PIERWSZA FREZARKA CNC DO PCB
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
No aż tak dużo czasu to nie zajmuje , ta większa płytka po optymalizacji robi sie ok 1h ... a przygotowanie G-code to minuta za pomocą programu CopperCAM.wood carver pisze:Chociaż niepotrzebnie zbierasz tyle miedzi... lepiej ścieżke "wyizolować" ...niż zbierać calą miedź ..szkoda czasu
Stół jest fabryczny :skoti pisze:Ten stol podciśnieniowy jest "fabryczny" czy sam robiles ? Maszynka bardzo estetycznie wykonana .
http://allegro.pl/item683430159_30x45_c ... zarka.html
i szczerze nie polecam, raczej trzeba by było pomyśleć nad stołem rastrowym próżniowym żeby miało to ręce i nogi.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
podziwiam Waszą pasję tworzenia , chętnie kupię schematy i wskazówki chcę zrobić sobie frezarkę do PCB w miarę z dokładnością do 0,2 mm lub gotową frezarkę domowej roboty. Wiadomo kluczem jest budżet. Wielkość robocza wystarczy 10 cm na 7 cm. Proszę o kontakt na e-mail [email protected]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
CopperCAM to tylko program CAM za 80 euro, schemat i płytkę trzeba zrobić w innym programie.
Myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem jest CadSoft Eagle.
Program w wersji Light kosztuje 50 dolarów, do zastosowań niekomercyjnych jest za darmo a oprócz najlepszego systemu jaki kiedykolwiek wymyślono działa na Linuksie i Macu.
Z Eagle można płytkę bezpośrednio wyeksportować do G-kodów modułem pcb-gcode.ulp .
Z ograniczeń wersji Light istotne jest tylko pole płytki max 100x80 mm, bo więcej niż dwuwarstwowej płytki to i tak się nie da wyfrezować.
------------
@ miloo
Maszynka bardzo udana, gratulacje.
.
Myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem jest CadSoft Eagle.
Program w wersji Light kosztuje 50 dolarów, do zastosowań niekomercyjnych jest za darmo a oprócz najlepszego systemu jaki kiedykolwiek wymyślono działa na Linuksie i Macu.
Z Eagle można płytkę bezpośrednio wyeksportować do G-kodów modułem pcb-gcode.ulp .
Z ograniczeń wersji Light istotne jest tylko pole płytki max 100x80 mm, bo więcej niż dwuwarstwowej płytki to i tak się nie da wyfrezować.
------------
@ miloo
Maszynka bardzo udana, gratulacje.
.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Widziałem, że jedna z firm co produkuje frezarki do prototypów PCB, chwaliła się, że korzystając z ich maszynek można więcej niż 2 warstwy zrobić. Po prostu na b. cienkim laminacie frezujesz, robisz punkty bazowe i sklejasz wszystko razem i lutujesz przelotki. Tylko komu się chce:Pupanie pisze:...bo więcej niż dwuwarstwowej płytki to i tak się nie da wyfrezować.