wiertarko-wkrętarka-jaką kupić?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: BYDGOST » 02 cze 2009, 23:31

Jeśli chodzi o moje doświadczenia to Hilti zaliczyło u mnie dwie wpadki i dlatego chętnie chciałbym wypróbować Milwaukee. Obie te firmy są stawiane na czele firm narzędziowych pod względem jakości.

nodnod
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: nodnod » 02 cze 2009, 23:51

wszystkie firmy które wymieniłeś powinny dać sobie radę bez problemu, czy będzie to metabo, makita czy niebieski bosch... jak mówisz będziesz używał tego hobbystycznie więc nie po 8 godz. dziennie. Jako ciekawostkę napiszę, że mam u siebie w firmie również sprzęt z najniższej półki, tzn einhell, dedra itp. i mam wkrętarkę einhella, która chodzi mi już 2 lata bez przerwy (robi średnio 8godz. dziennie) i nic się z nią nie dzieje. Kupiłem ją za ok 100zł więc morał z tego taki, że jak dobrze trafisz to pochodzi długie lata...

Seba-Jongen
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Seba-Jongen » 03 cze 2009, 09:29

nodnod pisze:Kupiłem ją za ok 100zł więc morał z tego taki, że jak dobrze trafisz to pochodzi długie lata...
Właśnie z tym trafieniem-
do dziś w rodzinie jest Polonez na którym nie znajdziecie rdzy (poza ajzolem mocującym zderzak) nie nie znaczy że Polonezy nie korodują, znam przypadek że płytka Baildonitu pracowała 6xdłużej niż Coromant i Walter co nie zmienia mojej opini na temat tych firm.

Wiele zależy od szczęścia -kolega widział w salonie Mercedesa (klasyA) z korozją blachy pod maską.

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: upadły_mnich » 03 cze 2009, 13:49

Dziękuję kolegom za odpowiedzi. Teraz siedze w pracy i nie mam czasu ich przeanalizować, zrobie to wieczorem.
Odnosnie trafiania...zgadzam się z przedmówcą ale juz nie chcę ryzykować bo na ryzyko mnie nie stać. Sam mam wiertarkę za 60zł i w zupełności mi wystarcza a jak pisałem za wkretarke dałem rok temu ponad 200zł i to szmelc.
Punktem wyjscia jest dla mnie niebieski Bosch aczkolwiek z tym mam doczynienia w pracy i na 3 niebieskie Bosch-e po roku wszystkie były w serwisie (zajeżdżony silnik). O dziwo tak samo równolegle uzywany zielony Bosch przetrwał jakieś 5 lat praktycznie bez serwisu (wymiana szczotek). W tym konkretnym modelu ukręcił sie korpus :???: po 5 latach
Te modele były używane non stop przy montażach.

[ Dodano: 2009-06-03, 21:20 ]
a różnice miedzy napieciami baterii??
podobno 12 wolt zatrzymuje sie w rękach, 14,4- zatrzymuje Pudzianowski, 18 Volt nie zatrzyma nikt normalny.Czy warto dopłacać do baterii najnowszych? 2 tygodnie przerwy, 8-16 godzin pracy jak u mnie???
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: BYDGOST » 04 cze 2009, 00:24

Myślę, że ważny jest nie tylko max. moment obrotowy jaki można uzyskać, ale przede wszystkim czas pracy między ładowaniami z parametrami jakie nas interesują. Na podstawie trochę doświadczeń własnych i trochę po rozmowach z innymi użytkownikami oraz serwisantami doszedłem do wniosku, że niekoniecznie wysokie napięcie gwarantuje długi czas działania akumulatora. Generalnie chodzi o to żeby energię zgromadzoną w baterii wykorzystać w sposób optymalny i tu mi wychodzi na to, że baterie o niższym napięciu łatwiej to umożliwiają. Wyższe napięcie owszem umożliwi uzyskanie większej mocy z silnika wiertarki, ale jednocześnie szybciej wyczerpie się akumulator a my chcemy jak najdłużej się nim posługiwać. Najlepiej byłoby porównać czas pracy akumulatorków o tej samej pojemności ale o różnych napięciach przy zachowaniu tych samych warunków eksploatacji.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lukadyop » 04 cze 2009, 18:38

Witam panowie dziś przeglądałem stronę AEG, i wynikało z niej że sprzęt Milwaukee jest produkowany przez nich, lub jest to firma współpracująca z nimi, czy wiadomo wam cos na ten temat???

Awatar użytkownika

raw
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: raw » 14 cze 2009, 19:31

Kolego AEG to narzedzia dla amatora, ale nienajgorsze czyli klasa zielonego bosch'a. Milwaukee i AEG jest marka należaca do Atlas Copco (pneumatyka). Powinno wystarczyc do prac domowych. Ja od kilku lat uzywam wkretarek boscha i chwale sobie (kilkugodzinne cykle pracy). Dla informacji dodam, ze bosch i hilti sa produkowane w tych samych fabrykach. Makita niestety stala sie produktem marketowym. Dewalt jest rowniez producentem godnym polecenia, metabo to troszke przestarzale technologicznie produkty. Podsumowywywujac :
1. Hilti
2. Bosch
3. Dewalt

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 14 cze 2009, 20:23

a jak to się ma do modeli? tj. Firma jest najważniejsza?

Awatar użytkownika

raw
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: raw » 14 cze 2009, 22:14

Po wprowadzeniu akumulatorów litowo-jonowych ceny standardowych zestawów spadły, taka propozycja dla ciebie :

Bosch GSR 14,4 V Professional
Bosch GSR 12 V Professional
Dewalt DC740

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 14 cze 2009, 23:45

zastanawiałem się nad akumulatorami litowo-jonowymi ze względu na wykorzystanie tj długie przerwy a później intensywna praca.
A co z Hilti? Słyszałem dobre opinie ale czy to sprzęt aż tak dobry aby ryzykować kupno używanego?
I czy warto dopłacać jakby nie było sporo kasy do baterii litowo-jonowych?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”