Witam serdecznie,
Wyskoczył mi alarm 914 (błąd parzystości SRAM-2N), zaczeliśmy od wymiany bateri ale nic nie pomogło.
Wydaje mi się, że nie obejdzie się bez pomocy karty.
Może macie jakiś inny sposób- załatwienie karty troszkę potrwa.
Pozdrawiam
BŁĄD PARZYSTOŚCI 914 (Fanuc)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Oj chyba bez wymiany karty się nie obejdzie. Miałem ten sam problem jakiś czas temu i ... niestety musiałem wymienić kartę.
Problem nie był z czasem dostarczenia karty, bo to odbyło się w miarę szybko (3 dni), zamówiłem nową kartę, a starą zostawiłem w rozliczeniu. Kłopoty pojawiły się gdy trzeba było wpisać wszystkie dane do maszyny (a nikt wcześniej nie zrobił "ghosta"). W związku z tym, że to wiekowa maszyna (tokarka Tornado z firmy Colchester), to zeszło nam 2 tygodnie na ściągnięcie danych i uruchomienie maszyny.
Problem nie był z czasem dostarczenia karty, bo to odbyło się w miarę szybko (3 dni), zamówiłem nową kartę, a starą zostawiłem w rozliczeniu. Kłopoty pojawiły się gdy trzeba było wpisać wszystkie dane do maszyny (a nikt wcześniej nie zrobił "ghosta"). W związku z tym, że to wiekowa maszyna (tokarka Tornado z firmy Colchester), to zeszło nam 2 tygodnie na ściągnięcie danych i uruchomienie maszyny.
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tak na przyszlosc -blad 914 pojawia sie zawsze gdy padne bateria podtrzymujaca parametry. Trzeba wtedy wcisnac sekwencje klawiszy - RESET I DELETE i trzymajac wlaczyc sterowanie. To czysci ram maszyny i wtedy wystarczy wpisac lub wgrac parametry na nowo. Oczywiscie to jest jeden z powodow drugi to uszkodzenia karty.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni