jest to podawane w danych rzeczywistych a nie maszynowych jesli nie pomieszalem pojec bo dawno ich nie uzywalemluk_asz01 pisze:G10 P0 Z-158
Zerowanie narzedzi
-
CNCRob
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Tagi:
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Zerowanie narzedzi
... jest jeszcze jedna metoda ustawiania narzędzi na tokarce , o której nikt(?) nie wspomniał-luk_asz01 pisze:...jakie dane trzeba wpisac w tool offset?...
metoda toczenia próbnego.
1. Zamocuj wałek próbny (dowolny) we wrzecionie,
2. Przejedź na punkt referencyjny,
3. Wybierz narzędzie nr.1:Tryb MDI>> wpisać T0101
4. Przetocz wałek w kierunku osi Z,
5.Odjedź wkierunku Z+ i zatrzymaj obroty,
6.Wejdź do tabeli offsetów - TOOL COMP >>OFFSET TABLE,
7.Wprowadź w pozycji TDC pod odpowiednim numerem narzędzia zmierzoną średnicę przetoczonego wałka i wciśnij ENTER,
8.Tym samym narzędziem splanuj wałek od czoła w kierunku osi X,
9.Odjedź w kierunku X+ i zatrzymaj obroty,
10.Wejdź do tabeli offsetów- TOOLCOMP>>OFFSET TABLE,
11.Wprowadź w pozycji TDL pod odpowiednim numerem ,,0'' i wciśnij ENTER,
...nie zapomnij jeszcze o kwadrancie i promieniu płytki.
W celu sprawdzenia poprawności można podjechać każdym z narzędzi (w ten sposób ustawionym) do punktu zerowego uruchamiając prosty program testowy;
%01
T0101
G01 X0 Z0 F150
p.s. .. tak jest u mnie (na tokarce).
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
luk_asz01 pisze:...gdzie jest uklad wspolrzednych przedmiotu
Punkt zerowy przedmiotu obrabianego jest podawany w odniesieniu do punktu zerowego obrabiarki i może być ustalony dowolnie. Warto jednak tak go wybrać , aby pokrywał się z bazą wymiarowania (punktem zerowym) na rysunku przedmiotu obrabianego. Można wtedy dane wymiarowe programować bezpośrednio z rysunku. (patrz: zdj. -punkt W)
-
siwylive
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

witam.... mnie dręczy ten sam problem. kiedyś mi pokazywano kilka razy jak sobie wyzerować narzędzie ale niestety pamięć zawiodła a nie zapisałem sobie tego
.... maszynę mam ze sterowaniem SINUMERIK 810D (Tokarka). pamiętam tyle ze pierw coś wpisywał w trybie MDA jakieś hasło i numer narzędzia np:T1D1 później ręcznie je ustawiał do krawędzi przedmiotu zamocowanego w wrzecionie i przechodził bodajże do zakładki parametry i tam wybierał to narzędzie T1D1 przypisywał punkt zero dla niego .... czy wytłumaczył by mi ktoś to możne jeszcze raz jak się to robi?? Z góry dziekuje
-
misiek2lucky
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Ja bym chciał dodać że ustawianie w tokarce parametrów narzędzi typu promień płytki kierunek ostrza itd ma sens raczej wtedy gdy używam wbudowanego w tokarkę programowania konturowego, czyli generujemy program:):). Wtedy to jest dla maszyny bardzo ważne:):). przy normalnej pracy tylko z i x
.
KOLEGA PONIŻEJ DOBRZE GADA;P;P;P;P;P
KOLEGA PONIŻEJ DOBRZE GADA;P;P;P;P;P
Ostatnio zmieniony 03 lut 2011, 00:15 przez misiek2lucky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
skoti
- ELITA FORUM (min. 1000)

To nie jest do końca prawda . Numer i promień narzędzia musi być wpisany kiedy jest używana korekcja G41 G42.misiek2lucky pisze:Ja bym chciał dodać że ustawianie w tokarce parametrów narzedzi typu promien płytki kierunek ostrza itd ma sens raczej wtedy gdy urzywamy wbudowanego w tokarke programowania konturowego, czyli generujemy prgram:):). Wtedy to jest dl amaszyny bardzo wazne:):)
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek