Proszę wykonać taki sam pomiar na sprawnym sterowniku, co da możliwość porównania. Napięcie na pin 15 jest stałe, natomiast na pin 13 i 14 jest impulsowe, z częstotliwością czopowania - czyli 20kHz. Siłą rzeczy tych napięć wprost porównywać nie można. Można je obserwować oscyloskopem, gdyż w pewnych warunkach pracy silnika może zmieniać znak.Mrozik pisze:Witam, przy napięciu na 15nóżce =0.7V na nóżkach 13 i 14 mam napięcie 0.23V
SSK-B01 - problem z prądem silnika
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
Do Kol.Leoo:
Wszystko pięknie. Napięcie Vref ustawione jak trzeba, tylko tego ustawianego prądu gdzieś nima. Chodziło mi o taki przypadek z życia, stąd moje zirytowanie. Komparator w L297 i tak porównuje Vref z wartością szczytową napięcia z wejść sens, tak więc nie tyle o dokładną wartość tu chodziło ile o nazwijmy to rząd wielkości. Z oscyloskopem całkiem inna rozmowa by była.
Teoria - teorią, a życie - życiem. Może i wina jakiegoś elementu lub połączenia, jednak nijak ma się do ustawień. Jeżeli jeszcze Kolega nie rozumie o co mi chodzi - trudno. Przecież się nie pozabijamy - autorytet nie ucierpiał, a inni może poszperali z nami w wątkach. Pozdrawiam.
Do Kol. Mrozik:
Czyżbyśmy się poddali, że innego stera na giełdzie szukasz?
Wszystko pięknie. Napięcie Vref ustawione jak trzeba, tylko tego ustawianego prądu gdzieś nima. Chodziło mi o taki przypadek z życia, stąd moje zirytowanie. Komparator w L297 i tak porównuje Vref z wartością szczytową napięcia z wejść sens, tak więc nie tyle o dokładną wartość tu chodziło ile o nazwijmy to rząd wielkości. Z oscyloskopem całkiem inna rozmowa by była.
Teoria - teorią, a życie - życiem. Może i wina jakiegoś elementu lub połączenia, jednak nijak ma się do ustawień. Jeżeli jeszcze Kolega nie rozumie o co mi chodzi - trudno. Przecież się nie pozabijamy - autorytet nie ucierpiał, a inni może poszperali z nami w wątkach. Pozdrawiam.
Do Kol. Mrozik:
Czyżbyśmy się poddali, że innego stera na giełdzie szukasz?
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Widzę, że Kolega jasnowidz.SQ3VAZ pisze:Wszystko pięknie. Napięcie Vref ustawione jak trzeba, tylko tego ustawianego prądu gdzieś nima.
Skąd wiadomo, że nie ma?
Skąd wiadomo, że Autor mierzył na zakresie AC albo DC (przebieg na pin 13, 14 to nie DC)???
Czy Kolega wykonał pomiary porównawcze np. na swoich sterownikach???
Sterownik SSK-B01 ma złożoność cepa. Zawiera tylko dwa elementy aktywne, tak więc są jedynie trzy możliwości ich uszkodzenia.
-
Mniej sarkazmu. Nie jestem jasnowidzem - zarabiam praca na zycie. Widze, ze jest cos nie tak i staram sie dotrzec co. Mierzony byl prad faz na innych sterownikach i silnikach / wystarczy poczytac temat / i dwa stery zachowywaly sie inaczej. Jakkolwiek pomiar przebiegal pokazal roznice pomiedzy sterownikami. Inaczej one rowniez pracuja. Z tego co wiem, to uklady byly wymieniane.
Podejrzewam, ze kol. Mrozik nabyl chyba inny sterownik. A pobawilbym sie tamtym, bo o takich rzeczach nie przeczyta sie w instrukcji, a moze komus jeszcze taki problem sie zdarzy rozwiazywac.
Podejrzewam, ze kol. Mrozik nabyl chyba inny sterownik. A pobawilbym sie tamtym, bo o takich rzeczach nie przeczyta sie w instrukcji, a moze komus jeszcze taki problem sie zdarzy rozwiazywac.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
Pamiętaj o takim gościu jak Murphy i jego prawach. Musi .... . Szybciej rozlutowałbym starą. obsłużył i poskładał od nowa z nowymi kostkami. Reszta elementów to grosze i raczej "ciężko psujące" - choć zawsze. Jak coś to napisz jaki rezultat - powodzenia.