tych wyjść dostępnych ) zrobiłbym tak (bez dodatkowych elementów za to zasobożernie i może doprowadzić do zwarcia!): na każdy silnik przeznaczył 4 wyjścia. Do każdej końcówki silnika doprowadził po dwa styki - jeden podłączony do +zasilania drugi do masy. Program wyglądał by tak: wyłącz wszystkie wyjścia, włącz l+, włącz p- (l to lewy, p prawy zacisk silnika, +/- zasilanie i masa) silnik kręci się, wyłącz l+, wyłącz p-, włącz l-, włącz p+ silnik kręci się w drugą stronę.
UWAGA - sprawdź czy wyjścia są zabezpieczone przed zwarciem (jak nie to daj bezpiecznik) - włączenie l- i l+ (albo p- i p+) to czyste zwarcie!
Mało eleganckie ale do zabawy chyba najszybsze
Regulacja obrotów potencjometrem (o odpowiedniej mocy).
UWAGA - sprawdź czy wyjścia są zabezpieczone przed zwarciem (jak nie to daj bezpiecznik) - włączenie l- i l+ (albo p- i p+) to czyste zwarcie!
Mało eleganckie ale do zabawy chyba najszybsze
Regulacja obrotów potencjometrem (o odpowiedniej mocy).
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Co nas interesuje: ilość wyjść i rodzaj wyjść/ obawiam się, że 6/, parametry silników i zależności w sterowaniu - winda, taśmociąg. Chyba, że stanowią dwa niezależne urządzenia bez potrzeby wzajemnego współdziałania.
Jak masz więcej wyjść - tu min. 10 to warto byłoby pobawić się z L298 lub L6203.
Układ na 6203 potrzebuje tylko 2 wyjść. Zajrzyj tutaj: https://www.cnc.info.pl/topics14/l298-s ... t14430.htm
Jak masz więcej wyjść - tu min. 10 to warto byłoby pobawić się z L298 lub L6203.
Układ na 6203 potrzebuje tylko 2 wyjść. Zajrzyj tutaj: https://www.cnc.info.pl/topics14/l298-s ... t14430.htm
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam
Wszystkie założone funkcje przez autora można zrealizować na sterowniku PLC programując blokowo
Jeżeli kolegów interesuję programowanie sterowników firmy simens to udostępnię plik z dokładnym opisem każdego z bloków po polsku, mam to w formie pracy dyplomowej moich kolegów, bardzo przydatna rzecz.
Pozdrawiam
Wszystkie założone funkcje przez autora można zrealizować na sterowniku PLC programując blokowo

Pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Cały czas mamy za mało informacji, żeby podać optymalne rozwiązanie. Generlanie sterowniki Fanuca z serii VersaMax dzielą się na trzy różne grupy: VersaMax Nano, VersaMax Micro i VersaMax. Pierwsze dwie grupy to "samodzielne" sterowniki czyli jedna obudowa z jednostką sterującą, weściami i wyjściami. Z kolei VersaMax to sterownik w wersji "rackowej", czyli oddzielnie moduł CPU, oddzielne moduły wejść/wyjść. Jest tego naprawdę dużo i ciężko stwierdzić na podstawie hasłowej nazwy "VersaMax" o który chodzi i ile wejść/wyjść mamy do dyspozycji...SQ3VAZ pisze:Co nas interesuje: ilość wyjść i rodzaj wyjść/ obawiam się, że 6/
Mam jeszcze pytanie, w czym programujesz? Proficy Machine Edition?
Pozdrawiam
kowales
-
Już pierwszy post mówi, że jest to VersaMax Micro, a podany jako założenie model 14 punktowy z 6 wyjściami wybrałem jako: szkolny. Rzadko kiedy udostępnia się do nauki rozbudowane moduły. No chyba, że autor dofinansowuje całe przedsięwzięcie.kowales pisze:
Jest tego naprawdę dużo i ciężko stwierdzić na podstawie hasłowej nazwy "VersaMax" o który chodzi i ile wejść/wyjść mamy do dyspozycji...
Może niech autor napisze z którym modelem mamy walczyć.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Bez problemu można sterować silnikiem DC za pomocą dwóch wyjść przekaźnikowych. Pierwsze wyjście odpowiada za uruchomienie silnika a drugie za kierunek obrotów. Oczywiście do zmiany kierunku potrzebne są dwa styki przełączne, więc należy zastosować dodatkowy przekaźnik.
PLC posiada wyjścia analogowe, w związku z czym można zastosować zewnętrzny PWM do płynnej regulacji obrotów silników, pod warunkiem że wszystkie silniki mogą pracować jednocześnie z tą samą prędkością lub oddzielnie - z różną.
Jeśli silniki muszą pracować jednocześnie z różnymi prędkościami wówczas trzeba wykorzystać po jednym sygnale analogowym dla PWM (prędkość) i jedno wyjście przekaźnikowe (plus przekaźnik) dla kierunku wirowania.
Pojedyńczy moduł, zamieniający sygnał z wyjścia analogowego PLC na sygnał PWM sterujący prędkością silnika, nie będzie specjalnie drogi. Wystarczy układ timera 555, tranzystor np. BUZ11 i kilka elementów RC.
Schemat blokowy mogę narysować - jeśli trzeba.
PLC posiada wyjścia analogowe, w związku z czym można zastosować zewnętrzny PWM do płynnej regulacji obrotów silników, pod warunkiem że wszystkie silniki mogą pracować jednocześnie z tą samą prędkością lub oddzielnie - z różną.
Jeśli silniki muszą pracować jednocześnie z różnymi prędkościami wówczas trzeba wykorzystać po jednym sygnale analogowym dla PWM (prędkość) i jedno wyjście przekaźnikowe (plus przekaźnik) dla kierunku wirowania.
Pojedyńczy moduł, zamieniający sygnał z wyjścia analogowego PLC na sygnał PWM sterujący prędkością silnika, nie będzie specjalnie drogi. Wystarczy układ timera 555, tranzystor np. BUZ11 i kilka elementów RC.
Schemat blokowy mogę narysować - jeśli trzeba.
-
Wyjścia analogowe rozpatrujemy chyba tylko przy założeniu, że jest to któryś z modeli 23- punktowych: UAL004, UAL005, UAL006. Szału i tak nima, bo na 10 wyjść dyskretnych przypada tylko 1 analogowe. Nie ma co gdybać - tomczaspolud czekamy na model sterownika PLC.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Sterownik którym dysponuje to IC200UDR164 posiada 40 wejść dyskretynch 24 V DC oraz 40 wyjść przekażnikowych dokumentacja na stronie astora dokumentacja to jest ostatni sterownik w tym .pdf zakładam ze w opisie wejść i wyjść zrobili błąd i w tabeli 'Parametry wyjść tranzystorowych' podane są parametry wyjść przekaźnikowych.