Dobór obrabiarki -noga stołu o nierównoległych płaszczyznach

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
Eryka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Dobór obrabiarki -noga stołu o nierównoległych płaszczyznach

Post napisał: Eryka » 17 cze 2009, 10:19

Witam,
Mam prośbę czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby mi pomóc w doborze obrabiarki do wykonaniaObrazek takiej właśnie nogi.
Chciałabym aby w projekcie był ona wykonana za pomocą samej obrabiarki CNC ale zostało to zakwestionowane. Czy sama CNC da radę takie cudo zrobić i jakie powinna mieć wtedy narzędzia? A jak nie da rady sama to czym możnaby to wspomóc?
Będę wdzięczna za pomoc bo ja niestety jęsli chodzi o praktyczne zastosowanie obrabiarek jestem "zielona" a potrzebne jest mi to do projektu.

Pozdrawiam

Tagi:

skazi
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: skazi » 17 cze 2009, 13:03

specjalista nie jestem, ale moim zdaniem cnc powinno bez problemu wystarczyc.

nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale jesli jest to 'projekt studencki' to prowadzacy moze oczekiwac konkretnego rozwiazania. to znaczy nie jest wazna wykonalnosc tylko to czy projekt zgadza sie z jego oczekiwaniami. w takim wypadku niestety trzeba 'odgadnac' oczekiwania prowadzacego i/lub zorientowac sie wsrod osob ktore mialy z nim do czynienia czego oczekuje.

romgol
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: romgol » 17 cze 2009, 20:28

A może chodzi o to że jest to zbyt prosty element i stosowanie cnc nie ma żadnego uzasadnienia.
Wystarczy prosta piła z szablonem uwzględniającym ukos płaszczyzn i strugarka wyrówniarka do ich wyrównania po pile.
romgol

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”